Innenriks

Demokratiet rakner i Afghanistan

TRØBBEL: Forsinkede valgresultater gjør framtida usikker for vestens prestisjeprosjekt. - Et skritt tilbake for demokratiet, sier Afghanistan-forsker Arne Strand.

Det er knapt en uke siden norske soldater pakket sammen Norges siste militærleir Camp Nidaros, nord i Afghanistan. I løpet av året skal også de siste amerikanske soldatene hentes hjem. Men etter 12 år med krig, står et svært skjørt Afghanistan igjen. Resultatet av presidentvalget er i det blå. Nye tall tyder på at flere afghanere er drept i årets første seks måneder enn i noe annet halvår siden krigen startet.

Skritt tilbake

Det er problemene rundt presidentvalget som nå skaper hodebry både i og utenfor Afghanistan. Etter grove påstander om valgjuks på begge sider ble partene nylig enige om å telle stemmene på ny, med frist i går. Da var litt over 400 av 20.000 valgurner telt opp. Hvis opptellingen fortsetter i samme tempo, vil den ikke være ferdig før neste år. For å unngå åpen konflikt mellom partene er det snakk om å endre reglene og inkludere begge kandidatene i samme regjering.

- Dette er enda et tilbakeskritt for byggingen av et afghansk demokrati, sier Arne Strand, seniorforsker ved Christian Michelsens institutt.

Særlig tre ting bekymrer forskeren:

* At valget var gjennomsyret av juks

* At en forandrer de demokratiske reglene for å finne en løsning

* At lærdommen fra dette ikke blir brukt til å endre valgsystemet.

Det er USAs utenriksminister John Kerry som har meklet mellom kandidatene Ashraf Ghani og Abdullah Abdullah.

- Mislykket

Ifølge utenriksminister Børge Brende har Norge til sammen brukt mer enn 7,6 milliarder kroner i Afghanistan siden 2001. Norads oversikt over norsk bistand til landet viser at 1,4 milliarder kroner av disse er brukt på å sikre et godt styresett, mens UD opplyser at de også har bidratt med om lag 102 millioner kroner til valgprosessene. USA, som ledet an krigen, har brukt over 650 milliarder dollar, eller 3.900 milliarder kroner, ifølge Matt Waldman ved Harvard University.

Forsker Arne Strand mener operasjon Afghanistan ikke har vært vellykket.

- Første halvdel av 2014 ser ut til å være det voldeligste siden krigen startet. Så svaret på om det er skapt fred og stabilitet i Afghanistan er et klart nei, sier Arne Strand til Dagsavisen.

De siste månedene har den afghanske hæren lidd store tap. I gjennomsnitt har over 10 soldater blitt drept hver eneste dag, ifølge en rapport for New America Foundation. FN melder at over 1.500 sivile afghanere har mistet livet som følge av kamphandlinger så langt i 2014. Det er 24 prosent flere enn over samme periode i fjor.

Heller ikke målet om å ufarliggjøre Al-Qaida og Taliban er i nærheten av å bli nådd, sier Strand.

- De er slett ikke borte. Den eneste løsningen for den afghanske regjeringen er å forhandle med Taliban, sier Strand.

- Samlingsregjering positivt

Statssekretær i utenriksdepartementet Bård Glad Pedersen (H) er i motsetning til Strand positiv til en samlingsregjering der både Ghani og Abdullah inngår, og mener det kan bidra til stabilitet.

- Enigheten om å etablere en nasjonal samlingsregjering er viktig og positiv. Det kan bli helt avgjørende for den videre utviklingen, skriver Pedersen i en e-post til Dagsavisen.

Han opplyser også om at flere internasjonale observatører er på vei og at han håper dette vil få fortgang i stemmetellingen.

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken sier det er sterke spenninger mellom de to kandidatene, men at en samlingsregjering likevel ikke er utenkelig.

- Jeg tror begge parter nå ønsker å få på plass internasjonale observatører. Slik kjøper man seg tid og legitimitet, samtidig som kandidatene hamrer ut et kompromiss. Et alternativ er at Abdullah får en nyopprettet post som statsminister. I så fall vil vi få en samlingsregjering der bare Taliban står utenfor.

Finnes håp

Når de utenlandske styrkene nå trekker seg ut, står også overføringene til utvikling og bistand i fare. Det gjelder særlig hvis regjeringen viser seg å være korrupt og uetterrettelig. Norge har lovet overføringer på 750 millioner kroner årlig til Afghanistan fram til 2017.

- Det finnes likevel et snev av håp, sier Arne Strand, og trekker fram bedringer innen helse og utdanning.

Innsettelsen av ny president i Afghanistan var opprinnelig planlagt til 2. august, men er nå utsatt på ubestemt tid. Den uavhengige valgkommisjonen som står for nytellingen, overvåkes av et hundretall observatører fra Afghanistan, EU og FN.

utenriks@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen