Verden

Digitalt diplomati

Stadig flere diplomater og politikere bruker twitter for å nå ut til kolleger, journalister og velgere.

«@jonasgahrstore jeg må jo prøve her: har du tid til et intervju om hvordan du bruker twitter i løpet av dagen?»

En drøy time senere tvitrer Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre tilbake.

«@heidits Gjerne det Heidi, kontakt Komm i Ud så ordner de en prat.»

Vi må via Utenriksdepartementet, men likevel. Det er altså slik en kommer i kontakt med Norges utenriksminister i 2012. Jonas Gahr Støre er en av et stadig økende antall diplomater og politikere som har kastet seg på twitter-bølgen.

Den korte meldingstjenesten har over 140 millioner brukere verden over, og rundt 400 millioner meldinger blir sendt ut hver dag. Det er bare mulig å skriver 140 tegn, og det blir dermed lite rom for diplomatiske nyanser og vidløftig språk. Det stopper ikke Storbritannias utenriksminister William Hague.

Advarer Syria

Under rettssaken mot den serbiske generalen Ratko Mladic, som er siktet for forbrytelser mot menneskeheten, tvitret den britiske utenriksministeren disse advarende ordene rettet mot diktaturet i Syria:

«Syriske ledere bør reflektere ved synet av Mladic i rettssalen i dag - internasjonal lov strekker seg langt».

Da regjeringen i Bahrain slo brutalt ned mot demonstranter tidligere i år, tok Sveriges utenriksminister Carl Bildt i bruk Twitter for å gi en diplomatisk reprimande til sin kollega i Bahrain. «@khalidalkhalifa Jeg prøver å få tak i deg angående en hendelse».

Ingen middagstweet

I UD tvitrer både utenriksminister Støre og utviklingsminister Heikki Holmås, mens statssekretær Gry Larsen lar være. Støre begynte å tvitre for tre år siden.

- Jeg ønsket å være til stede der hvor det rørte seg samtaler og meninger. Jeg registrerte at selv med 140 tegn kan en formidle et budskap, sier Støre til Dagsavisen.

Mens NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussens siste tweet handler om sykkelturen i Slovenia, og Australias utenriksminister forteller om en smakfull kenguru-middag med fennikel og ingefær, holder Jonas Gahr Støre seg helst til jobben.

- Det at jeg har trukket opp en fisk eller tatt et bad er en intimisering jeg synes er unaturlig. På Twitter skriver jeg om virket som utenriksminister, sier Støre - på telefon, ikke over twitter.

USA leder

USAs utenriksdepartement er verdensledende med sin satsing på sosiale medier: Over 150 mennesker jobber fulltid i 25 forskjellige avdelinger, ifølge BBC. De bruker Facebook, Twitter og YouTube, og lokale sider som Vkontakte i Russland. Over 900 amerikanske diplomater og ambassade-ansatte verden over har fulgt rådet.

Fergus Hanson ved Lowy Institute i Sydney sammenligner USAs tilstedeværelse på nett med medie-imperier som BBC.

- De ser ikke på dette som bare kringkasting, de ser et mye bredere potensial, sier Hanson til nettopp BBC.

Norges diplomater oppfordres også til å bruke sosiale medier, sier Støre, som mener det er en måte å gjøre utenrikspolitikk mer tilgjengelig på.

- Unge mennesker har andre medievaner enn min generasjon. Sosiale medier er demokratiserende og gjør utenrikspolitikk mer tilgjengelig for et bredere lag av befolkningen, sier Støre.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen