Verden

Derfor kniver de om Kashmir

India strammer grepet om Kashmir, og det er lite som tyder på at den flere tiår lange konflikten snart løses.

Protester og uro i indiskstyrte Kashmir har fulgt i kjølvannet av at den hindunasjonalistiske regjeringen i India 5. august opphevet delstatens selvstyre.

Indiskstyrte Kashmir deles nå i to territorier som styres fra New Delhi: Jammu og Kashmir, og avsidesliggende Ladakh.

Dagene før kunngjøringen ble internett- og telefonforbindelser kuttet. Det ble lagt ned forbud mot offentlige forsamlinger og 10.000 flere soldater ble utplassert i området, ifølge BBC. De siste dagene skal flere lokale politikere ha blitt pågrepet.

Men konflikt og spenning i regionen er ikke noe nytt.

Her er en oversikt over bakgrunnen og kjernen i konflikten:

Når startet konflikten?

I 1947 ble både Pakistan og India selvstendige, og Kashmir skulle selv velge hvilket land de ville tilhøre. Flertallet i Jammu og Kashmir var muslimer, men med hinduistisk leder. Han ville at delstaten skulle være selvstendig.

Det endte med krig mellom India og Pakistan, og i 1949 ble Kashmir delt mellom de to og en militært kontrollert delelinje ble tegnet. I 1965 sluttet den andre krigen mellom landene over Kashmir, men først i 1972 ble delelinja offisielt formalisert.

###

I dag gjør begge land krav på hele området.

India kontrollerer 45 prosent og Pakistan rundt 35 prosent. I tillegg kontrollerer Kina rundt 20 prosent.

Les også: Spenning og uro i Kashmir - Pakistan utelukker ikke krig

Hvorfor er det urolig nå?

I tre tiår har opprørere kjempet mot indisk styre i Kashmir, og flere titalls tusen mennesker er drept.

India anklager Pakistan for å oppildne til uro ved å støtte militante separatister i Kashmir. Pakistan avviser anklagene.

Det er jevnlige trefninger og uro langs grensa, og i februar ble 40 indiske soldater drept av en bilbombe i den indiskstyrte delen. Pakistan avviste at de hadde noe med angrepet å gjøre, men India svarte med et luftangrep mot mål på pakistansk side. Det utløste pakistanske flyangrep.

Hvorfor opphevet India Kashmirs selvstyre?

Statsminister Narendra Modi har begrunnet grunnlovsendringen med at det vil frigjøre indiskstyrte Kashmir fra terrorisme og sikre stabilitet i regionen, ifølge CNN.

mor: Moren til en av dem som skal ha blitt pågrepet i Kashmir de siste dagene, trøstes av en slektning. FOTO: NTB SCANPIX

En kvinne trøstes etter at sønnen hennes skal ha blitt pågprepet i Srinagar, den største byen i Kashmir. Foto: Danish Siddiqui/NTB scanpix

Økonomisk utvikling er en annen forklaring fra myndighetene på hvorfor spesialstatusen oppheves.

Beslutningen har stor støtte blant mange indere.

Er det nasjonalisme?

Statsminister Modi er en viktig brikke i endringene av det som er kjent som artikkel 370 i grunnloven.

Etter et brakvalg tidligere i år sikret hans Bharatiya Janata-parti (BJP) gjenvalg.

Det hindunasjonalistiske partiet gikk til valg på nettopp å oppheve Kashmirs spesialstatus.

Modi har lenge tatt til orde for å reorganisere Kashmir, med mål om å få en slutt på opprøret i området, ifølge The New York Times.

– Modi har beskrevet Kashmirs spesialstatus som en foreldet idé som ikke har ført til noe annet enn «separatisme, terrorisme, dynastisk politikk og korrupsjon», sier postdoktor Anwesha Dutta ved Chr. Michelsens Institutt.

Opphevingen av artikkel 370 bidrar til å oppfylle Modis hindunasjonalistiske agenda, fortsetter hun.

Grunnlovsendringen gjør at også indere utenfor Kashmir kan kjøpe eiendom i området, noe de ikke kunne før.

Det gjør at flere kasjmirere frykter de blir minoritet i eget område.

Les også: Kjemper om makt og velgere i India

Hva vil Kashmir selv?

Innad i Kashmir er det uenighet om hva som er best for området. Mange ønsker ikke å styres av India, og foretrekker heller enten Pakistan eller selvstyre.

