Innenriks

Derfor vinner ANC valget igjen

SØR-AFRIKA: ANC ligger an til oppunder to tredels flertall etter valget i morgen - selv om president Zuma er blitt en belastning for partiet.

For femte gang skal sørafrikanerne stemme i et demokratisk valg i Sør-Afrika i morgen. Og for femte gang velger folket ANC - som 20 år etter forvandlingen i Sør-Afrika fremdeles har et sterkt grep om velgerne.

- Selv om mange føler avsky for president Zuma, vil ANC trekke stemmer i lang tid fortsatt, sier Richard Pithouse til Dags­avisen. Han underviser i politikk ved Rhodes-universitetet i Sør-Afrika, og har fulgt den politiske utviklingen tett de siste årene.

ANC fikk rett oppunder 65 prosent av stemmene for fem år siden. Nå viser målingene at det kan få like mye eller noe mindre støtte.

- Partiet vil miste stemmer, men målingene er usikre, sier Pithouse.

Buet mot Zuma igjen

Det er bare få uker siden en kommisjon slo fast at president Jacob Zuma urettmessig brukte flere millioner av offentlige penger til å oppgradere sitt eget hjemsted i provinsen KwaZulu Natal - en sum som gikk til langt mer enn de nødvendige sikkerhetsforbedringene som var den opprinnelige planen.

President Zuma ble buet mot under minneseremonien for Nelson Mandela på FNB stadion i desember, og har måttet tåle en massiv negativ mediedekning i flere år.

- Det er ingen tvil om at ANC har mistet mye troverdighet. President Zuma er blitt en belastning for partiet, og ble senest på valgmøtet på FNB stadion i helgen igjen buet av mange. Vi ser ikke lenger intellektuelle som offensivt støtter ANC, og ANC vil trolig aldri få tilbake den moralske posisjon partiet hadde, sier Pithouse.

Men stormen rundt presidenten er ikke ventet å slå sterkt ut for partiet.

- Det er mange som har fått det mye bedre under ANC, og det var ANC som frigjorde dem. Og blant dem som er misfornøyd, er det mange som ikke ser noen gode alternativer, sier Pithouse.

Utfordrer

Det største opposisjonspartiet, Democratic Alliance (DA), ligger fortsatt langt etter ANC på målingene, og fikk ved forrige valg 17 prosent av stemmene. Dette kan komme til å øke til 23 prosent ved årets valg, ifølge nylige målinger. Partiet er dominert av hvite, men har trukket til seg en stadig større andel av velgerne i den svarte middelklassen.

Den svarte middelklassen har økt i Sør-Afrika de siste årene, etter hvert som godt utdannede svarte har fått en stadig større andel av de gode jobbene. Men forskjellene fortsetter å øke, og arbeidsledigheten er på minst 40 prosent.

- Democratic Alliance vil fortsette å ta stadig flere stemmer. Også i fattigstrøkene har DA nå flere avdelinger. Men de fleste av de fattige svarte stemmer ikke på DA fordi de er så enige med dem, men fordi de føler avsky for korrupsjonen og undertrykkingen man har sett i ANC. Og DA vil kke utgjøre noen stor trussel mot ANC, sier Pithouse.

Et annet parti som kritiserer ANC, er Economic Freedom Fighters (EFF), som ledes av Julius Malema, tidligere leder av ANC Youth Leauge. Malema er kjent for sin populistiske stil, og er svært kontroversiell. Men han snakker til fattige svarte om det de er opptatt av.

- EFF vil få kun mellom fire og sju prosent av stemmene, men utgjør en slags trussel mot ANC i den forstand at de snakker frigjøringsbevegelsens språk og setter fingeren på alt mange feier under teppet: arbeidsledighet, fordeling av jord og historisk oppreisning, sier Pithouse.

Tutu skuffet

Desmond Tutu, som vant Nobels fredspris i 1984, uttalte i forbindelse med 20-årsmarkeringen at han er glad for at Nelson Mandela ikke får se hva dagens ledere gjør med Sør-Afrika.

- Jeg er glad for at Mandela er død. Jeg er glad for at de fleste av frigjøringsheltene ikke lenger er i live til å se dette, sa Tutu til den sørafrikanske avisen Sunday Times.

Richard Pithouse er heller ikke optimistisk for de neste årenes utvikling.

- Jeg er redd vi vil se mer nepotisme, korrupsjon og undertrykkelse. Det er anstendige folk i ANC, men Zuma har marginalisert dem. I den grad jeg ser grunn til optimisme, er det at båndet mellom fagbevegelsen og ANC begynner å løsne opp. Det kan åpne opp for noen nye kanaler, sier Pithouse.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen