Verden

– Desperat for titusener av flyktninger i Ukraina

Flyktninghjelpen advarer mot en stor humanitær krise i Ukraina som følge av konflikten øst i landet. Over én million ukrainere er drevet på flukt.

– Situasjonen for titusener av ukrainere er desperat. Denne konflikten kan forårsake en stor humanitær krise, sier hjelpeorganisasjonens generalsekretær Jan Egeland.

Ikke siden Balkan-krigene har Europa sett så store flyktningstrømmer som nå er utløst i Ukraina av konflikten mellom sentralregjeringen og prorussiske separatister.

– Jeg hadde virkelig trodd og håpet at Flyktninghjelpen ikke skulle måtte drive nødhjelpsarbeid i stort format i Europa igjen. Vi husker jo alle de enorme operasjonene på Balkan på midten av 1990-tallet. Nå er vi tilbake i en tilsvarende operasjon, sier Egeland til NTB.

50-100 millioner

Siden mars er over 630.000 ukrainere fordrevet fra sine hjem, mens 590.000 mennesker har flyktet til nabolandene, ifølge Flyktninghjelpen.

– Sannsynligvis er antallet mye større. Det kan være to-tre ganger så mange som er flyktninger i eget land, sier Egeland.

Hjelpeorganisasjonen starter nå en nødhjelpsoperasjon i Ukraina og vil dele ut tepper, klær og varmeovner, samt ved og drivstoff, til befolkningen i de krigsherjede fylkene Donetsk og Luhansk.

Egeland forteller om titusener av ødelagte hjem og en kamp mot klokken for å nå ut til internt fordrevne med hjelp i vinterkulden.

Flyktninghjelpen har opprettet sitt hovedkvarter i Severodonetsk i Øst-Ukraina. Det er penger fra Norge, Sverige og trolig fra FN og EU som skal finansiere operasjonen, som Egeland totalt anslår vil komme på mellom 50 og 100 millioner kroner i år.

Drøftes i FN

FNs sikkerhetsråd skal onsdag møtes for å drøfte krisen i Ukraina. Det har vært en opptrapping av volden i landet den siste uken, og fredag skal minst elleve mennesker ha blitt drept i kamper om en flyplass øst i landet.

En politisk løsning på konflikten synes langt unna. Vesten anklager Russland for å støtte separatistene øst i Ukraina med våpen, noe Russland avviser.

En fredsplan ble forhandlet fram i Minsk i fjor høst, men den har ikke ført til noen slutt på urolighetene. Nylig ble planlagte fredssamtaler i en kontaktgruppe med representanter fra Russland, Ukraina, OSSE og opprørsledere avlyst. Et toppmøte mellom Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland ble dessuten utsatt.

Konflikten har siden april i fjor kostet mer enn 4.800 mennesker livet.

Trenger mer hjelp

Samtidig med, og delvis på grunn av, konflikten i øst trues Ukraina av økonomisk sammenbrudd. Den ukrainske valutaen tapte i fjor 50 prosent av sin verdi mot dollaren.

– Vi kan si at vi er rammet av en total finanskrise som vi bare kan komme oss gjennom ved å handle effektivt, sa sentralbanksjef Valeria Gontareva fredag ifølge AFP.

Hun viste til at Ukraina må gjennom harde sparetiltak og i tillegg trenger mer hjelp fra internasjonale givere. Pengefondet IMF har alt godkjent en omfattende hjelpepakke til Ukraina, men alt tyder på at den ikke er tilstrekkelig. (NTB)

Mer fra Dagsavisen