Donald Trump er ingen god rollemodell, sier Florida-velger Bill Adams. Men Adams kristne verdier er i tråd med den republikanske plattformen.

Disse velgerne kan avgjøre valget

En tviler seg mot Trump, en elsker Hillary Clinton høyere enn himmelen. Møt fire velgere i vippestatene Florida og Nevada.

 

Valget i USA er få dager unna. Hvem tar over etter Barack Obama som president? Demokraten Hillary Clinton eller republikaneren Donald Trump? Velgere og aktivister i vippestatene er svært viktige for utfallet av presidentvalget. Dagsavisen har snakket med fire velgere fra vippestater om hvem de vil stemme på.

Les også: «Det er ikke Clinton som er denne valgkampens store skandale. Det er Trump.»

 

Bill Adams (57), pastor, Florida

USAs evangelister har i stor grad stilt seg bak republikanernes presidentkandidat. Men mange tviler. Pastor Bill Adams forsøker å la bibelen følge ham i alt han gjør i livet. Men i møtet med Donald Trump er han usikker.

– Religionen min påvirker mitt politiske ståsted. Jeg er mest enig med republikanerne. Men Donald Trump er ingen god rollemodell, sier Adams.

Han er blant USAs over 90 millioner evangelister. De er kristne fra såkalt uavhengige kirker, som legger vekt på bibelen og konservative verdier, sier Adams.

57-åringen tror samfunnet fungerer bedre med mindre statlig styring og mer individuelt ansvar.

– Jeg tror lavere skatter gir mer økonomisk vekst, og at vi får et bedre samfunn hvis vi har mer makt hos lokale myndigheter og mindre hos føderalstaten. Så kan vi selv bestemme hvordan vi vil ha det, sier Adams.

Han stemte demokratisk i 1980. Siden da har han stått stødig på konservativ side.

– Jeg kaller det den demokratiske mentaliteten, det å rope på hjelp fra føderale myndigheter hver gang en har et problem. Det er ikke sånn jeg tenker et samfunn bør være, sier Adams.

Adams identifiserer seg ikke nødvendigvis med det republikanske partiet, men sier han deler deres verdier.

– I bibelen står det om det ikke å være avhengig av noen, sier Adams, og siterer: «Den som ikke vil arbeide, skal ikke spise».

– Alle står alene foran Gud. Jeg er nok påvirket av den protestantiske arbeidsmoralen, sier Adams.

Han er også opptatt av abort, og av høyesterettsdommerne USAs neste president vil utpeke.

– For meg er livet hellig, og vi må finne andre måter å hjelpe kvinnene og barna på.

– Jeg synes alle bør stemme etter sin samvittighet. Og jeg er ikke sikker på om jeg kan gi min stemme til Trump og fortsatt ha samvittigheten i behold. Jeg er i sterk tvil.

Adams tror Hillary Clinton kommer til å vinne, og lover å be for henne hvis hun blir president.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

 

Kayla Snell (18), student, Florida

Hun studerer ved det lokale Colleget i Lakeland, og er førstegangsvelger i den viktige delstaten Florida. Kayla Snell er ikke et sekund i tvil om hvem hun vil stemme på: Donald J. Trump.

– Han kommer til å gjøre USA sterkt igjen, sier hun, og siterer Trumps lett gjenkjennelige valgkampslagord.

Hun har langt lyst hår og har kjøpt seg knallblå Trump-skjorte for anledningen. Hun skal se sin store helt i levende live for første gang. På Trump-skjorten hennes står det «Jeg er forkastelig. Og jeg stemmer», som henviser til da Hillary Clinton kalte Trump-tilhengerne for forkastelige rasister.

– Trump respekterer Hillary Clintons velgere. Hun kaller oss forkastelige, det viser hvor arrogant hun er, sier Snell.

– Hva er de viktigste grunnene til at du stemmer Trump?

– Vi må sikre grensene våre så syriske flyktninger ikke kommer hit ulovlig, vi må få flere jobber, et sterkere forsvar og kutte skattene. Hillary Clinton kommer bare til å være som en ny Barack Obama, det går bare ikke, sier Kayla Snell.

– Hvor mener du syriske flyktninger bør dra, når de flykter fra borgerkrigen?

– De kan dra til Europa, der er grensene mer åpne. Det er det som er forskjellen mellom Clinton og Trump: Hillary Clinton er globalist, og vil ha åpne grenser. Trump er nasjonalist. Han setter Amerika først, sier hun.

Hun sier det er viktig for henne at Donald Trump vil bygge en mur mot grensen til Mexico. Hun misliker Hillary Clinton nesten like sterkt som hun elsker Donald Trump.

– Hillary Clinton er ansvarlig for at fire amerikanere, og ambassadøren, ble drept i Benghazi, sier Snell, og viser til angrepet mot det amerikanske konsulatet i havnebyen Benghazi i Libya i 2011.

