Verden

Denne flørten skaper frykt

Palestinske ledere frykter at forholdet mellom Israel og en rekke arabiske land er blitt så bra at de ser seg nødt til å advare mot en ytterligere tilnærming til den historiske fienden.

JAFFA (Dagsavisen): I Midtøsten har det alltid vært slik at mye utspiller seg i all hemmelighet, og dette gjelder også i forholdet mellom Israel og den arabiske verdenen. I det skjulte har landene, tross de fiendtlige offisielle erklæringene, ofte samarbeidet. Men nå skjer det plutselig langt mer.

Etter at verden de siste ukene var vitne til en usedvanlig oppvarming i forholdet mellom Israel og flere arabiske stater, krever Palestina nå en ekstraordinær innkallelse av både Den arabiske ligaen og den langt større Organisasjonen for islamsk samarbeid, med sine 57 medlemsstater.

Saken fortsetter under bildet. 

Krever ekstraordinært møte: Som følge av Israels sjarmoffensiv, krever nå Palestina en ekstraordinær innkallelse av både Den arabiske ligaen og Organisasjonen for islamsk samarbeid, med sine 57 medlemsstater. Bildet: Palestinas president, Mahmoud Abbas. FOTO: AP/NTB SCANPIX

Palestinas president, Mahmoud Abbas. Foto: NTB Scanpix

– Det vi har sett de siste ukene, som begynte med Netanyahus besøk i Oman og så besøket i Israel av presidenten av Tsjad, og nå snakkes det også om Bahrain og Sudan og noen slags relasjoner til Saudi-Arabia, alt dette skaper spørsmål, og derfor trenger vi å redegjøre for den arabiske og islamske posisjonen, sier Nabil Shaat, en tidligere palestinsk utenriksminister.

Etter et «historisk besøk» i Oman, tok Israels statsminister Benjamin Netanyahu nylig imot Idriss Déby, presidenten av Tsjad, en annen stat med en muslimsk flertallsbefolkning, i Jerusalem. Begge initiativene er del av en målrettet israelsk tilnærming både overfor arabiske og afrikanske stater.

Saken fortsetter under bildene. 

The Republic of Chad President Idriss Deby with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and his wife Sarah, before their dinner at the Prime Minister's residence in Jerusalem on Sunday Nov. 25, 2018. This is the first visit by a Chadian president since Israel was founded in 1948. (Heidi levine/Pool via AP)

Benjamin Netanyahu tok nylig imot Idris Déby, presidenten i Chad. T.h. Sara Netanyahu, statsministerens kone. Foto: NTB Scanpix

Les også: Kilde til Dagsavisen: – Jeg tror det er sannsynlig at bin Salman blir drept en gang (+)

Samarbeid

Nå er det ikke lenger noen tvil – Israel har samarbeidspartnere innad i Den arabiske ligaen. Og for Palestina er dette dårlige nyheter, siden den palestinske kampen ikke lenger dominerer bildet.

Det er ikke slik at den palestinske regjeringen i Ramallah er motstander av en arabisk fred med Israel. Men strategien hittil har vært at arabiske land ikke skulle normalisere forholdet til Israel før en så en løsning på den palestinsk-israelske konflikten. De første til å bryte med denne linjen var imidlertid Egypt i 1979, etterfulgt av Jordan i 1994.

Men denne gangen er det noe annet. I motsetning til tidligere, ser det ut som om en rekke arabiske land ikke lenger vil vente på den palestinsk-israelske freden, en ser det som minner om en trøtthet med fredsprosessen. Og ikke minst, dette dreier seg også om en hard kritikk av det palestinske lederskapet, for det er ikke lenger en hemmelighet at land som Egypt og Saudi-Arabia også holder president Mahmoud Abbas ansvarlig for den manglende framgangen i fredsprosessen.

Men mange palestinere frykter at denne israelske tilnærmingen til arabiske land bare vil styrke Netanyahus nasjonalistiske linje.

– Dette er trist for palestinerne. Til sjuende og sist vil tilnærmingen, eller flørten med arabiske land, nå bare oppmuntre en ekstremistisk politikk i Israel. Netanyahu vil fortsette å stjele palestinsk land og innføre rasistiske lover, sier Samir Abdullah, en tidligere palestinsk planleggingsminister, til Dagsavisen.

Han tror imidlertid at arabiske land nærmer seg Israel først og fremst for å skaffe seg det han kaller en diplomatisk «livsforsikring».

– Etter at arabiske ledere så Mubarak falle i Egypt og Gaddafi falle i Libya, håper de at et bedre forhold til Israel vil åpne dører for dem i Vesten og spesielt USA, sier han.

Les også: Israelske bosetter raser mot Airbnb (+)

Seier

For statsminister Netanyahu, derimot, er dette uansett en seier. Han har innledet forhold til arabiske land uten å ha betalt prisen i form av en tilbaketrekning fra okkupert land.

Han har bevist sin tese, som er at de fleste arabiske landene ikke lenger ser på Israel som en trussel, men heller ønsker Israels militærmakt som en motpol mot iransk innflytelse. Flere av landene er også interessert i israelsk teknologi.

Lea Landman, en israelsk analytiker, mener den arabiske verdenen går gjennom en dyp forandring i sitt forhold til Israel.

– Jeg tror det er ganske klart nå, i motsetning til hva man trodde før, at Israel rett og slett ikke er det største problemet i Midtøsten. Det er ikke så at hvis man bare løser den israelsk-palestinske konflikten, så vil alt bli bra i Midtøsten Det er det som er blitt så klart etter Den arabiske våren, sier Landman, som er Midtøsten-ekspert ved Abba Eban-senteret for internasjonalt diplomati, nord for Tel Aviv.

– Vi er nå i en absurd situasjon der krefter i Europa ønsker å boikotte Israel i samme øyeblikk som krefter i den arabiske verdenen løper for å handle med Israel. Men den arabisk-israelske konflikten er ikke et nullsumspill. Det er det mange ikke har forstått, forteller hun til Dagsavisen.

Men Samir Abdullah, den palestinske politikeren, tror ikke at forholdet mellom de andre arabiske statene og Israel vil overleve over tid, og ikke bare det: Han mener også at Netanyahus politikk er blitt en fare for Israel selv.

– Netanyahu er ikke engang bra for Israel. Han dreper tostatsløsningen. Jo mer land Israel tar, jo mindre sjanse er det for at en palestinsk stat vil bli etablert. Og da vil han faktisk drepe den jødiske staten siden den eneste løsningen som vil være igjen, vil være enstatsløsningen, sier Abdullah.

Mer fra Dagsavisen