Verden

De ansvarlige for torturen går fri

Simulert drukning, slag og psykisk tortur. CIA får krass kritikk for sine torturmetoder, men lite tyder på at de ansvarlige vil stilles til ansvar.

NEW YORK (Dagsavisen): - Bare ved å stille de ansvarlige for retten, kan vi hindre at dette skjer igjen.

Professor ved Toledo Universitet Benjamin Davis er ikke i tvil: De ansvarlige for CIAs svært omstridte forhørsmetoder er nødt til å stilles for retten. Fra mennene og kvinnene i uniform som utførte ordre, til advokatene som forsvarte praksisen og helt opp til forsvarsminister Dick Cheney og USAs daværende president George W. Bush.

Offentliggjøringen av rapporten om CIAs brutale avhørsmetoder har skapt sterke reaksjoner, både i og utenfor USA.

 

Dekket over

De over 600 sidene gir et dystert bilde av USAs etterretning i årene etter terrorangrepene 11. september 2001. Rapporten er basert på CIA egen informasjon. Kort fortalt konkluderer den med at USAs etterretning har torturert en rekke fanger, at torturen ikke fungerte, og at CIA underveis og i ettertid har løyet om omfanget og forsøkt å dekke over bruddene på internasjonal lov. USA undertegnet den internasjonale konvensjonen mot tortur i 1988.

En etterforskning utført av USAs justisdepartement har tidligere konkludert med at ingen vil bli stilt for retten som følge av bruken av tortur eller forsøkene på å dekke over praksisen. Den eneste tidligere CIA-agenten som i dag sitter fengslet, er varsleren John Kiriakou, som i januar i år ble dømt til to års fengsel etter å ha lekket informasjon om de brutale metodene til media.

 

Forsvarer praksisen

Flere av de involverte forsvarer praksisen i amerikanske medier. Leder av CIA fra 2006 til 2009 Michael Hayden sier de fikk flere bevis takket være de omstridte forhørsteknikkene.

- Jeg gjorde ingenting galt. (…). Vi fikk mye informasjon av fangene, sier Hayden til Politico.com.

Nettopp derfor er det så viktig å få på plass en uahvengig etterforskning og rettsprosess, sier Davis.

- Hvis vi ikke reiser tiltale mot disse menneskene, kan dette skje igjen. Dette er folk som virker helt fornøyde med den barbariske praksisen, sier Davis til Dagsavisen.

- Hvor sannsynlig er det at det vil reises tiltale?

- Det er mer sannsynlig i dag enn i går, på grunn av den rene, skjære grusomheten som har kommet for en dag.

54 land har deltatt eller hjulpet CIAs omstridte forhørsprogram. Davis tror presset utenfra kan føre til grundigere etterforskning og mulig tiltale av de ansvarlige for torturen.

- Vi ser begynnende rettsoppgjør i Spania, og sterke reaksjoner i Polen. Over hele verden er folk opprørte og reagerer med kvalme og avsmak. Internasjonalt press kan føre fram, sier Davis til Dagsavisen.

 

Bare ti prosent

Davis minner om at vi bare har fått innblikk i ti prosent av den originale rapporten, og at tortur etter alt å dømme har vært enda mer utbredt enn rapporten gir inntrykk av. Flere stemmer har kritisert offentliggjøringen, i frykt for den ustabile situasjonen i Midtøsten og trusselen anti-amerikanske grupper allerede utgjør mot USAs utenriksstasjoner og militæret. I en bakgrunnssamtale med journalister tirsdag, forsvarte høyt plasserte kilder i Obama-administrasjonen avgjørelsen. Det gjør også lederen av Senatets etterretningskomité, som står bak rapporten, demokraten Dianne Feinstein.

- Jeg har et dypt og ektefølt håp om at offentliggjøringen av disse funnene vil føre til at USA aldri igjen vil tillate hemmelige fengslinger over ubegrenset tid eller bruken av tvang under avhør, skriver Feinstein.

Noe av det første Barack Obama gjorde som president var å forby denne typen avhørsmetoder.

 

«Humane og lovlige»

De såkalte utvidede forhørsteknikkene var svært omstridte også mens de foregikk, og daværende president George W. Bush gjentok ofte at de var både humane og lovlige. Bush sa også at informasjonen myndighetene fikk fatt i på grunn av forhørene var avgjørende for å stoppe terrorisme og for å fange høytstående al-Qaida-medlemmer. Alt dette er tydelig tilbakevist i Senatets rapport.

- Rapporten gjør det igjen klinkende klart at USAs regjering brukte tortur. Tortur er en kriminell handling og de ansvarlige må stilles til ansvar, sier Steven W. Hawkins, leder av Amnesty International USA.

 

 

- Metodene har ødelagt USAs rykte

Det hvite hus mener at de brutale avhørsmetodene som CIA brukte mot terrormistenkte, bidro til å undergrave USAs moralske autoritet.

Selv om noen CIA-ansatte mener at avhørsteknikkene bidro til nyttig etterretningsinformasjon, burde de ikke ha vært brukt ettersom de har ødelagt USAs rykte, sa talsmann for Det hvite hus, Johs Earnest, på en pressekonferanse i går.

Han sier også at president Barack Obama er bekymret for at bruken av de harde avhørstaktikkene har undergravd USAs moralske autoritet verden over.

Uttalelsen kom dagen etter at Senatet offentliggjorde en rapport der CIA blir kraftig kritisert for å ha brukt metoder som besto av regelrett tortur mot personer som ble tatt til fange i krigen mot terror etter 11. septemberangrepet i 2001. (NTB)

 

 

Bekrefter CIA-fengsel i Polen

Polens ekspresident innrømmer at hans regjering ga CIA lov til å bruke et anlegg på polsk jord til avhør av terrormistenkte fanger.

Ifølge ekspresident Aleksander Kwasniewski omtalte amerikanske tjenestemenn fangene som samarbeidsvillige kilder. Han hevder samtidig at han ikke var klar over hva CIA gjorde inne i det hemmelige anlegget.

Polske myndigheter har tidligere alltid nektet for at det fantes et CIA-fengsel i landet.

Ifølge en rapport fra det amerikanske Senatet drev CIA et hemmelig fengsel i Polen der mistenkte al-Qaida-medlemmer satt innesperret i 2002 og 2003. Fangene ble utsatt for avhørsmetoder som var å regne som tortur.

Kwasniewski er kritisk til at USA har valgt å offentliggjøre rapporten om de brutale avhørsmetodene mot fanger i kjølvannet av 11. septemberangrepet i 2001. Han mener publiseringen vil gjøre det vanskeligere for USA å ha et effektivt etterretningssamarbeid med allierte land. (NTB)

Mer fra Dagsavisen