Kayla Snell og venninnen Cassidy Robertson (18) har begge hørt lydklippet der Donald Trump skryter av at han kan ta kvinner i skrittet og kysse dem fordi han er kjent. De liker ikke det de hører, men er heller ikke så bekymret.

– Han sa noe dumt. Men det Hillary gjør er verre, sier Snell, og gjentar Trumps anklager om at Hillary Clinton har lagt til rette for ektemannen Bill Clintons overgrep.

– Tror dere alle menn snakker sånn?

– Ja. Vi går på college, og du skulle hørt hvordan de snakker der. Det er helt vanlig.

Les også: FBI skal granske nye Clinton-eposter

 

Kokila Shah (70), pensjonist

Kokila Shah og ektemannen Ramesh har reist fra Texas til Nevada for å hjelpe Hillary Clinton i innspurten før valget. Fordi Texas er konservativt, er det i vippestaten Nevada de virkelig kan bidra, sier Shah, som legger ned 40 timers frivillig innsats denne uka. Selv er hun livslang demokrat.

– Vi trenger Hillary Clinton. Donald Trump er for risikabel. Vi gjør dette for framtidig generasjoner, sier Kokila Shah, som sitter med ringeliste og telefon på et av Clintons frivilligkontorer i Las Vegas.

– Vi ringer rundt og forsøker å få folk til å forhåndsstemme. Jo flere som forhåndsstemmer, jo bedre er det, sier Shah, som flyttet til Texas fra India for 46 år siden.

Hun mener det ikke er tvil om at Hillary Clinton er langt mer kvalifisert enn motstanderen.

– Hillary Clinton er en sterk kvinne. Hun har 30 års erfaring. Og jeg elsker at hun kjemper så hardt for kvinners rett til abort, det må jo være kvinnens valg og ikke statens! Hillary Clinton har slåss og vil fortsette å slåss for kvinner, sier Shah, som jobbet som regnskapsfører før hun pensjonerte seg, og har jobbet frivillig på flere valgkamper enn hun kan huske, både i USA og i hjemlandet India. Hun mener det er på høy tid med en kvinne i Det hvite hus.

– Kvinner tenker alltid langsiktig, mer langsiktig enn menn. Det tror jeg vi kan trenge nå. Clinton er også lynende intelligent.

Kokila Shah har mobilisert hele familien. Hun og ektemannen sitter og ringer her i Las Vegas, mens de tre barna jobber frivillig for Clinton, to i Texas og en i Washington DC.

– Vi gjør vårt beste, dette valget er helt avgjørende for landet vårt. Hvis Donald Trump vinner vet vi ikke hvordan livet her vil bli. Han har ingen erfaring. Han kan ødelegge alt, sier Shah.

Se Donald Trump skryte uhemmet av Hillary Clinton!

 

Karla Padilla (21), selger mexicansk mat, Nevada

Karla Padilla er førstegangsvelger i vippestaten Nevada, og er ikke i tvil: Hennes stemme går til Hillary Clinton. Padilla er født i Mexico City og kom til USA da hun var fem år. Hun er en av USAs raskest voksende velgergruppe, amerikanere med latinamerikansk bakgrunn, og likhet med mange andre latiner er hun redd for Donald Trump.

– Han kaller oss kriminelle og voldtektsmenn, og slipper unna med det fordi han er rik og hvit. Han har skapt mer rasisme i valgkampen. Det er sårende, sier Padilla, som fikk statsborgerskap som liten fordi faren er amerikansk statsborger.

Moren venter fortsatt på sitt. Sammen driver familien en liten foodtruck der de selger mexicansk mat.

– Jeg tror ikke Trump og mange av tilhengerne hans forstår oss, og derfor er de redde for oss. Jeg tror det henger sammen med kvaliteten på utdanningen her, sier Padilla, til nikk fra far Vicente og mor Patricia.

De er alle redde for Donald Trump.

– Han kaller muslimer for terrorister, og snakker stygt om latinoer og kvinner og svarte. Det er veldig ukomfortabelt. Jeg blir av og til nervøs når jeg går forbi folk med Trump-hatt eller T-skjorte. Jeg tenker at de kanskje hater meg fordi jeg er latino, sier Padilla.

Hun håper Hillary Clinton vinner, og gleder seg til å få en kvinnelig president.

– Jeg er veldig imponert over utholdenheten til Hillary Clinton! Det er inspirerende. Hun har jobbet knallhardt siden 70-tallet, hun har studert juss og engasjert seg, sier Padilla, som mener valgkampen har vist hvor mye diskriminering kvinner i USA må tåle.

– Valget står mellom en kvinne med utrolig mye erfaring og en mann med null erfaring. Jeg tror kjønn spiller en større rolle enn mange tror, sier Padilla.

Hun tør ikke feire riktig ennå, men er ganske sikker på at Clinton vil vinne til slutt.

– Trump glemmer hvor mange av oss som faktisk har stemmerett. Vi er mange! Alle jeg kjenner skal stemme. Og alle skal stemme Clinton, sier hun.