Verden

- Dette er starten på noe nytt

JUBEL: En kule i hodet endret Malala Yousafzais liv for to år siden. Nå ønsker tidenes yngste vinner av Nobels fredspris å forandre livet til barn verden over.

- Dette er ikke slutten på noe. Dette er begynnelsen. Jeg vil se alle barn gå på skolen.

Malala Yousafzai satt på skolebenken i Birmingham da hun i går ble historiens yngste vinner av Nobels fredspris.

- Jeg har stått opp for mine rettigheter. Jeg ventet ikke på at noen skulle snakke for meg. Jeg hadde ett valg: Å tie og bli drept eller å snakke og bli drept, sier Malala, som møtte verdenspressen i biblioteket på skolen i går ettermiddag.

Hun er 17 år og har fått sin egen dag oppkalt etter seg. Hun har talt i FN, fått en rekke priser og sin egen selvbiografi. Nå har hun også Nobels fredspris. Malala får prisen sammen med 60 år gamle Kailash Satyarthi, som kjemper mot barnearbeid og menneskehandel.

De to prisvinnerne har allerede snakket sammen og er nå innstilt på et samarbeid. De oppfordrer nå statsministrene i India og Pakistan til å være med når fredsprisen skal tas imot i Oslo.

Les Hege Ulsteins kommentar på Nyemeninger.no

- Uten sidestykke

Imens kappes ledere og menneskerettighetsforkjempere verden over om å rose Malala og anerkjenne at årets pris går til arbeidet for barn. Årets fredspris blir neppe tatt godt imot blant Malalas motstandere i hjemlandet Pakistan, men statsminister Nawaz Sharif er stolt.

- Hun har gjort sine landsmenn stolte. Hennes prestasjoner er uten sidestykke. Gutter og jenter i verden bør følge hennes eksempel. Malala er Pakistans stolthet, sa Sharif.

Malalas far Ziauddin Yousafzai var i går svært glad.

- Prisen vil gi styrke Malalas mot og øke muligheten for å jobbe for jenters utdanning, sier faren til nyhetsbyrået AP.

Ikke et øye tørt

De håpet i fjor, og i år kom prisen de ønsket seg, de som kjemper for barns rettigheter.

- En uhyre sterk pris, sier generalsekretær Olaf Thommessen i Plan Norge, som arbeider spesielt for jenters situasjon.

Han befant seg på Plans jentekonferanse i Oslo Konserthus da kunngjøringen kom.

- Ikke et øye var tørt. Prisen har en enorm verdi fordi den understreker viktigheten av barns rettigheter. Det er helt på sin plass - og på tide. Og det var meget klokt å dele den, sier Thommessen til Dagsavisen.

Malala Yousafzay og Kailash Satyarthi får prisen for kampen mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse.

- Det er en forutsetning for en fredelig utvikling globalt at barn og unges rettigheter respekteres. Særlig i konfliktområder bidrar overgrep mot barn til at konflikter føres videre gjennom generasjoner, lyder det i Nobelkomiteens begrunnelse, som komitéleder Thorbjørn Jagland leste opp.

Vil samarbeide

Nobelkomiteen ønsket ikke bare å rette oppmerksomheten mot arbeid for barn, men å gjøre et poeng av at en hindu og en muslim - en inder og en pakistaner - deler prisen i en felles kamp for utdanning og mot ekstremisme.

Kailash Satyarthi tok imot nyheten i går med stor glede.

- Dette er en hyllest til alle de barna som fortsatt lider under slaveri, tvangsarbeid og menneskehandel, sa Satyarthi da han fikk nyheten i går (se egen sak om Satyarthi på side 18).

Han inviterte i går Malala til å samarbeide om fred i regionen, og hyller beslutningen om å dele prisen mellom en hindu og en muslim.

- Vi to er nødt til å samarbeide, hånd i hånd, sier den indiske fredsprisvinneren.

Les også: Delt fredspris

Ung, men moden

- Dette er en stor dag for alle jenter i verden som ikke går på skole og barn som blir rammet av krig og konflikt, sier generalsekretær Tove Wang i Redd Barna til Dagsavisen.

Hun har truffet Malala, og tror hun til tross for sin unge alder takler oppmerksomheten og forventningene i kjølvannet av prisen.

- Hun er veldig moden og reflektert. Hun er en utrolig modig og klarttalende jente som blir lyttet til, sier Wang.

Hun mener utdanning og barns forhold klart kan knyttes til fred og derfor forsvare Nobels fredspris.

- Prisen knytter utdanning og fred sammen på en tydeligere måte enn før, og løfter utdannings betydning for å skape fred. Riktig og relevant utdanning for barn skaper et fundament for et fungerende demokratisk samfunn, sier Wang.

En kule i hodet

Nøyaktig to år er gått siden den da 15 år gamle Malala Yousafzai en oktoberdag var på vei hjem med skolebussen i Swat-dalen i Pakistan. En væpnet mann skjøt henne med et skudd i hodet. Kulen traff jenta over det ene øyet og ga hennes streifsår i hjernen.

Den unge jenta var allerede forhatt av Taliban, som hadde kontrollen over Swat-dalen. Siden hun var 11 år hadde Malala skrevet dagbok på BBC Urdu om livet under Taliban, som hadde stengt flere skoler for jenter. Malala hadde tatt til orde for å gi utdanning til alle jenter - det ble for mye for det lokale Taliban-styret.

Angrepet vekket oppmerksomhet og sympati verden over, og Malala ble sendt til Storbritannia for operasjon, på den pakistanske regjerings regning. Den tragiske hendelsen ble et vendepunkt både for Malala og familien. Faren ble tilbudt jobb i Storbritannia, og i dag bor familien i Birmingham.

Malala fikk full støtte av sin familie for dagboken hun skrev på BBC, det var til og med hennes fars idé.

- Det var selvsagt en risiko å la henne blogge, men jeg tror det var en større risiko ikke å snakke, for da ville vi ha gitt etter for slaveriet og til undertrykkingen til den hensynsløse terroren og ekstremismen, sa faren i et intervju med BBC før angrepet skjedde.

I dag går Malala på skole i Birmingham, men bruker samtidig mye tid på å fremme kampen for barns og jenters rettigheter.

Kritikk

Men drapstruslene har forfulgt Malala, og selv om gårsdagens kunngjøring har vekket jubel og lovord verden over, inkludert fra Pakistans regjering, finnes dem som er skeptiske.

Spaltist Huma Yusuf i den pakistanske avisen Dawn har tidligere forklart hvorfor enkelte er imot henne slik:

- Hennes berømmelse har framhevet Pakistans mest negative aspekt (vold og aggresjon), hennes utdanningskampanje reflekterer en vestlig agenda, og Vestens beundring av henne er hyklersk fordi man ignorerer andre uskyldige ofre, som dem som er ofre for amerikanske droner.

Journalisten og statsviteren Raja Faisal sier at både regjeringen og landets militære støtter 17-åringen, men blant folk på landsbygda er det annerledes.

- Noen tror at hun brukes av CIA for å samle støtte til droneangrepene i Pakistan og krigen mot terror, som mange anser er en krig mot islam, sier Faisal til nyhetsbyrået TT.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen