Det vokser en frøspire på månen

En liten grønn frøspire vokser på baksiden av månen. Bomullsfrøet ble sådd om bord i den kinesiske månesonden Chang'e-4.

Spiren gror i et gitter inne i en beholder i den kinesiske sonden, som landet tidligere denne måneden. Chang'e-4 er den første romsonden som noen gang har landet kontrollert på den siden av månen som vender vekk fra jorda.

Nå er et foto offentliggjort av Kinas nasjonale romadministrasjon, som viser frøet som spirer i en forseglet beholder, skriver South China Morning Post.

Skjermdump
Foto: Skjermdump South China Morning post
Skjermdump South China Morning post

– Dette er første gang mennesker har gjort biologiske veksteksperimenter på månens overflate, sier Xie Genxin som har ledet utformingen av forsøket.

Beholderen er 18 centimeter lang og inneholder luft, vann og jord. Inne i den har forskere ved Chongqing-universitetet sådd frø fra en plante i sennepsfamilien, bomulls- og potetfrø.

I tillegg er det fruktflueegg og gjær på innsiden.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vokst bra

Bilder fra romsonden viser nå at bomullspiren har vokst bra i beholderen, men at ingen av de andre plantene hittil har begynt å spire, opplyser universitetet.

Romsonden landet natt til torsdag 3. januar norsk tid, et stort skritt for Kinas ambisjoner om bli en supermakt innen romteknologi.

Hensikten med å så frø er å se om de kan dyrke poteter på månen. Det kunne være hovedkilden til mat for et eventuelt lengre opphold på månen, skriver CNBC.

Lest denne?: Storavis: Donald Trump har ved flere anledninger ønsket å trekke USA ut av NATO