President Donald Trump mister oppslutning blant annet på landsbygda.

– Dette er velgerne som aldri har hatt en frontfigur

20–30 prosent av amerikanerne vil støtte Donald Trump – uansett, tror professor.

 

– Rundt halvparten av amerikanere stemmer. Resten, 48 prosent, bryr seg lite om Grunnloven. Disse mobiliseres nå til fulle med Trump, og kommer inn i politikken, der de aldri har vært aktive før. Jeg vil anslå at 20–30 prosent av amerikanerne vil stå ved Trumps side nærmest uansett hva han gjør, sier USA-kjenner William M. Lafferty.

Trumps velgere er folk meningsmålingene ikke fanger opp, mener han. Trump mobiliserer ultrakonservative, som aldri har hatt en slik frontfigur, mener Lafferty.

Les også: Trump faller blant sine egne

Trump har tatt knekken på en amerikansk politisk konsensus som har eksistert siden andre verdenskrig. Sammen med sin nå sparkede strateg, Steve Bannon, har han bygget opp en ny bevegelse som sprenger rammene for amerikansk politikk. Politikken er i ferd med å rives i stykker, sier Lafferty, som frykter sluttspillet etter Trump.

Vi har ennå ikke sett konsekvensene av Trump, mener han.

– Han er ikke en president som Nixon, som vil gi seg for å bevare sitt ettermæle. De svarte i USA vil også kunne ty til gatene, når de ser at årtiers kamp for rettigheter, er i ferd med å rulles tilbake, sier Lafferty.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Imens sitter republikanerne stille i møte med egen president, fordi de ikke har noen bedre kandidat, mens Demokratene er i dyp krise.

– Det som er skremmende, er måten Trump forvalter embetet på, og bygger seg opp som person og president. Han vil framstå som en forhandler, der han forsøker å spille sitt eget parti, republikanerne, opp mot demokratene, sier Lafferty.