Døde etter kattebitt på ferie

En brite på ferie i Marokko pådro seg rabies etter å ha blitt bitt av en katt. Livet sto ikke til å redde. Britiske myndigheter ber nå folk om å utvise varsomhet i områder der den alvorlige sykdommen finnes.

CNN skriver mandag om det dødelige kattebittet, som har fått Public Health England (PHE) til å gå ut med en advarsel.

Familier og venner av den avdøde briten er under overvåkning av helsepersonell etter dødsfallet, men det skal ikke være stor smittefare.

– Denne hendelsen er en viktig påminnelse om forholdsreglene folk bør ta på reise i områder med rabies. Blir du bitt, klort eller slikket på av et dyr i disse områdene, må du snarest kontakte lege, uttaler Mary Ramsay i PHE.

59.000 mennesker smittes av rabies årlig, ifølge CNN. Hele 95 prosent av tilfellene finner sted i Afrika og Asia.

Les også: Nå kan du få mindre å rutte med

Fakta om rabies: 

Virussykdom som angriper nervesystemet og forårsakes av et Lyssa-virus. Sykdommen spres av ville dyr som rev, stinkdyr og flaggermus og av tamme dyr som hunder, katter og kyr. Alle pattedyr kan få rabies.

Mennesker smittes oftest gjennom hundebitt.

Inkubasjonstiden er vanligvis mellom 2 og 8 uker, men kan i sjeldne tilfeller være flere år. Fra bittsåret i huden går virus via nervene til ryggmargen og videre til hjernen, hvor de forårsaker en hjernebetennelse (encefalitt). Fra hjernen kan virus senere spres perifert, blant annet til spyttkjertlene.

Rabies finnes på alle kontinenter unntatt Australia og Antarktis. Rabies har forekommet på Svalbard, men ellers er Norge som de fleste land i Vest-Europa rabiesfritt.

Kilde: snl.no

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!