Dmitrij Pavljutjenkov er den første som er dømt for drapet på Anna Politkovskaja, over seks år etter at det skjedde. I 2009 ble tre personer tiltalt i saken, men alle ble frikjent i retten.

Dømt for drapet på Politkovskaja

En tidligere politisjef er dømt til elleve års fengsel for drapet på journalisten og regimekritikeren Anna Politkovskaja.

Den nå pensjonerte politisjefen Dmitrij Pavljutjenkov ble arrestert i fjor høst. Han ble av en domstol i Moskva fredag kjent skyldig i å ha ledet en gruppe personer som gjennomførte drapet på Politkovskaja i 2006.

Pavljutjenkov er den første som er dømt for drapet, over seks år etter at det skjedde. I 2009 ble tre personer tiltalt i saken, men alle ble frikjent i retten.

De tre og ytterligere to personer har imidlertid blitt tiltalt i saken på nytt. Noen av dem er tiltalt for å ha bestilt drapet, mens andre for å ha utført det.

 

Anker

– I dag ble rettferdigheten oppfylt. Ikke helt, men delvis, sier Politkovskajas sønn Ilja til avisen Novaja Gazeta.

Familiens advokat Anna Statviskaja sier hun er fornøyd med at i hvert fall en person nå er dømt for drapet. Hun sier hun likevel kommer til å anke dommen fordi hun mener den er for mild.

Også Pavljutjenkovs forsvarer har varslet at dommen vil bli anket.

 

Regimekritiker

Anna Politkovskaja, som var kjent for sin undersøkende journalistikk, ble skutt og drept utenfor leiligheten sin i Moskva i oktober 2006.

Drapet utløste spekulasjoner om at mediefolk som stilte seg kritiske til makthaverne i Kreml, ikke kunne føle seg trygge.

Politkovskaja ble først og fremst kjent som en sterk kritiker av maktapparatet i Kreml under krigen i Tsjetsjenia.

Den fulgte hun tett som journalist og forfatter til tross for trusler fra både russiske soldater, Moskva-vennlige tsjetsjenere og separatister.