Verden

Dømt til å gå av

THAILAND: Den politiske krisen i Thailand kan bli enda dypere etter at forfatningsdomstolen besluttet at statsminister Yingluck Shinawatra må gå av.

Onsdag ble Yingluck dømt til å gå av som følge av maktmisbruk. Få timer seinere opplyste visestatsministeren at regjeringen har utnevnt næringsminister Niwatthamrong Boonsongphaisan til ny fungerende statsminister. Regjeringen holder fast ved at valget på ny nasjonalforsamling skal gjennomføres som planlagt 20. juli.

Forfatningsdomstolen har også besluttet at flere ministre må slå følge med statsministeren, men kun de som i likhet med Yingluck har vært involvert i en omstridt utskiftning av landets sikkerhetssjef. Ministrene som må gå av, er trolig utenriksministeren, finansministeren og sju andre.

Domstolen har også tidligere spilt en viktig rolle i å avsette regjeringer som har vært knyttet til familien Shinawatra.

Jubel ved rettssalen

Den avsatte statsministerens motstandere jublet og blåste i fløyter utenfor rettsbygningen i Bangkok da dommen var klar.

– Jeg er glad, til tross for at ikke hele regjeringen er avsatt. Folk som ikke respekterer loven, bør kastes, sa Linjong Thummathorn, en av demonstrantene, til AFP.

Dommen var enstemmig, og den timelangs opplesningen i rettssalen ble direktesendt på fjernsyn.

Yingluck er funnet skyldig i å ha byttet ut sjefen for den nasjonale sikkerhetstjenesten etter at hun tiltrådte som statsminister i 2011. Ifølge de ni dommerne ble dette gjort for å styrke regjeringspartiets posisjon og for å gi fordeler til et familiemedlem. Den nye sikkerhetssjefen var Yinglucks svoger.

Yingluck avviser anklagene og sier at hun handlet til landets beste.

Frykter uro

Observatører frykter at den politiske uroen kan blusse opp igjen i Thailand etter onsdagens kjennelse. At regjeringen tross alt kan bli sittende, vil imidlertid kunne ta brodden av det verste raseriet blant Yinglucks tilhengere, de såkalte rødskjortene.

Rødskjortene truet før dommen med å forsvare henne hvis hun måtte gå av, og mange har fryktet at det vil føre til nye sammenstøt mellom Thailands to politiske fløyer. Begge fløyer har greid å mobilisere tusenvis av mennesker i Bangkoks gater under masseprotester de siste årene.

Mens Yingluck har stor støtte blant fattigfolk på landsbygda, har opposisjonen mange tilhengere i Bangkoks middelklasse, samtidig som den har sin maktbase i militæret.

Protester

Siden november i fjor har Yinglucks motstandere krevd at hun må gå av. De har anklaget henne for korrupsjon og maktmisbruk og for å ha kjøpt stemmer.

De mener også at landet i realiteten styres av Yinglucks storebror, Thaksin Shinawatra, milliardæren og eksstatsministeren som lever i frivillig eksil etter at han ble dømt for korrupsjon.

Opposisjonen boikottet valget på ny nasjonalforsamling tidligere i år, og valget ble senere annullert. Foreløpig er det uklart om den vil slutte opp om valget i juli.

Den politiske krisen førte i desember til at Yingluck oppløste underhuset i nasjonalforsamlingen i et forsøk på å få slutt på protestene. Hun har siden vært fungerende statsminister.

Minst 25 mennesker er drept og flere hundre såret under den siste runden med demonstrasjoner de seks siste månedene.

Mer fra Dagsavisen