Religion er en viktig faktor i konflikten om Kashmir. I delstaten Jammu og Kashmir er flere enn 60 prosent av innbyggerne muslimer.

protest: Kasjmirske menn deltar i en protest i Srinagar etter grunnlovsendringen. FOTO: NTB SCANPIX

Kasjmirske menn demonstrerer etter grunnlovsendringen. Foto: Danish Siddiqui/NTB scanpix

FN har oppfordret til en folkeavstemning om regionen. India mener det ikke er nødvendig, mens Pakistan ønsker en slik avstemning for å avgjøre konflikten, forklarer Dutta ved Chr. Michelsens Institutt.

– På grunn av det muslimske flertallet i regionen frykter India at folkeavstemningen kan gå i favør av at Kashmir blir en del av Pakistan, sier hun til Dagsavisen.

Hvis en framtidig statsminister hinter om en folkeavstemning om Kashmir, vil det møtes med motstand fra egne rekker og velgerne.

– Det ville vært politisk selvmord, fortsetter Dutta.

Les også: – Situasjonen i Kashmir er veldig alvorlig

Kan ikke India la Kashmir gå?

Det er flere grunner til at India holder fast på Kashmir. Frykt for at Pakistan vil rykke inn i området, og på den måten komme nærmere New Delhi og resten av India, er en av dem, ifølge The New York Times.

Dutta ved Chr. Michelsens Institutt sier Kashmir, med sin geopolitiske plassering, er viktig for både India, Pakistan og Kina.

Vann fra Kashmirs isbreer er viktig for landbruk Pakistan, og en milliard indere er avhengige av vannet fra breene, forklarer hun.

Spenningene mellom de to atommaktene preger hele regionen, og både kriger og det religiøse skillet trekkes fram.

Hva vil skje?

Pakistan omtaler grunnlovsendringen som ulovlig, og i likhet med Kina har de fordømt den.

I går besøkte statsminister Imran Khan den delen av Kashmir som kontrolleres av Pakistan. Han forsikret da befolkningen i den indiskstyrte delen om at han støtter dem i konflikten, ifølge NTB.

A general view of an empty tourist place alongside a river near the Line of Control, the de facto border between Pakistan and India, in Neelum Valley of Pakistan-administered Kashmir on August 6, 2019. - Roads were empty, shops shuttered, and hotels vacant in Pakistani-administered Kashmir Tuesday, as tension mounted along the de-facto border with India following Delhi's move to bring part of the disputed Himialayan territory under its direct control. (Photo by SAJJAD QAYYUM / AFP) / To go with story 'PAKISTAN-INDIA-KASHMIR' by Sajjad Qayyum

Det er tomt i et turistområde nær delelinja mellom den indiskstyrte og den pakistanskstyrte delen av Kashmir etter grunnlovsendringen. Foto: Sajjad Qayyum/NTB SCANPIX

Dutta tar til orde for en fredelig løsning, der også innbyggerne i Kashmir høres. Forhandlingsrunder er holdt tidligere, men planene har ikke fått nok støtte i verken Pakistan eller India.

– Ingen av dem kan si fra seg kravet over hele Jammu og Kashmir, siden det vil bli sett som et svik blant velgerne, sier Dutta.

Enn så lenge ser det ut til at en fornuftig avtale kan være langt unna, fortsetter hun.

Les også: Alvoret begynner for Modi

Konflikten i Kashmir

* India og Pakistan har siden de ble selvstendige i 1947, vært i konflikt om regionen Kashmir.

* Både i den indiske og den pakistanske delen er et stort flertall av innbyggerne muslimer. Til sammen bor det vel 11 millioner mennesker i regionen.

* Siden 1989 har det pågått et opprør i den indiskstyrte delen av Kashmir som har kostet mer enn 47.000 mennesker livet, mens nærmere 10.000 er bortført. India har anklaget Pakistan for å støtte opprøret og drive egne leirer der opprørerne trenes opp.

* India og Pakistan ble i 2003 enige om en våpenhvile, men fredsprosessen har stått i stampe, særlig etter terrorangrepet i Mumbai i 2008, som pakistanske ekstremister har fått skylden for.

* De to atommaktene står mot hverandre på hver sin side av en militært kontrollert delelinje – «Line of Control» (LOC).

* En FN-resolusjon fra 1948 fastslår at det skal holdes en folkeavstemning om Kashmirs framtid, men det har ennå ikke skjedd. (NTB)

Mer fra Dagsavisen