RiKSRETT: Kongressmedlem Brad Sherman fremmer sammen med Al Green riksrett mot USAs president Donald Trump.

Demokrat vil fremme riksrett mot Donald Trump

Brad Sherman viser til denne ukas avsløringer om at Donald Trump Jr. ble tilbudt skadelig informasjon om Hillary Clinton fra Russland.

– Vi starter nå arbeidet med å tvinge justiskomiteen i Representantenes hus til å holde høringer om motarbeiding av rettsvesenet og russisk innblanding i valget vårt, skriver kongressmedlem Brad Sherman i en pressemelding på sin hjemmeside

Sammen med kongressmedlem Al Green vil han fremme riksrett mot president Donald Trump. 

Partiets ledere tar avstand fra forslaget.

Ifølge amerikansk grunnlov kan en president bli stilt for riksrett for å «ha begått landssvik, tatt imot bestikkelser, eller begått andre alvorlige forbrytelser og ugjerninger».

– Amatørpresident

– Nylige avsløringer fra Donald Trump Jr. tyder på at Trumps kampanje var ivrig etter å motta hjelp fra Russland. Det ser nå ut til at presidenten hadde noe å skjule da han forsøkte å begrense etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn, er blant det Sherman skriver. 

Videre skriver han:

– Hver dag blir demokrater, republikanere og hele verden sjokkert av det siste eksemplet av amerikansk amatørpresident. Uvitenhet ledsaget av en uvilje til å lære. Manglende impulskontroll, sammen med at han nekter staben å kontrollere sine impulser. Vi er ikke lenger overrasket over noen handling, uansett hvor langt under verdigheten det ligger, og uansett hvor farlig det er for landet vårt.

– Lite sannsynlig

Ole Moen, tidligere professor i Nord-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo, sier til VG at dette kommer vel tidlig.

– Det er veldig tidlig å fremme et forslag om riksrett så tidlig som etter 6 måneder, spesielt når republikanerne har 57 representanters majoritet i kongressen. For å stille tiltale må et forslag få simpelt flertall i kongressen og to tredjedels flertall i Senatet. Sjansen for å nå frem er svært liten, sier han.