Verden

Det største jordskjelvet

KOMMENTAR: Fotballens ledere feirer jul i skam. Men hvem i all verden kan rydde opp i denne kulturen? Må vi se til USA?

Bilde 1 av 2

Sepp Blatter og Michel Platini er av FIFAs etiske komite utestengt fra all fotball i åtte år. Med andre ord: De er ferdige med alle oppdrag i verdens mest populære sport. Mens vi nærmest er immune mot skandaler rundt Sepp Blatter, heter den største skuffelsen Michel Platini. Han ble lenge sett på som mannen som kunne rydde opp og gi fotballen ny legitimitet. Nå er også han ferdig. Selv om begge anker, og til og med skulle bli frikjent, er Platini sjanseløs i en kommende presidentkamp.

LES OGSÅ: – En fotballrevolusjon

NFFs generalsekretær Kjetil Siem har rett når han kaller skandalen det største jordskjelvet i fotballens historie. Vel og merke på lederplan. På verdens utallige fotballbaner myldrer det av liv. Men dette livet fortjener ikke en ledelse som konsekvent beriker seg på andres og alle dugnadsarbeideres bekostning. Verdens fineste spill drives i en pill råtten kultur. Finnes det noen troverdighet innen fotballens egne sirkler?

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svenske Lennart Johansson var en av de første som prøvde å utfordre Sepp Blatter under presidentvalget i 1998. Det viste seg umulig. Stemmene var kjøpt. Og Johansson sa fra. Han følte ingen lettelse mandag: «Jag känner ingen segervittring. Men allt jag anmärkte på, allt jag stred för, det har jag inte gjort förgäves», sier han til Expressen. Og kunne i tillegg umiddelbart arrestere Sepp Blatters utsagn på pressekonferansen i dag om at UEFA hadde godkjent den omstridte betalingen til Michel Platini: «Løgn igjen», sa Johansson, som selv satt i UEFA-styret da de 17 millioner kronene ble utbetalt fra Sepp Blatter til Michel Platini for «diverse arbeid». Det er denne overføringen FIFAs etiske komite har ettergått, en komite Blatter selv fikk etablert. I sin jakt har de ikke funnet fornuftige svar. Ikke her heller.

26 februar neste år skal FIFA velge sin nye president. Sepp Blatter vil inn på den kongressen og lede den til etterfølgeren er på plass. Slik vil sirkuset fortsette. Samtidig blankpoleres de fem kandidatene fra Bahrain, Jordan, Sør-Afrika, Frankrike og Italia/Sveits. For maktkampen mellom Asia, Afrika og Europa blir ikke mindre. Europas alternative kandidat heter Gianni Infantino, han har både italiensk og sveitsisk statsborgerskap og er i dag generalsekretær i fotballens største pengemaskin, UEFA. Han er advokat uten heftelser så langt, men han har jobbet i dette systemet siden 2000. Har han aldri fått noen mistanke?

LES OGSÅ: FIFA-topp innrømmer bestikkelser

Kanskje vi må til nasjonen som startet hele opprullingen, og som har det mest avslappede forholdet til hele sporten, USA. De har til og med en fotballiga med de strengeste økonomiske reguleringer i verden. Kanskje vi må utenfor fotballens interne sirkler for å finne en kandidat vi kan tro på. Og vi, det er fotballens fotfolk i over 200 nasjoner.

Mer fra Dagsavisen