Verden

Den vanskelige våpenkontrollen

President Barack Obama vil forhindre nye skytetragedier. Men det er ikke enkelt å innføre strengere våpenlover i USA.

NEWTOWN/NEW YORK (Dags-avisen): I et stort hvitt trehus bare noen kilometer unna barneskolen Sandy Hook, der en av USAs dødeligste skolemassakre fant sted sist fredag, ligger hovedkvarteret til den innflytelsesrike våpengruppa The National Shooting Sports Foundation. Våpenentusiastene her er blant USAs mange mektigste våpenlobbyister, en interessegruppe som har vært svært effektive de siste 20 årene. Våpengruppa i Newtown uttrykker medfølelse med ofrene, og har så langt ikke villet delta i den gryende debatten om økt våpenkontroll, nå som presser seg fram i kjølvannet av massakren. Fire dager før skoleskytingen, anbefalte de hvilke våpen som egnet seg best til julegaver.

«Ikke nok»

I høst var de med på å stoppe et lokalt forsøk på å gjøre det vanskeligere å skyte i nærheten av boligstrøk.

Etter at president Barack Obama besøkte familiene til 13 av de 20 drepte skolebarna i Newtown søndag kveld, holdt han en følelsesladd tale til nasjonen.

- Kan vi med hånden på hjertet si at vi gjør nok for å beskytte alle våre barn, spurte Obama, og ga selv svaret:

- Hvis vi er ærlige med oss selv, er svaret nei. Vi gjør ikke nok. Og vi er nødt til å endre det, sa Obama og lovet å gjøre «alt» som sto i hans makt for å forhindre at noe lignende skal skje igjen.

Men det er mange hindringer i veien for økt våpenkontroll, både politiske og byråkratiske. Kongressen kan i teorien stramme inn på våpenlovene, men med våpenvennlige republikanere i flertall, kan det bli vanskelig.

Ventelister på skytebanen

De siste 20 årene har USAs våpenlover blitt færre og mindre strenge, både nasjonalt og på delstatsnivå. I Newtown, åstedet for den makabre massakren fredag, tapte tilhengere av våpenkontroll nylig en lokal kamp om å holde skyting unna boligstrøk. Flere av Newtowns innbyggere forteller Dagsavisen at det slett ikke er uvanlig og at det er fullt ut akseptert å eie våpen i den lille byen, der ventelistene for å bruke skytebanene er lange.

Men etter at skyting med maskingevær ble hørt oftere og oftere og antall klager økte, forsøkte politisjefen sammen med flere bekymrede innbyggere å stramme inn på en lokal lov om at skyting ikke skal finne sted nærmere enn 152 meter fra boligstrøk. Forslaget endte i en opphetet diskusjon i bystyret, der en representant fra National Shooting Sports Foundation sammenlignet våpen og svømming, og mente det siste var farligere.

- Ingen privilegier bør bli tatt fra nye generasjoner, sa representanten, som ifølge New York Times fikk støtte fra høylytte innbyggere.

Forslaget ble lagt på hylla.

Mange muligheter

Eksempelet fra Newtown illustrerer hvor vanskelig det har vært å ta selv små skritt mot mer våpenkontroll i USA, der retten til å bære våpen er sikret i USAs andre grunnlovstillegg. Ifølge magasinet Mother Jones finnes det i dag 300 millioner håndvåpen i USA. I 2008 gjentok USAs høyesterett innbyggernes rett til å bære våpen, da domstolen erklærte Washington DCs lov mot håndvåpen som grunnlovsstridig.

Det er likevel mulig å gjøre mer, insisterer New Yorks ordfører Michael Bloomber, en av USAs mest høylytte tilhengere av strengere våpenkontroll. Allerede dagen etter massakren i Newtown rykket den partiuavhengige ordføreren ut og kritiserte president Obama for manglende lederskap.

- Å be om meningsfylt handling er ikke nok. Vi trenger umiddelbar handling. Vi har hørt denne retorikken før, sa Bloomberg, som trakk fram en rekke politisk gjennomførbare tiltak.

Senator snur

Etter at kongressrepresentant Gabriel Gifford ble forsøkt drept i et skyteangrep som tok seks liv i Arizona i 2011, lovte Barack Obama å stramme inn på våpenlovene. USAs justisdepartement laget en detaljert liste med tiltak som kunne gjennomføres uten et flertall i Kongressen, blant annet bedre bakgrunnssjekk av våpenkjøpere. Ingen av tiltakene ble gjennomført.

USA har sett en rekke skoleskytinger de siste fire årene, uten at støtten til økt våpenkontroll har økt nevneverdig. Men i går annonserte flere kongressmedlemmer at de har snudd, blant dem Joe Manchin, demokratisk senator og medlem av våpenlobbyen National Rifle Association.

- Massakren av så mange uskyldige barn har endret Amerika, sier Manchin.

Kristin Goss ved Duke Universitet tror ikke USAs politikere vil endre lovene med mindre de føler presset fra velgerne.

- Jeg tror ikke lederne kommer til å lede på dette området. Jeg tror de vil følge, sier Goss til BBC.

Mer fra Dagsavisen