Verden

Derfor blir Nord-Irland en konservativ utpost i Europa

Britiske Nord-Irland blir en isolert «øy» av konservative lover etter de liberale endringene i Irland. Men mulighetene for endring er små med det første.

Kravene om en ny abortlov også for Nord-Irland har styrket seg etter folkeavstemningen i Irland nylig, der det ble et knusende flertall (66 prosent) for å fjerne grunnlovstillegget som i dag sørger for et nesten totalt forbud mot abort i Irland.

Når Irland får en ny lov, vil lille Nord-Irland sammen med Malta ha Europas strengeste abortlov. Det vil også være eneste sted på øyene Storbritannia/Irland der abort fortsatt vil være forbudt i de aller fleste omstendigheter. Heller ikke likekjønnet ekteskap, som nylig ble tillatt i Irland, er lov i Nord-Irland.

Men de som ønsker endring i Nord-Irland ser ut til å ha en vanskelig vei foran seg:

– Slik situasjonen er i dag vil det ikke skje noe med situasjonen, sier Storbritannia-kjenner Jan Erik Mustad til Dagsavisen.

Les også: Jubel i Irland: –  Et sterkt signal om at vi har fått til en kulturell endring

Protester

Aktivister som ønsker en liberalisering holdt flere demonstrasjoner i Nord-Irland i forrige uke. En gruppe kvinner svelget det de sa var abortpiller – som er ulovlig – i en protest utenfor rettslokaler i Belfast.

Flere politikere i parlamentet i London har tatt til orde for en endring også i Nord-Irland. Rundt 160 parlamentsmedlemmer fra flere partier, deriblant fra regjeringspartiet De konservative, har støttet et brev fra Labour-politiker Stella Creasy der hun ber regjeringen legge til rette for lovendring i Nord-Irland.

Selv om Nord-Irland er del av Storbritannia, som har selvbestemt abort, har regionen en egen streng abortlovgivning på linje med den Irland har i dag, men som i Irland vil bli endret etter folkeavstemningen der.

Abort kan kun innvilges ved fare for mors liv, og ikke ved voldtekt, incest og fatale fosterskader eller misdannelser.

Abortloven i Storbritannia fra 1967, som gjorde abort tillatt, er aldri blitt gjort gjeldende i Nord-Irland. Nordirske kvinner må derfor gjøre som irske kvinner har gjort: reise over grensen for å ta abort.

Les også: – Jeg ble kalt barnemorder (Dagsavisen+)

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– May er bundet

Men Nord-Irlands spesielle politiske situasjon og dagens regjeringssituasjon i Storbritannia gjør endringer i Nord-Irland svært vanskelig.

Statsminister Theresa May har understreket at dette er en sak som kun kan avgjøres av politikerne i Nord-Irland. Nord-Irland har utvidet selvstyre innenfor Storbritannia, i likhet med Skottland og Wales. Men for øyeblikket er den nordirske provinsforsamlingen og samlingsregjeringen suspendert på grunn av en politisk tvist mellom de nordirske politikerne, og Nord-Irland styres derfor direkte fra London.

RØRER IKKE: Statsminister Theresa May sier en endring av abortloven må gjøres av forsamlingen i Nord-Irland, som for øyeblikket er suspendert. FOTO: NTB SCANPIX

Statsminister Theresa May er bundet på grunn av samarbeidet med nordirske unionister. Foto: NTB Scanpix

– Rent juridisk er det slik at det britiske parlamentet kan bestemme over Nord-Irland når den nordirske forsamlingen og provinsregjeringen er suspendert. Men politisk er de facto-situasjonen annerledes, sier Jan Erik Mustad, som er førstelektor ved Universitetet i Agder og har fulgt britisk og nordirsk politikk tett i en årrekke.

Theresa Mays konservative regjering styrer med støtte fra de ti representantene som sitter i Underhuset i det britiske parlamentet fra det nordirske unionistpartiet Democratic Unionist Party (DUP), som er sterkt imot en endring av abortloven i Nord-Irland. Skulle May gå inn for noe som provoserer DUP grovt, har hun ikke lenger deres støtte.

– Mays regjering faller om denne støtten går bort. Regjeringen er bundet når det gjelder spørsmål om Irland og Nord-Irland. Det har vi sett flere ganger i historien, sier Mustad.

Les også: Slik ble nordirske unionister en joker i britisk politikk

Konservativt

Den nordirske forsamlingen har vært suspendert siden januar 2017, og situasjonen er fastlåst. Det er en strid mellom de to største partiene i Nord-Irland, DUP på unionistsiden og Sinn Féin på nasjonalistsiden, som forårsaker krisen. Verken nyvalg eller forsøk på forhandlinger har rikket partene.

– Klimaet er dårlig, og ingen tror det blir gjenopprettet en regjering i løpet av dette året, sier Mustad.

Men også selv om en nordirsk forsamling og regjering skulle bli stablet på beina sitter det langt inne med en politisk endring på abortfeltet.

– Nord-Irland er tradisjonelt mer konservativt enn Irland. Nord-Irland er en bastion for religiøs identitet. De konservative holdningene er noe av det både ultrakonservative nasjonalister og unionister faktisk har vært enig om. De store partiene, både DUP og Sinn Féin, er imot, selv om Sinn Féin nå er på gli. Flere partier ønsker endring, men det er først og fremst DUP dette står på, sier Jan Erik Mustad.

En endring kan også eventuelt komme dersom det blir en endring i den politiske situasjonen i Storbritannia, påpeker Mustad – men det er mange faktorer som må til.

– Dersom det kommer på plass en flertallsregjering i Storbritannia som ønsker å endre dette, kan man sette det i gang. I prinsippet kan det britiske parlamentet i London bestemme dette. Men i dag er det ingenting som tilsier at dette kommer med det første, ut fra situasjonen man har nå, sier Mustad.

Les også: Bakgrunn: Slik kom endringen i Irland etter flere tiår med strid

Mer fra Dagsavisen