Verden

– De sier de skal på fisketur

Hver dag krysser minst 60-70 busser grensen mellom Russland og Ukraina. Mange av passasjerene er kledd i militærklær. Det kan gå mot full krig igjen.

Bilde 1 av 5

WIEN (Dagsavisen): Det siste døgnet har minst fem mennesker blitt drept i harde kamper mellom ukrainske styrker og russisk-støttede separatister i Øst-Ukraina. To ukrainske soldater er drept og 13 er såret, meldte det ukrainske forsvarsdepartementet i går, en dag blant mange.

Konflikten i Donetsk-regionen har de siste ukene blusset kraftig opp, det samme har bruken av tunge og avanserte våpen, klare brudd på våpenhvilen fra Minsk fra februar 2015.

– Enten ser vi en konflikt som blir dypere og vanskeligere, eller så ser vi en midlertidig oppblussing i konfliktsonen. Vi tåler ingen av delene, sier FNs politiske sjef, Jeffrey Feltman.

LES OGSÅ: – Desperat for titusener av flyktninger i Ukraina

Hundrevis av angrep daglig

Observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) rapporterer om hundrevis av granat- og bombeangrep daglig. Hver dag noterer OSSE titalls brudd på den såkalte Minsk-avtalen. Det er nå kamper rundt storbyene Donetsk og Luhansk, men også flere steder langs frontlinjen som deler Ukraina fra den separatistoppnevnte «Folkerepublikken Donetsk».

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sier til CNN at så mange som 10.000 russiske soldater er inne i de separitistkontrollerte områdene øst i landet, noe russerne benekter. I går opplyste ukrainske myndigheter at deres styrker er blitt angrepet 35 ganger på kort tid.

Nå frykter mange at krigen skal vokse i styrke utover sommeren og bli like intens og dødelig som den var i fjor sommer og høst. Da ble tusener drept og et sivilt fly fra Malaysia Airlines med 298 passasjerer skutt ned over krigsområdet. Ingen overlevde.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Større aktivitet

Ved grenseovergangen mellom Ukraina og Russland er det merkbar større aktivitet. 15 store russiske konvoier, hver med opp mot 60 kjøretøyer, har siden februar fraktet varer og mennesker over grensen, ifølge OSSE.

– Det vi også ser er at antall busser og lastebiler har økt kraftig de siste ukene. Nå passerer 60-70 busser i døgnet. Noen av de unge mennene i militærlignende klær sier at de skal over til Ukraina for å fiske, forteller Paul Picard til Dagsavisen i Wien.

Picard er sjefobservatør for OSSE ved to grenseoverganger mellom Russland og Øst-Ukraina. Daglig rapporterer han og vaktlagene om aktiviteten ved de to grensestasjonene russerne lar dem jobbe ved. Ved andre grenseoverganger er det ingen observatører, så her kan trafikken av militært materiell foregå ubemerket.

LES OGSÅ: De siste dagers skeive

6.400 mennesker drept

Over 6.400 mennesker har så langt mistet livet i konflikten øst i Ukraina. Krigen i det såkalte Donbass-området brøt ut i april i fjor. Kampene mellom russiske separatister og regulære ukrainske soldater, vært intense. De materielle ødeleggelsene har vært enorme.

De daglige rapportene fra de snart 1.000 OSSEs observatører i Donbass-regionen er nøktern og faktabasert oppramsing av de blodige kampene som pågår mellom ukrainske og russisk-støttede styrker i regionen. Men tall sier lite eller ingenting om sulten, sorgen, frykten, traumene og om tap av hjem, venner og familie – de voldsomme menneskelige lidelsene som millioner av sivile som bor i krigsområdet må leve med.

Barn med krigstraumer

Et barnemottak i byen Nikpol, opplyser at så mange som 70-80 prosent av barna trenger hjelp til å takle krigstraumene de er påført.

Robert Kvile er Norges ambassadør til OSSE i Wien:

– Vi mener at rapportene fra OSSE-observatørene bekrefter det vi mener, nemlig at Russland har et omfattende og direkte engasjement i konflikten i Ukraina. Alt tyder på at opprørerne får våpen og ammunisjon fra Russland, sier Kvile til Dagsavisen.

Det store spørsmålet nå er om hvor hardt USA og EU vil skru til sanksjonene mot Russland når de nåværende utløper i løpet av juni. Russerne og Vladimir Putin har jobbet intenst for å slå sprekker i det europeiske samholdet. Nye sanksjoner krever enstemmighet i EU, og klarer Putin å overtale ett eneste land til å stemme mot, har han lykkes.

– Det er ikke mitt inntrykk at EU kommer til å rakne på dette spørsmålet, sier OSSE-ambassadør Robert Kvile.

Norge kommer etter all sannsynlighet til å følge EUs sanksjonslinje.

Mer fra Dagsavisen