Verden

Deler av Gaza i ruiner, krigen fortsetter

UTBOMBET: Ødeleggelsene i Gaza er enorme, 
men fortsatt velger både Israel og Hamas å fortsette krigen. Basert på gjennomsnittet så langt, 
vil 50 mennesker miste sine liv i dag.

JAFFA (Dagsavisen): Store deler av Beit Hanoun i nordlige Gaza ser ut som et jordskjelvområde. Knuste hus og sementblokker ligger strødd. Overlevende beveger seg oppe på ruinene.

Lørdag kveld erklærte Israel en ensidig humanitær 24-timers våpenhvile, til tross for fortsatte rakettangrep fra Hamas. I løpet av de påfølgende timene ble minst 148 lik trukket ut av ruinene. Mange hadde ligget der i dager. Noen døde trolig etter først å ha «bare» blitt såret, for sykebiler kunne ikke ta kjøre inn i kampsonen.

Da Sareya al-Masri, en tibarnsmor, så det som en gang var hennes hjem i Beit Hanoun, var det ikke annet å gjøre enn å tørke tårene.

- Ingenting er igjen. Vi har mistet alt, sa hun til al Jazeera.

I dag bor hun og familien i en flyktningleir i Gaza by.

- Min mann vet ingenting ennå. Jeg vet ikke hvordan jeg skal fortelle ham det, gråt hun.

- Bryter våpenhvilen

På grunn av de stadige angrepene fra Hamas, gjenopptok den israelske hæren sine aktiviteter «i lufta, på sjøen og på bakken» allerede i går morges.

Hamas-talsmann Sami Abu Zuhri mente det var umulig å forholde seg til Israels ensidige våpenhvile.

- En våpenhvile som ikke inkluderer en tilbaketrekking av okkupasjonsstyrkene fra Gazas grenser, eller tillater folk å gå tilbake til sine hjem og evakuere skadde, er ikke akseptabel, sa han.

Senere varslet Sami Abu Zuhri likevel at motstandsgruppene var blitt enige om en humanitær pause på 24 timer, som en reaksjon på FNs krav. Våpenhvilen skulle starte klokka 13 norsk tid. Til tross for dette skal 11 raketter ha truffet Israel i de to påfølgende timene, ifølge israelske myndigheter.

- Ikke en gang Hamas aksepterer sin egen våpenhvile, de fyrer av raketter fortsatt, sier Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, i et intervju med CNN, skriver NTB.

Netanyahu mener at fredsplanen foreslått av Egypt, er den eneste løsningen på konflikten, men Hamas aksepterer ikke denne planen.

Etter at USAs utenriksminister John Kerry ikke lyktes i å overbevise de involverte partene og deres allierte i Midtøsten, har fokuset flyttet seg til Paris. Der møttes utenriksministre fra Frankrike, USA, Egypt, Qatar og Tyrkia i helgen i nok et forsøk på å nedskalere kampene.

Flere titusen israelske soldater er inne i Gaza. Foreløpig er over 1.000 palestinere, inkludert minst 200 barn, og over 40 israelere blitt drept. Mange tusen andre er skadd.

Samtidig begynner krigen å trekke ut, og selv om Israel uten sammenlikning er sterkest militært sett, ser ingen av sidene ut til å kunne vinne i tradisjonell forstand. Noe av forklaringen er knyttet til at kampene i Gaza er en asymmetrisk krig mellom en konvensjonell hær og geriljagrupper.

Israels kampdoktrine

I går gikk kampene inn i sin 20. dag. Til sammenlikning, under seksdagerskrigen i 1967, nedkjempet Israels hær Egypt, Syria og Jordan i løpet av, ja, seks dager. Under Yom Kippur krigen i 1973, overvant Israel Egypt og Syria i løpet av 19 dager.

Israels militærdoktrine er imidlertid basert på krigføring mot en annen konvensjonell hær, og er ikke lett anvendelig i kamper som utkjempes i tettbefolkede områder. Israels strategi bygger på tre prinsipper:

Så raskt som mulig bringe krigen over på fiendens territorium, siden Israel, som er på størrelse med Telemark, ikke har geografisk dybde.

Israel vil dernest slå hardt til for å avgjøre krigen så raskt som mulig ettersom landet ikke har ressurser til å engasjere seg i en utstrakt krig.

Slå så hardt til at fienden vil vegre seg for å engasjere Israel i nok en krig, altså bygge opp en avskrekkingsevne.

I en konvensjonell krig har disse prinsippene vist seg å være en effektiv strategi. Men i en krig med geriljastyrker som opererer i tettbebygde områder har dette blitt en strategi som fører til enorme sivile tap.

Sykehusene i Gaza har ikke kapasitet til å ta seg av alle de sårede. Israel, på sin side, hevder at de ikke har noe annet valg så lenge rakettangrepene fortsetter. En annen grunn til at Israel, tross sin overlegne styrke ikke vinner i tradisjonell forstand, er at Hamas ikke lenger har mye å tape, og kjemper for sin egen overlevelse. Nok en forklaring som ikke kan utelukkes er knyttet til at Hamas´ øverste ledere, som også sitter på pengene, er i utlandet, i Qatar, og ikke lider på samme måte som dem som er midt i kampsonen.

Følgene

Selv om krigen i Gaza ennå ikke er over, har den fått alvorlige følger for en framtidig fredsprosess. Statsminister Benjamin Netanyahu sier at hans konklusjon etter denne krigen er at Israel ikke kan avstå mer land på den okkuperte Vestbredden.

- Jeg tror det israelske folket nå forstår at vi ikke kan akseptere en avtale der vi frasier oss sikkerhetskontrollen i området vest for Jordan-elven, sa Netanyahu under en pressekonferanse.

Allerede for to måneder siden rapporterte Dagsavisen at topper i den israelske hæren er mot en tilbaketrekking fra Jordan-dalen, noe som i så fall vil umuliggjøre opprettelsen av en uavhengig palestinsk stat. Men Netanyahus uttalelse bekrefter at han, tross sin erklæring om at han skulle støtte en to-statsløsning, aldri forhandlet med palestinerne med en slik fred for øyet.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen