Verden

– Dette vil være det logiske neste skrittet

Hvis Donald Trump gjør alvor av trusselen om å trekke USA fra atomavtalen, kan Iran svare med å utvikle atomvåpen, advarer professor Sultan Barakat.

Bilde 1 av 2

RAMALLAH (Dagsavisen): – De har teknologien, de har muligheten til å anrike uran, og dette ville være det logiske neste skrittet, sier Sultan Barakat, professor ved York universitet.

Hvis USA innen 12. mai ikke formelt godkjenner at Iran overholder sin del av atomavtalen, vil rammeverket for hele den historiske avtalen kollapse.

– Iran vil konkludere at USA bare respekterer land med makt, og da spesielt atommakter. Hvis avtalen kollapser vil vi se en akselerering i atomprogrammet, advarer Barakat, som inntil nylig var forskningsdirektør ved det innflytelsesrike Brookings Doha Center i Qatar, og rådgiver for en lang rekke regjeringer i Midtøsten.

Fikk du med deg Sverre Lodgaard? Trumps farlige Iran-oppskrift

Høy pris

Iran har betalt en høy pris for sitt atomprogram. FNs sikkerhetsråd innførte i 2006 økonomiske sanksjoner mot Iran etter en rapport fra Det internasjonale atomenergibyrået som omtalte et skjult atomprogram som trolig var ment å gi Teheran atomvåpenkapasitet.

Ni år senere inngår verdenssamfunnet, ledet av USAs president Barack Obama, en avtale med Iran om å stanse atomprogrammet mot at sanksjonene heves.

– For å forstå Iran, må en se hvordan verden ser ut fra Teheran. De anser seg selv som en sjiamuslimsk minoritet i et Midtøsten omgitt av sunnimuslimske arabere. Ved sin østlige grense ligger Pakistan, som har atomvåpen betalt av Saudi-Arabia, Irans erkefiende. Dette er elementer en ofte glemmer, sier Barakat i et intervju med Dagsavisen.

LES OGSÅ: Historisk Iran-avtale

Avviser endringer

Nå setter Iran hardt mot hardt. Mens EU jobber intenst med å inkludere enkelte reformer i atomavtalen slik at også Donald Trump vil kunne leve med den, sier Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif at endringer ikke vil bli akseptert, og at det dreier seg om «alt eller ingenting». Iran gjorde det deretter klart at fem amerikanske statsborgere som sitter fengslet i Teheran nærmest vil forbli der som gisler fram til USA forandrer sin politikk.

– Hvis USA endrer sin tilnærming, vil de se at det fører til forandring, sa Zarif, ifølge avisen Tehran Times.

LES OGSÅ: Trumps atomplaner vekker uro

Macrons mål

Frankrikes president Emmanuel Macron er nå på et tre dagers besøk hos Donald Trump i Washington DC, og ett av hans erklærte mål er å overtale Trump til å akseptere atomavtalen.

– Frankrike og EU er nærmere Iran geografisk, og har investert mer i opprettholdelsen av avtalen. Frankrike kan faktisk ha gått med på å bombe Syria sammen med USA i håp om å nærme seg Trump, for å vise at de er en alliert, sier Barakat, og sikter til bombeangrepet 14. april, da USA, Storbritannia og Frankrike bombet Syria som en reaksjon på det angivelige giftgassangrepet rett før.

LES OGSÅ: Macron er på godfot med Trump

Regionale farer

En av de første til å se en mulig forbindelse mellom Syria-bombingen og atomavtalen var den iransk-israelske eksperten Meir Javedanfar. Bare minutter etter bombingen skrev han i sosiale medier at han håpet at bombingen av Syria i det minste ville føre til at Iran-avtalen blir reddet.

Nå tror Javedanfar at dersom USA skulle trekke seg fra Iran-avtalen, vil det bli umulig å finne en politisk løsning på Syria-krigen, der Teheran er en sentral aktør.

– Iran kommer til å bli mer aggressiv i regionen. Det vil gjøre det umulig å komme til noen avtale om Syria, for iranerne vil si hvorfor inngå en ny avtale når USA brøt atomavtalen, sier Javedanfar til Dagsavisen.

Aldri i moderne tid har Iran vært så mektig. Teheran spiller nå en dominerende rolle i fire arabiske land: Irak, Syria, Libanon og Jemen. Javedanfar mener Iran hele tida så med en viss skepsis på atomavtalen.

– Det iranske regimet er redd for enhver tilnærming til USA. Vi må ikke glemme at iranerne også så på atomavtalen som et amerikansk forsøk på å gjennomføre en stille revolusjon i Iran, at avtalen skulle føre til politiske reformer. Selv før avtalen ble inngått, begynte regimet å stramme grepet rundt de moderate, forteller Javedanfar, som underviser ved Det interdisiplinære senteret i Herzliya.

Professor Sultan Barakat tror ikke at Trump vil trekke seg fra atomavtalen.

– Trump er en eiendomsspekulant, for å få den beste avtalen må han spille høyt. Men dagens avtale er den beste. Trumps mål er å skape et inntrykk av at han har gjort noe. Jeg tror han vil være tilfreds hvis han får navnet sitt på avtalen. Så det europeerne må gjøre er å gjennomføre den forandringen som skal til, for å få Trumps navn på avtalen, sier Barakat.

Dette er atomavtalen

* Atomavtalen med Iran ble framforhandlet av USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Tyskland og EU.

* Avtalen gir internasjonalt innsyn i det iranske atomprogrammet.

* I bytte mot innsyn skal de økonomiske sanksjonene mot Iran oppheves.

* Avtalen trådte i kraft i januar 2016 etter at det ble fastslått at Iran hadde overholdt sine forpliktelser.

* FNs sanksjoner kan gjeninnføres innen 65 dager dersom Iran bryter sin del av avtalen.

* FNs våpenembargo skal bestå i ytterligere fem år.

* Missil-sanksjonene mot Iran skal ikke oppheves på åtte år.

* Ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har Iran til nå etterlevd sin del av avtalen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen