Verden

Den råtne byen

Som den fjerde fengslede Illinois-guvernøren på 50 år er Rod ­Blagojevich selve symbolet på delstatens store korrupsjonsproblemer. Men hvorfor er politikerne i Chicago og Illinois så korrupte?

NEW YORK (Dagsavisen): Med et godt grep rundt kona Pattis hånd, forsøkte den korrupsjonsdømte eks-guvernøren for Illinois Rod Blagojevich seg på en siste forsvarstale. Det var torsdag ettermiddag og i beste sendetid, som vanlig for den taletrengte 55-åringen.

- Vi vil anke saken, dette er ikke over. Vi har tro på framtida, tro på rettsstaten... Jeg ser dere igjen, sa Blagojevich til støttespillerne som hadde troppet opp med plakater og heiarop som «Bare Gud er perfekt».

Rod Blagojevich er ikke Gud. Han er dømt for 18 tilfeller av korrupsjon, og selv i en delstat beryktet for lyssky business og utstrakt korrupsjon skiller Blagojevichs sak seg ut. Han ønsket blant annet å tjene penger på å selge Barack Obamas senatssete. Etter at senator Obama ble president, har nemlig guvernøren ifølge delstatslovene rett til å utnevne en etterfølger ut valgperioden.

- Jeg ønsker å tjene penger, sa Blagojevich rett ut i en av de mange telefonsamtalene som ble avlyttet av politiet og spilt i retten.

Nytt liv

Rod Blagojevich framstår ikke som noen angrende synder, og har brukt ventetida etter at etterforskningen startet til å holde utallige appeller, stille på talkshows, skrive selvbiografi og være med i Donald Trumps reality-program «Kjendislærlingen». Nå starter et nytt og ganske annerledes liv for eks-guvernøren. Han skal sone 14 år i et lavsikkerhetsfengsel i Colorado der de fleste innsatte har narkotikadommer på rullebladet. Her sitter også tidligere Enron-sjef Jeff Skilling, som soner 24 år for svindel.

- Koster milliarder

Historien om Blagojevich markerer nok et mørkt kapittel i en lang krønike om storbyen Chicago og delstaten Illinois, begge kjent for sin omfattende korrupsjonskultur. Siden 1960 har fire guvernører blitt dømt for korrupsjon, inkludert Blagojevichs forgjenger. Siden 1970 har retten i Illinois avsagt over 1500 domfellelser på grunn av korrupsjon, ifølge Dick Simpson, leder for statsvitenskapsfakultetet ved University of Illinois. Han regner med at korrupsjonskulturen koster Chicago 500 milliarder dollar i året, og at byen trolig har ansatt 25.000 mennesker det ikke har vært bruk for.

- Alle, fra lokalpolitikere til bygningsinspektører til guvernører har vært involvert, sier Simpson til BBC.

Lang tradisjon

Men hvorfor er Illinois så korrupt? Forklaringene er mange, og inkluderer delstatens politiske system, historie, tradisjon og innvandringsmønster. Det ble tidlig etablert en tjenestekultur basert på etniske samfunnsgrupper i delstaten, sier Cindy Canary, leder for Illinois Campaign for Political Reform. Hun mener delstaten ble grunnlagt på et system av gjensidige tjenester. Irske innvandrere stemte på irske politikere og fikk jobb i politiet som belønning. Det italienske innvandrersamfunnet ga sine stemmer til italienske politikere, som belønnet dem med jobber i transportsektoren og så videre. Også det demokratiske partiets sterke stilling i delstaten har gjort at det i praksis har vært et ettpartisystem de siste 80 årene. Mafiabossen Al Capone bidro med sitt da han styrte byen på 1920-tallet, men korrupsjonshistoriene går lenger tilbake enn som så. Men hvorfor har korrupsjonskulturen overlevd helt til nå?

- Det er milliondollarsspørsmålet vi stiller oss selv, sier Canary.

Nylig tok Barack Obamas tidligere stabssjef Rahm Emanuel over jobben som Chicagos ordfører. Han lover bot og bedring. Men blant byens befolkning er mange skeptiske. De har blitt lovet bedring gang på gang.

- Jeg gleder meg til dagen vi slipper å høre dette, sier Patty Loeffler til New York Times.

heidit@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen