Verden

Demokratene tar tilbake Huset

Det ble ingen blå bølge. Men et demokratisk flertall i Huset og et republikansk flertall i Senatet vil trolig gi enda større splittelse de to neste årene.

Bilde 1 av 2

WASHINGTON D.C. (Dagsavisen): Det var varslet en blå – altså demokratisk – bølge i tirsdagens mellomvalg. Det ble i beste fall et lite skvulp. For til tross for økt valgdeltakelse over hele landet, forblir Senatet i republikanernes hender. Demokratene vinner tilbake flertallet i Representantens Hus for første gang siden tapet i 2010. Det blir derfor en splittet Kongress, i et splittet USA.

– At demokratene ikke vant tilbake flertallet i Senatet er synd, men ikke noe stort nederlag, sier Nuchhi Currier, president i Women's National Democratic Club.
Currier velger å se framover, forbi 2018 og 2020.

– Vi har fått flere kvinner og minoriteter i Kongressen og vunnet flere guvernørvalg. Dette valget snur ikke opp ned på amerikansk politikk på dagen, men vil endre politikken og samfunnet på lang sikt, sier Currier til Dagsavisen.

Se hvor mange kvinner som har vunnet i valg til guvernører og Kongressen her. 

Les også: Ole Moen: – Demokratene kan ha hevntanker

Bremser Trump

Hun tror flertallet i Huset vil fungere som en brems for Donald Trumps politikk. Når demokratene nå tar over Representantenes Hus, er det åtte år siden partiet sist hadde flertall i underhuset i Kongressen. Med et flertall vil de lede komiteer som kan sette i gang etterforskninger av presidentens forretningsforbindelser, Russland-forbindelser og ikke minst kan de kreve at presidenten offentliggjør sin skatteseddel, noe han har nektet å gjøre så langt.

– Trump-administrasjonen vil være under strengere kontroll med et demokratisk Hus. Vær klar for flere etteforskninger og stemninger, sier den republikanske representanten Tom Davis til The New York Times.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Stol på de unge 

Til tross for flertall i Huset, var skuffelsen tydelig hos flere av demokratene på valgvaken i Washington D.C. tirsdag natt.

Partiet mangler retning og et budskap. Vi kan ikke bare reagere på det Trump sier, men fremme vår egen politikk, klaget Ryan (30). Han skulle på jobbintervju neste dag hos en republikansk sjef, og vil ikke oppgi etternavn.

To av de yngre deltakerne her skulle gjerne sett demokratene stole på nettopp unge amerikanere.

Jeg er veldig aktiv og engasjert. Ingen har tatt kontakt med meg, ingen har bedt meg om å stemme, sier Arielle Bosworth (21).

Venninnen Katrina Tselentis (20) er enig. Hun tror hennes generasjon er mer politisk bevisste enn tidligere generasjoner. Første gang hun stemte var for Hillary Clinton i 2016.

 Les også: - Valget av Trump kom som et sjokk. Jeg kunne ikke tro det (Dagsavisen+)

Maner til samarbeid

At demokratene vant flertallet i Huset, mens republikanerne styrket sitt flertall i Senatet, viser hvor splittet USA er i synet på president Trump.

Nancy Pelosi, som nå blir leder av Representantenes Hus, lover derimot samarbeid.

– I dag handler om mer enn Demokrater og Republikanere. Det handler om å gjenopprette en balanse under Trump-administrasjonen.  Vi har hatt nok splittelse. Det amerikanske folket vil ha fred, og de vil ha resultater, sa Pelosi på sin valgvake i Maryland.

Kommentar: Amerika halter videre

– En suksess

President Trump twitret at valgresulatet var "en enorm suksess", til tross for at partiet hans tapte Huset. Han var trolig lettet over å beholde flertallet i Senatet.

Les også: Millioner av amerikanere hindres i å stemme

Mer fra Dagsavisen