Verden

Dødstallene øker

Så mange som 470.000 mennesker kan være drept i den fem år lange Syria-krigen.

Bilde 1 av 2

Allerede i 2014 sluttet FN å telle antall drepte i borgerkrigen i Syria fordi det var så stor usikkerhet knyttet til tallene.

Siden har kampene rast og flere land meldt seg på i bombeangrepene mot terrorgrupper og opprørere i Syria. Bashar al-Assads regime står bak luftangrep med tønnebomber og beleiringer av landsbyer som har ført til sultedøden.

Nå slår en ny rapport fast at ofrene for krigen er langt flere enn tidligere anslag har vist. Hele 11,5 prosent av befolkningen er blitt drept eller skadet siden konflikten brøt ut i midten av mars 2011, ifølge rapporten fra Syrisk senter for politisk forskning (SCPR).

Hele 470.000 mennesker er blitt drept, og 1.9 millioner er blitt skadet, skriver avisen The Guardian som har fått tilgang til rapporten. I løpet av krigsårene har den forventede levealderen i Syria stupt fra 70 år i 2010 til drøye 55 år i 2015. SCPR er et uavhengig forskningssenter som inntil nylig har vært basert i Damaskus, undersøkelsene til rapporten er gjort på bakken i Syria.

LES OGSÅ: Kan bli vendepunkt i Syria-krigen

Varsler ny innsats

Samtidig øker presset for mer internasjonal inngripen i Syria. På forsvarsministermøtet i Nato i Brussel slo USAs forsvarsminister Ashton Carter fast at Nato-landene må gjøre mer i kampen mot terrorgruppa Den islamske staten IS i Syria.

– Vi har en veldig klar operasjonell idé om hvordan vi skal gjøre det. Nå trenger vi bare ressursene og kreftene til å få gjort det, sa Carter, ifølge The Guardian.

Saudi-Arabia og andre arabiske stater har foreslått å sende bakkestyrker inn i Syria. Det har ingen vestlige land så langt vært villige til.

Syria kommer også til å prege store deler av den årlige sikkerhetspolitiske konferansen i München som starter i dag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vendepunkt

De siste dagene har storbyen Aleppo nord i Syria vært under harde angrep fra syriske regimestyrker og russiske bombefly.

Aleppo er den siste store byen som opprørerne mot Assads regime har kontroll over, hvis regimet lykkes med å ta tilbake byen kan det bli vendepunktet som endrer hele dynamikken i krigen, ifølge eksperter. Assads regime har styrket seg de siste månedene etter at Russland til fulle kastet seg inn i luftkrigen i Syria. Russiske militærfly utførte rundt 510 tokt over Syria den siste uka, ifølge russiske medier som viser til det russiske forsvarsdepartementet i Moskva. De russiske angrepene har fått ansvaret for at forsøkene på fredsforhandlinger mellom opprørere og Assads regime brøt sammen tidligere i uka. Bombeangrepene har ført til at titusenvis er drevet på flukt mot grensen til Tyrkia, og FN frykter enda flere kan bli beleiret av regimestyrker i Aleppo-området.

Assads framgang på bakken i Syria lover dårlig for framgangen i de pågående fredsforhandlingene om Syria, sa Midtøsten-forsker Kjetil Selvik til Dagsavisen i går. Regimet har færre intensiver til å forhandle når krigen ser ut til å kunne vinnes. Samtalene skal etter planen tas opp igjen i slutten av måneden.

LES OGSÅ: Kritiserer analysen av IS

Mer fra Dagsavisen