Verden

Derfor mister sosialdemokratene velgere

De tør ikke å stå for et alternativ til kapitalismen, mener kulturskribent Åsa Linderborg.

Bilde 1 av 5

Over hele Europa er de sosialdemokratiske partiene på retur. Velgerne flykter fra sentrum til nye ytterpartier på venstre eller høyre fløy. Sosialdemokratene er i krise, mener den svenske kulturjournalisten Åsa Linderborg. Det er først og fremst deres egen feil.

– Min tese er at de sosialdemokratiske partiene er veldig redde for faktisk sosialdemokratisk politikk. De har berøringsangst overfor et alternativ til kapitalismen, sier Linderborg.

Er likegyldig

Åsa Linderborg er kulturredaktør i svenske Aftonbladet, men hun har brukt år av sitt liv på «sossarna». Hun er utdannet historiker og skrev doktorgrad om de svenske Socialdemokraterna i 2001. Den gang slukte hun alt som hadde med partiet å gjøre. Så ble hun forbanna, på hvordan sosialdemokratene ledet an i store privatiseringsreformer og innstramminger i velferden, bidro til raskt voksende klasseskiller og deres nedlatende holdning til middelklassen. Nå er sinnet mot arbeiderpartiet erstattet med likegyldighet. «Jag har gett upp. Jag tror ingenting om dem. Socialdemokraterna har slutat intressera mig, de liksom finns inte.», skriver Linderborg i en kronikk i Aftonbladet tidligere i år. Under tittelen «Ett farväl till den förbannade socialdemokratin» skrev hun om partiet som «svek kampen för arbetarklassen».

Les debatt: Kristin Clemets fire årsaker til venstresidens velgerflukt

Mangler en plan

Sosialdemokratiets største problem er at de ikke lenger er relevante for tidligere velgergrupper, mener Linderborg. Arbeiderklassen har fått det tøffere i Sverige, men «sossarna» kommer dem ikke i møte.

– Socialdemokraterna har ingen plan for hvordan de skal få ned arbeidsledigheten og få flere i arbeid. De vil ikke øke skattene, de har ingen tiltak for lavtlønnede kvinner. De er ingen progressiv kraft og har ikke svar på de problemene folket har, sier hun til Dagsavisen.

Arbeidsledigheten i Sverige økte dramatisk med finanskrisen. Nå er den på vei ned, men den er fortsatt høyere enn før krisen og dobbelt så høy som i Norge. 7 prosent er nå uten jobb. Blant unge mellom 15 og 24 år er arbeidsledigheten hele 20 prosent. Siden starten av 1990-tallet har forskjellene mellom fattig og rik økt i rasende fart. Kvinner i lavlønnsyrker kan tjene så lite som 16.000 kroner i måneden, forteller Linderborg.

Sverige ble ledet av høyremannen Fredrik Reinfeldt under finanskrisen, men i 2014 ble Socialdemokraternas leder Stefan Löfven statsminister.

Det er nesten ikke mulig å se forskjell på de to alternativene lenger, mener Linderborg: I stedet for å være en motkraft til den markedsliberale hegemonien er Socialdemokraterna nå like lojale som de borgerlige.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Alle tenker likt

– Det har skjedd en borgerliggjøring innad i arbeiderbevegelsen. For å stige til topps i dag må du ha en akademisk bakgrunn. Alle har samme utdanning og samme idé om hvordan økonomien skal se ut. Det finnes ingen som tenker utenfor boksen.

Velgerflukten fra sosialdemokratene er ikke ny. Den har pågått over flere tiår. Uttrykket «pasokifisering» etter det greske sosialdemokratiske partiet PASOK, brukes for å beskrive utviklingen. PASOK var i flere tiår ett av to selvsagte regjeringspartier i Hellas, nå er det nesten utslettet.

Innvandring

Sosialdemokratenes tilbakegang handler ikke om en ideologisk krise, mener Åsa Linderborg. De sosialdemokratiske verdiene står fortsatt sterkt.

– Jeg mener det er en metodekrise. Sosialdemokratene vil bra ting som gratis utdanning og arbeid til alle. Verdiene er fortsatt relevante og viktig for folk. Men de blir ikke troverdige når de ikke har løsningene.

Linderborg deltok på et frokostseminar i regi av tankesmia Manifest i Oslo i går om sosialdemokratenes tilbakegang. Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske deltok også men han ville ikke gå med på at Arbeiderpartiet er i krise.

– Det er Høyre som skulle sittet her og snakket om krise, sa Giske.

En grunn til at Arbeiderpartiet står sterkt i Norge handler om at partiet fronter en streng, men rettferdig innvandringspolitikk, mente Giske.

Åsa Linderborg tror sosialdemokrater tar feil når de bruker så mye energi på innvandringspolitikken. Det er ikke fremmedfrykt som får arbeidervelgerne til å gå mot de innvandringskritiske høyrepopulistene, men sosialpolitikken.

– Det er sosial trygghet som er viktig for folk, innvandringsspørsmålet er sekundært. Sosialdemokratene greier ikke å gi folk jobb og et bedre liv, sier hun, og viser til velgerundersøkelser i Sverige som sier at de eldste pensjonistene fortsatt stemmer på «sossarna», mens de yngre som er en del av den nye pensjonsreformen med kraftig kuttede utbetalinger, stemmer på det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna.

– Det er høyrepopulister som nå har tatt over de sosiale reformene, sier hun.

Skal europeiske sosialdemokrater stanse høyrepopulistenes framgang må de våge å ta stilling for en alternativ politikk, sier Linderborg.

– Det kan de bare gjøre ved å omfavne den folkelige mobiliseringen på venstresiden. De må velge side.

Mer fra Dagsavisen