Verden

– De har gått gjennom helvete

Sivile irakere vender tilbake til en hjemby i ruiner. – Viljen til å gjenoppta livet er sterk, sier Benedicte Næss Hafskjold, som kommer hjem fra Irak.

Bilde 1 av 3

– De fleste som nå vender tilbake til Mosul, har ikke noe å vende tilbake til, sier Benedicte Næss Hafskjold, som leder Kirkens Nødhjelps humanitære innsats i Irak.

Hun kom hjem fra Irak til Norge på fredag. Hun arbeidet i to leirer nord for Mosul. Hit flyktet 40.000 irakere fra både vest og øst i Mosul. De bodde i leirer mens temperaturen lå på 45 grader. Over halvparten har nå vendt tilbake til hjembyen.

Les også: Iraks statsminister erklærer seier over IS i Mosul

80 prosent ødelagt

80 prosent av Vest-Mosul er ødelagt, anslår FN. I hele den krigsrammede byen trengs det infrastruktur, vanntilgang, kloakksystem og hus, sier Hafskjold.

Kampen om Mosul, der de irakiske styrkene har erklært seier over terrorgruppen IS, har vart i nær ni måneder. Nå begynner kampen for gjenoppbyggingen.

Sarah Killani, rådgiver for Flyktninghjelpen, sier på telefon fra Erbil i Nord-Irak til Dagsavisen at de hører rapporter om at IS bruker sivile som levende skjold.

Les også: IS henter menneskelige skjold sør for Mosul

Flyktninghjelpen har et team i Øst-Mosul, der de gir rent drikkevann, og de bygger vannanlegg i Vest-Mosul.

– Situasjonen overskygges fortsatt av vold og pågående kamper i Vest-Mosul, sier Killani.

Flyktninghjelpen melder om at totalt 900.000 har vært internt fordrevet siden oktober i fjor. Rundt 200.000 har vendt tilbake, flest til den østlige delen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Skutt på flukt

– Mange har opplevd at familie og venner har blitt skutt når de har forsøkt å flykte, sier Hafskjold.

Hun hadde sterke møter med irakere som nå vil gjenoppta dagliglivet i det som er ruiner.

Mange av dem har overlevd under IS’ regime, og har levd med trusselen om å bli skutt av tungt artilleri eller luftangrep fra andre stridende parter i kampen om byen.

– De har måttet holde seg innendørs i frykt for IS’ strenge regime. Mange var redde for å gå ut, de var redde for seg selv og familien, og mange av barna har ikke gått på skole på tre år, forteller Hafskjold.

Irakiske sivile har overlevd på lite mat, strøm og vann. Mange var for redde for å havne i kryssilden mellom de stridende partene til å flykte. Særlig var det vanskelig for sivile å komme ut av Vest-Mosul. Mange av dem som har prøvd, ble drept av IS.

Overlevde alene i kjeller

En ung gutt som var skadet, oppholdt seg alene i en kjeller i Mosul i 20 dager for å overleve. Det melder det kurdiske mediet Rudaw, som viste bilder av gutten, gjengitt av CNN i går.

Bruno Geddo, representant for FNs høykommissær for flyktninger i Irak, tar sterke ord i bruk for å beskrive irakere som slipper ut fra byen:

– Mange ser ut som de har gått gjennom helvete. De ser ut som zoombier, som kommer tilbake til livet, sa Geddo til CNN i går.

Mosul-innbyggere har sett egen familie bli drept.

– Folk må finne en måte å finne tilbake til egen identitet på, sier Geddo.

Les også: Forsker frykter Irak kan kollapse

– Drepte familie

– Enkelte irakere har også opplevd at egne familiemedlemmer, som var medlem av den irakiske hæren, drepte andre familiemedlemmer, som hadde støttet IS, sier Hafskjold i Kirkens Nødhjelp.

Barn og voksne har sett overgrep mot egen familie.

– Barna har sett akkurat det samme som foreldrene og besteforeldrene deres har sett. Men vi ser at de kommer seg raskt når de får mulighet til å komme tilbake til skole, i et trygt miljø og kan være sammen med andre barn, sier Killani.

Rådgiveren sier at det er avgjørende at det internasjonale samfunnet bidrar til å gjenoppbygge byen. Det må skje på en måte som ikke splitter det irakiske samfunnet mer enn det allerede er. Mosul er en etnisk og kulturelt sammensatt by.

Gikk på IS-skole

Hafskjold hadde sterke møter med overlevende i leirene.

– Noen av dem jeg møtte, forteller at barna har gått på IS-skole, med IS sitt pensum, som er ren indoktrinering, forteller hun, men understreker at de fleste foreldrene hun møtte, ikke sendte barna til disse skolene.

Mange er engstelig for å snakke om IS, fordi de frykter at terrorgruppen blander seg med sivile. Viljen til å gjenoppta dagliglivet, er sterk, sier hun.

– Vi hører om fem familier som bor i ett og samme hus, fordi husene til de fire andre familiene er ødelagt. Mange unge vil begynne på universitetet, forteller Hafskjold.

Lise Grande, FNs humanitære koordinator for Irak, anslår at den første delen av gjenoppbyggingen av byen ville koste mer enn 1 billion dollar, ifølge BBC.

Mer fra Dagsavisen