Verden

De første demonstrasjonene i Myanmar mot militærkuppet

Demonstranter mot militærkuppet samlet seg torsdag i gatene i Myanmar for første gang etter at militæret kuppet makten for tre dager siden.

Bilde 1 av 3

De siste dagene har det vært en rekke demonstrasjoner mot militærkuppet i flere av nabolandene.

Torsdag ble det også for første gang arrangert en slik demonstrasjon i Myanmar, nærmere bestemt i byen Mandalay. Direktesendinger fra TV-kanalen Mizzima viste en gruppe unge demonstranter med megafoner utenfor et av byens universiteter.

Demonstrantene krevde at den folkevalgte regjeringen blir gjeninnsatt. Flere demonstranter skal ha blitt pågrepet. Siden militærkuppet mandag har nær 150 personer blitt pågrepet, ifølge den Thailand-baserte menneskerettighetsgruppen AAPP.

Folk i Myanmar har protestert i det stille denne uken, både i form av å tute med biler, samt å klappe i gatene.

Demonstrerer fra balkongene 

Militæret i Myanmar hevdet mandag de har grepet makten fordi høstens valg var preget av utbredt valgfusk, og avsatte regjeringssjef og tidligere Nobels fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Etter kuppet mandag ble mobilnettet delvis stengt ned og natt til torsdag ble Facebook-tilgangen midlertidig stengt.

Ifølge NetBlocks, som holder øye med avbrudd i nettjenester verden over, var også andre Facebook-eide tjenester som Instagram og Whatsapp nede i Myanmar.

Likevel er videoer fra demonstrasjoner i Myanmar blitt spredt i sosiale medier, og videoen under viser antatte sivile som demonstrerer fra balkonger og i gatene. Videoen viser demonstranter som synger og slår med grytelokk på balkonger.

Les også: – I Myanmar vil hun stå enda sterkere etter dette

– Det er veldig stor grunn til bekymring nå. Jeg tror ikke det vil bli en ryddig lov- og ordensprosess. Hvis det blir folkelig mobilisering, vil militæret ta tilbake sine maktmidler, og da kan man få en eskalerende situasjon, uttalte Myanmar-kjenner og professor Kristian Stokke til Dagsavisen mandag.

Videoer av demonstrasjoner spres i sosiale medier, hvor det skrives at sangen som synges er en revolusjonær sang.

Myanmarsk diplomat i USA har søkt asyl

Den myanmarske diplomaten Maung Maung Latt i ambassaden i Washington søker asyl i USA i protest mot militærkuppet i hjemlandet.

– Jeg har besluttet å søke asyl i dette landet fordi jeg ikke kan akseptere den ulovlige maktovertakelsen fra militæret, sier Latt til Voice of America (VOA).

Fakta om Myanmar: 

* Tidligere kalt Burma. Grenser til Kina, Laos, Thailand, Bangladesh og India.

* Hovedstad er Naypyidaw, største by er Yangon.

* Anslagsvis 55 millioner innbyggere, fordelt på et areal dobbelt så stort som Norge.

* Tidligere britisk koloni, uavhengig i 1948. De militære grep makten i 1962.

* I august 1988 slo regimet hardt ned på demokratibevegelsen, som marsjerte i hovedstadens gater.

* I 1990 ble det holdt valg. Nasjonalligaen for demokrati (NLD) med Aung San Suu Kyi i spissen vant, men militærjuntaen annullerte resultatet.

* Militærjuntaen innledet i 2011 demokratiske og økonomiske reformer. Verdenssamfunnet svarte med å heve sanksjoner og åpne for handel og samarbeid.

* NLD sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling under valget i november 2015.

* Under valget i november 2020 sikret NLD seg på nytt flertall.

* Grunnloven gir landets militære hver fjerde representant i nasjonalforsamlingen og dermed vetorett over grunnlovsendringer.

* Landet har fått sterk internasjonal kritikk for behandlingen av den muslimske rohingya-minoriteten. Siden høsten 2017 har regjeringsstyrker drevet over 800.000 rohingyaer på flukt til Bangladesh.

* I en omfattende rapport konkluderer FN-etterforskere med at folkemordet mot de gjenværende rohingyaene fremdeles pågår. Over 390 landsbyer er ødelagt, og 10.000 mennesker er blitt drept så langt i konflikten, ifølge FN. (NTB)

Mer fra Dagsavisen