SAMMENSTØT: Demokratiforkjempere og motdemonstranter barket i morgentimene sammen i Hongkong, og store politistyrker ble satt inn for å skille dem. FOTO: NTB SCANPIX

Demonstranter og motdemonstranter barker sammen

HONGKONG: Stillingskrigen mellom politi, demonstranter og motdemonstranter fortsetter. Fredag kom det til nye sammenstøt.

Hundrevis av demonstranter og motdemonstranter barket sammen i byens travle handlestrøk Monk Kok i morgentimene, og politiet måtte rykke inn for å skille dem.

– Gi oss tilbake Mong Kok, vi hongkongkinesere må få spise, ropte en av motdemonstrantene som hadde sett seg lei på kaoset demokratibevegelsen har forårsaket i millionbyen.

Også i Causeway Bay-området var det sammenstøt mellom demokratiforkjempere og motstandere fredag, da sistnevnte gruppe gikk løs på telt og barrikader.

 

Truer med å avlyse

Hongkongs øverste politiske leder Leung Chun-ying nekter å gå av slik demokratiforkjemperne krever, men åpner for å diskutere politiske reformer med dem. Demonstrantene nekter å møte Leung, men har takket ja til å møte Hongkongs administrasjonssjef Carrie Lam. Fredag truet de imidlertid med å avlyse samtalene, i protest mot det de hevder er organiserte angrep fra motparten.

– Hvis ikke myndighetene setter en umiddelbar stopper for de organiserte angrepene mot tilhengerne av Occupy-bevegelsen, vil studentene avstå fra dialog om politiske reformer, heter det i en uttalelse.

 

– Ulovlig og urimelig

Demonstrantenes hovedkrav er at Hongkongs neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne får stemme i valget, krever kinesiske myndigheter å få godkjenne kandidatene på forhånd.

Avisa til Kinas kommunistparti, Folkets Dagblad, skriver fredag at protestene i Hongkong er dømt til å mislykkes. Demonstrantenes krav er verken lovlige eller rimelige, heter det i en lederartikkel som er trykt på avisa førsteside.

(NTB)