Verden

Disse demokratene kan ta kampen mot Trump i 2020

Vil nok en kvinne ta opp kampen Hillary Clinton tapte? Racet fram mot presidentvalget er igang. Her er de mest omtalte demokratene som kan tenkes å stille mot Donald Trump.

Av Åsne Gullikstad og Heidi Taksdal Skjeseth

WASHINGTON D.C. / OSLO (Dagsavisen): Resultatene fra mellomvalget har knapt klokket inn før blikket rettes mot presidentvalget om to år. Hvem stiller mot Donald Trump? Listen over mulige demokrater er lang, men ingen er for øyeblikket opplagte valg.

Les også: - Demokratenes vridning mot venstre vil gi mer polarisering

– Ikke Biden!

I en spørrerunde Dagsavisen har gjort blant elleve demokratiske velgere i 30-årene, er favoritten Kamala Harris fra California. Hun skaper stor entusiasme hos mange. Flere nevner også venstresidens helt, Elizabeth Warren, senator fra Massachusetts. Et par mener det er for tidlig å peke ut kandidater allerede nå, men håper på mange kandidater og nye ideer.

– Vi elsker Harris og Warren, sier Peter Adams, som har diskutert spørsmålet med seks venner.

Også Cory Booker er populær. Kirsten Gillibrand nevnes også. De seks er også enige om hvem de ikke vil ha: Joe Biden og Hillary Clinton.

– Ledere som Kamala Harris, Cory Booker og Elizabeth Warren er inspirerende og representerer nåtiden og framtiden til det demokratiske partiet og USA. All respekt for Clinton, Sanders og Biden, men det er tid for nytt politisk lederskap i partiet, sier Peter Adams fra New York.

Les også: Demokratene får flertall i Huset: - Vil endre politikken på sikt

Nye stjerner?

Førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole trekker fram et knippe navn.

– Det er mange som er ivrige. Joe Biden, Elizabeth Warren, Bernie Sanders appellerer alle til Trumps hvite arbeiderklassevelgere, men de er alle over 70 år. Yngre senatorer som Corey Booker, Kamala Harris og kanskje Amy Klobuchar er også interessante kandidater, sier Restad.

Mange på listen her er ennå ikke velkjente navn for den jevne amerikaner. Blant dem velgerne trolig kjenner best er Joe Biden, Bernie Sanders og Elizabeth Warren.

Men tidligere presidentkappløp har vist at ukjente navn kan skyte opp som raketter i oppløpet, som man så med Barack Obama før 2008. Historien om Donald Trump viser dessuten at det langt ifra trenger å være navnene som topper listene et år eller to før presidentvalget som når til topps til slutt.

– Det kan godt være at vi ikke en gang vet navnet på den som ender opp med nominasjonen. Mellomvalget viste at demokratene har mange unge, ivrige kandidater som alle kan bli morgendagens stjerner, så vi må bare vente og se, sier Restad.

Les også: Kvinnene melder seg på i kampen om stemmene i USA

Fremtidens talenter

Demokratenes store spørsmål er om de gjør lurt i en kandidat som er moderat eller mer venstrevridd.

– Mellomvalget viser at det er forskjell på distriktene, sier Restad.

Hun viser til at moderate demokrater i konservative delstater, som Claire McCaskill i Missouri og Heidi Heitkamp i Nord-Dakota, «tapte så det sang», antakeligvis fordi de stemte i mot nominasjonen av høyestrettsdommer Brett Kavanaugh.

– Derimot gjorde en meget progressiv kandidat – Beto O’Rourke – det veldig mye bedre enn forventet i superkonservative Texas. Så det er ikke én fortelling om tirsdagens valg, men mange, sier Restad.

Hun mener resultatet av mellomvalget kan si oss følgende:

– Mellomvalget viser at Trump aldri har vært, og fortsatt ikke er, populær blant et flertall av amerikanske velgere. Det ser ut til at demokratene vinner med rundt åtte prosentpoeng i Representantenes Hus, noe som er massivt. Men samtidig ser vi også at Trumps frykt-baserte appell funker i mer landlige strøk blant hvite velgere, noe som forklarer fremgangen deres i Senatet. Nå har Demokratene fått båret frem en meget mangfoldig gruppe politikere, mange av dem førstegangskandidater, som jo da vil utgjøre det fremtidige politiske talentet i presidentvalgene og andre valg som kommer.

Les også: Demokratene håper på sine nye stjerneskudd

Her er noen av de mest omtalte personene som kan tenkes å stille og som kan ende opp som Demokratenes kandidat:

Elizabeth Warren

Elizabeth Warren

Det regnes for sikkert at Warren stiller, og hun ble rangert som nummer en på CNNs oktoberliste over hvem som har best sjanser for å ende opp som Demokratenes kandidat.

