Innenriks

Den siste jointen

Snart er det slutt for hasjturistene i Nederland, bransjen håper på at den nye regjeringen vil droppe forbudsplanene.

AMSTERDAM (Dagsavisen): Den søte lukten av hasj siver ut av dører og mørke vinduer langs kanalene i Amsterdam. I de trange gatene rusler turister som snakker fransk, spansk, engelsk og dansk. Nederlands liberale hasjpolitikk er populært hos turistene. Så populært at myndighetene vil ha slutt på salget av cannabis til utlendinger for å få bukt med hasjturismen.

Sør i landet ble forbudet innført allerede 1. mai. Fra 1. januar neste år skal det gjelde i hele landet, også i hovedstaden Amsterdam. Det blir katastrofe, mener bransjen selv.

- Det kommer bare til å bety mer kriminalitet og at salget flytter seg til gatene. Helt ærlig tror jeg ikke det kommer til å skje. Det er for mye penger i turismen til at myndighetene tør å risikere et forbud. Amsterdam er fint, men det er ikke så bra at like mange kommer hit uten coffee shopene, mener en ansatt i en av de mange kafeene som selger hasj i sentrum.

Han vil ikke ha navnet sitt på trykk.

Medlemsklubb

Bymyndighetene i Amsterdam jobber også for å få til et kompromiss med de nasjonale myndighetene, men har ikke fått gjennomslag.

- De nye reglene løser ingen problemer vi har her og kan heller bidra til å skape nye problemer, sier informasjonsansvarlig Tahira Limon for Amsterdam by til avisen The Guardian.

Anslag hevder at en halv million turister årlig besøker en coffee shop og om lag 10 prosent av turistene oppgir muligheten for å ta seg en joint som en grunn til å ta turen til Amsterdam. Kafeene er lett tilgjengelige for turistene der de ligger tett i tett i gatene i nærheten av sentralstasjonen i Amsterdam.

Med det nye lovforbudet forvandles hasjkafeene til medlemsklubber der utlendinger ikke har adgang og nederlendere må registreres med et såkalt hasjpass.

Valgkampanje

Bakgrunnen for lovforbudet handler først og fremst om problemer med grensehandelen i de sørlige delene av Nederland. Særlig byen Maastricht har lenge kjempet for å få et forbud mot cannabis-salg. Byen grenser både mot Belgia og Tyskland og ifølge myndighetene krysser mange grensen fra nabolandene og handler cannabis som de så selger i hjemlandet. Lovforbudet ble møtt med protester i gatene i Maastricht i vår. Nederlenderne vegrer seg for hasjpass og register.

- Mange frykter de vil få høyere helseforsikring om de er registrert, sier selgeren i kafeen i Amsterdam.

Bransjen klamrer seg nå til håpet om at den nyvalgte regjeringen i Nederland skal droppe forbudet, men valgets to vinnerpartier er delt i hasjspørsmålet.

Med slagordet «Ikke la din stemme gå opp i røyk» mobiliserte hasjkafeene sterkt for å stemme til venstresiden i forkant av parlamentsvalget onsdag. I en gammel skolebuss kjørte cannabiskampanjen rundt over hele landet og oppfordret velgerne til å velge de hasjvennlige partiene, deriblant Arbeiderpartiet (PvdA) som kom på andre plass og kan komme til å inngå en koalisjonsregjering med den liberale valgvinneren VVD der Mark Rutte er leder. Det var Ruttes forrige regjering som innførte hasjpasset og det nye forbudet mot salg til utlendinger.

Nå skal valgvinner Rutte starte jobben med å danne en koalisjonsregjering. VVD og Arbeiderpartiet har nok stemmer til at de sammen får flertall, men partiene har ulike syn på langt større ting enn hasjsalg og må gjennom tøffe forhandlinger om kutt og budsjettunderskudd om de skal gå i regjering sammen.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen