Verden

Dilma på benken

President Dilma Rousseff skal stilles for riksrett. Michel Temer som tar over, får ingen enkel jobb.

Det ble et sviende nederlag for president Dilma Rousseff i går da et overveldende flertall av senatorene i nasjonalforsamlingen stemte for å åpne riksrettssak mot henne. 55 stemte for og 22 senatorer stemte imot riksrett. Kongressen stemte for riksrett allerede i april og det var ventet at senatorene ville gjøre det samme.

– Dette er et kupp og en historisk urettferdighet mot de 54 millioner som stemte mot meg ved siste valg, sier Rousseff, ifølge NTB.

– Opposisjonen har aldri godtatt at jeg vant valget. De forsøkte å annullere resultatet og begynte fra første stund å konspirere mot meg. De har sabotert regjeringen og forsøkt å hindre meg i å regjere, sier hun videre.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Suspendert

Rousseff er nå suspendert fra presidentstillingen i 180 dager mens riksrettssaken behandles og visepresident Michel Temer tar nå over presidentjobben midlertidig. Han får ingen enkel jobb. Brasils økonomi er i fritt fall og Temer får i oppdrag å få økonomien på rett kurs. Temer er leder for sentrumspartiet PMDB som var i koalisjonsregjering med Rousseffs Arbeiderparti fram til mars da PMDB gikk ut.

Det første han må gjøre er å kutte i budsjettene. Han vil også reformere arbeidsmiljøloven og pensjonssystemet som lider av store underskudd.

– Temer skal prøve å gjennomføre mange økonomiske reformer som tiltak mot krisa. Det kommer ikke til å bli veldig populært, sier forsker Yuri Kasahara ved By- og regionsforskningsinstituttet NIBR.

Det er Senatet som til slutt skal avgjøre om Rousseff skal endelig avsettes som president etter en eventuell dom i riksrettssaken. At det var et så sterkt flertall som stemte for å åpne riksrettssak mot Rousseff i går, kan gi en pekepinn på at hun ligger dårlig an foran en senere avstemning, mener Kasahara.

– Sånn jeg ser det nå er det veldig liten sjanse for at hun kommer tilbake til politikken, sier han.

Men Rousseff kan håpe på at Temer og de økonomiske tiltakene han må gjennomføre blir så upopulære at flere senatorer kan endre mening.

– Om Temer ikke greier å styre landet kan Rousseff komme tilbake, men om han gjør en grei jobb tror jeg hun er ferdig, sier Kasahara til Dagsavisen. Han kommer selv fra Brasil.

Korrupsjon

Temer er dessuten selv under etterforskning i den store korrupsjonssaken kalt «Lava Jato» som også knyttes til det brasilianske oljeselskapet Petrobras. Folket har tatt til gatene i tusentall protest mot korrupsjonssaken og økonomisk trøbbel. En rekke toppolitikere er under etterforskning i korrupsjonssaken.

– Etterforskningen kan koste dyrt i popularitet hos folket for den nye regjeringen, sier Kasahara.

Mer fra Dagsavisen