Disse politikerne og kongelige er koronasmittet

Storbritannias statsminister Boris Johnson bekrefter at han er koronasmittet. Listen over smittede politikere og kongelige i verden øker stadig.

Fredag gjorde Storbritannias statsminister Boris Johnson klart i en video på Twitter at han hadde testet positivt på koronavirus, og at han har milde symptomer som mild feber og vedvarende hoste. 

Bare kort tid senere kom meldingen om at også Storbritannias helseminister, Matt Hancock, er koronasmittet.

– Poltikere er spesielt utsatt for risiko selvfølgelig, fordi de må møte veldig mange forskjellige mennesker, sier David Alexander, professor ved Risk and Disaster Reduction ved University College London til Sky News.

I det siste har stadig flere profilerte personer innen politikken og den kongelige sfære testet positivt på koronaviruset.

Dette er noen av dem:

Boris Johnson

– Det siste døgnet har jeg utviklet milde symptomer og testet positivt for koronaviruset. Jeg isolerer meg, men fortsetter å lede regjeringens innsats. Sammen skal vi overvinne dette, skriver Johnson fredag.

Han ble testet for koronaviruset etter råd fra helsedirektør og professor Chris Witty, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor, ifølge BBC.

Johnson bor sammen med sin gravide samboer, Carrie Symonds. Det var fredag spekulasjoner om at hun hadde flyttet ut av Downing Street 10. Som gravid må man være ekstra påpasselig.

Matt Hancock

Storbritannias helseminister, Matt Hancock. Foto: NTB scanpix

Bare et par timer etter at beskjeden om Boris Johnson kom, kom også beskjeden om at helseminister Matt Hancock er smittet.  Fra før av har andre politikere også testet positivt. En av de første var statssekretær i helsedepartmentet, Nadine Dorries.

Prins Charles

Prins Charles ble bekreftet smittet denne uka. Foto: NTB scanpix

Den britiske tronarvingen, prins Charles, er koronasmittet, ble det meldt onsdag 25. mars. Prinsen har milde symptomer, men er ellers ved god helse. At den 71 år gamle prinsen er smittet har skapt bekymring for at moren,  dronning Elizabeth, også skal ha fått det. Både dronningen og ektemannen prins Phillip tilhører en utsatt gruppe på grunn av sin høye alder. Dronningen er 93 år gammel, mens mannen hennes er fem år eldre. Men Buckingham Palace har sagt at Dronningen har det bra.

Fyrst Albert

Fyrst Albert.  Foto: NTB scanpix

Beskjeden om at fyrst Albert av Monaco er smittet av koronaviruset kom 19. mars. Den 61 år gamle fyrsten er ikke alvorlig syk, og han vil fortsette å jobbe hjemmefra i sin private leilighet i det kongelige palasset.

Justin Trudeaus kone

Justin Trudeau med kona Sophie Gregoire Trudeau. Foto: NTB scanpix

Kona til Canadas statsminister, Justin Trudeau, er koronasmittet. Sophie Gregoire Trudeau hadde influensalignende symptomer etter at hun vendte tilbake fra et oppdrag i Storbritannia. Det førte til at Justin Trudeau og kona isolerte seg hjemme. Trudeau har siden styrt landet hjemmefra.

Pedro Sanchez' kone

Spanias statsminister, Pedro Sanchez, og kona Begona Gomez. Foto: NTB scanpix

Kona til Spanias statsminister, Pedro Sanchez, er koronasmittet. Begona Gomez skal imidertid være i grei form. Også Spanias visestatsminister, Carmen Calvo, er smittet, og hun er innlagt på sykehus. Spania, og særlig Madrid, er svært hardt rammet av koronaepidemien for øyeblikket.

EU-topp Michel Barnier

Michel Barnier. Foto: NTB scanpix

Michel Barnier, som leder EUs forhandlinger med Storbritannia, har testet positivt på koronaviruset.

– Jeg vil informere om at jeg har testet positivt på covid-19-viruset. Jeg har det bra og er ved godt mot. Jeg og mitt team følger alle nødvendige tiltak, skrev han på Twitter da han kunngjorde det nylig.

NB: Det ble tidligere i måneden også meldt at Brasils president, Jair Bolsonaro, hadde testet positivt. Dette ble senere tilbakevist av Bolsonaro selv.

Les også: Nærmer seg Italia: Hvorfor er det blitt så ille i Spania?