Senatoren fra Massachusetts har tyngden og erfaringen som skal til. Den 69 år gamle tidligere jussprofessoren var ønsket som kandidat av mange på venstresiden i partiet før 2016-valgkampen, men sto over. Nå har hun opparbeidet seg et sterkt navn mange kjenner igjen. Spørsmålet er om hun har evnen til å nå ut til en bred koalisjon av ikke-hvite velgere. Noen mener også man bør satse på en yngre kandidat.

Joe Biden

JOE BIDEN

Den erfarne tungvekteren som var visepresident under Barack Obama nevnes hyppig som en sannsynlig kandidat. Er populær, og har god evne til å nå ut til den hvite arbeiderklassen. Men at han er en eldre, hvit mann fra etablissementet kan tale imot ham. I de demokratiske primærvalgene i høst så man mange eksempler på at seirene gikk til demokrater som var liberale, fargede og unge. 75 år gamle Biden kan bli ansett som en lite fremtidsrettet kandidat for Demokratene.

Kamala Harris

KAMALA HARRIS

Den 53 år gamle senatoren fra California har seilt høyt opp på listene i det siste. Hun var justisminister i California før hun ble senator i 2016, og er kjent for å være «tough on crime». Fikk spesielt mye oppmerksomhet nasjonalt da hun grillet Brett Kavanaugh, som var nominert til høyesterettsdommer, under utspørringen av ham i Senatets justiskomité i høst.

Harris antas å kunne appellere sterkt til både afroamerikanske og latinamerikanske velgere. Rangert som nummer en på flere lister over sannsynlige kandidater med størst sjanse.

Cory Booker

CORY BOOKER

Den 49 år gamle senatoren fra New Jersey, som også har vært borgermester i Newark, har lenge vært et navn som er blitt nevnt i denne sammenhengen. Relativt ung og afroamerikaner, noe som kan være en fordel for ham. Har bred støtte i finans- og næringsliv, sies å like seg i rampelyset, og har inntatt flere liberale standpunkter i det siste – noe som kan fenge mange.

Bernie Sanders

Bernie Sanders slåss hardt men tapte i 2016. Nå forsøker han igjen.

Senatoren fra Vermont som tok opp kampen og tapte mot Hillary Clinton foran presidentvalget i 2016 er fortsatt en yndling blant mange på venstresiden. Men Sanders vil være 79 år om to år, og fra den såkalte «progressive» siden anses det som mer sannsynlig at noen av de yngre demokratene vinner fram.

Amy Klobuchar

AMY KLOBUCHAR

Hun har ennå ikke noe nasjonalt stort navn, men anses nå som en svært sannsynlig kandidat. Den 58 år gamle tidligere advokaten er senator fra Minnesota. Hun står sterkt i hjemstaten, og er omtalt som en person som vil kunne appellere til hvite arbeiderklassevelgere i Midtvesten som tidligere stemte på demokratene John Kerry og Barack Obama, men som stemte på Trump i 2016. Dette er et svært viktig velgersjikt i presidentvalget.

Kirsten Gillibrand

KIRSTEN GILLIBRAND

Senator fra New York som særlig markerte seg under MeToo-debatten. Gillibrand (51) står fram som en liberal forkjemper som blant annet vil kjempe kvinners sak. Det anses som sannsynlig at hun stiller.

Eric Garcetti

Eric Garcetti

Borgermesteren i Los Angeles er blitt sammenlignet med Obama, og har ikke lagt skjul på at han være interessert i å stille. Kun 47 år gammel og med jødisk og mexicansk bakgrunn,

Og her er noen populære outsidere

Sherrod Brown

Sen. Sherrod Brown, D-Ohio, reacts as he speaks to the audience during the Ohio Democratic Party election night watch party, Tuesday, Nov. 6, 2018, in Columbus, Ohio. (AP Photo/John Minchillo)

Ohio-senatoren ble gjenvalgt tirsdag i en delstat der Trump vant klart i 2016. – Det Brown beviste tirsdag var at en liberal populist kan vinne i Midtvesten – og vinne lett i det som vil bli et nøkkelstridsområde i 2020, skriver CNN-redaktør Chris Cillizza i en analyse.

Beto O’Rourke

FILE - In this June 22, 2018, file photo, Beto O'Rourke speaks during the general session at the Texas Democratic Convention in Fort Worth, Texas. O'Rourke faces incumbent Republican Sen. Ted Cruz in the Nov. 6 election. (AP Photo/Richard W. Rodriguez, File)

Beto O’Rourke er stjerneskuddet i Texas som tapte, men gjorde det overraskende sterkt, mot Ted Cruz. O’Rourke avviste blankt rett før valget at han er aktuell for 2020, men fansen håper han ombestemmer seg.

Andre

Steve Bullock, Montana-guvernør

Michael Bloomberg, tidligere New York-ordfører

Michael Avenatti, advokaten til Stormy Daniels

Tim Kaine, Virginia-senator

John Delaney, Maryland-representant

Andrew Cuomo, New-York-guvernør

Mer fra Dagsavisen