Verden

David Cameron går av

Annonserte sin avgang utenfor Downing Street.

Bilde 1 av 2

Statsminister David Cameron har annonsert at han vil gå av innen oktober. Storbritannia går ut av EU, og Cameron ut av Downing Street.

– Det britiske folket har stemt for å gå ut av EU. Deres vilje må respekteres, sa statsminister David Cameron i en kunngjøring foran Downing Street.

Les også: Sjokket: Britene forlater EU

Statsministeren vil gå av innen landsmøtet i Det konservative partiet i oktober. Innen den tid må partiet finne en ny leder og dermed en ny statsminister.

– Jeg tror ikke det er riktig for meg å være kapteinen som skal styre landet til neste mål, sa en, ifølge BBC, gråtkvalt Cameron.

– Jeg elsker dette landet, og jeg føler meg beæret for å ha ledet det. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sikre landets suksess, sa Cameron med sviktende stemme.

Statsminister David Cameron tok en enorm risiko da han annonserte folkeavstemningen. Nå går Storbritannia ut som første land i EU, og folkeavstemningen Cameron selv tok initiativ til, har nå kostet ham jobben. Nå begynner lederkampen i Det konservative partiet, og den som tar over vil trolig bli en som kjempet for Brexit.

Resultatet etter folkeavstemningen sender sjokkbølger gjennom Storbritannia, Europa og hele verdensmarkedet. Resultatet: 52 prosent «leave» mot 48 prosent «remain».

– La 23. juni gå inn i historien som vår uavhengighetsdag, sa UKIP-leder Nigel Farage i de tidlige morgentimene.

Flertallet av britiske velgere har gått imot statsminister David Cameron, det meste av Labour, økonomiske eksperter både i Storbritannia og internasjonalt, OECD, IMF og en rekke andre tunge institusjoner. Pundet har sunket til sitt laveste nivå siden 1985. Storbritannia og Europa lurer: Hva nå?

I dag holder EU-ledere møte i Brussel. Det blir et krisemøte. Dette resultatet vil fra nå av handle om hele EU, ikke bare Storbritannia. Frykten er en dominoeffekt. EU er allerede i krise, euroskepsisen er stor i en rekke EU-land, og det er ikke utenkelig at flere land vil ønske å følge Storbritannia eksempel ved å ha sine egne debatter og folkeavstemninger. Avstemningen i Storbritannia vil trolig føre til reformer i EU. Unionen må handle for å unngå flere slike tilfeller.

Les også: Slik reagerer Støre og Solberg på britenes nei til EU

For Storbritannia venter en rekke spørsmål: Hva med økonomien? Hvordan skal landet knytte seg økonomisk til andre land? Hva slags avtaler skal man inngå?

Hva skjedde?  Flertallet av velgerne tok ikke til seg budskapet fra Cameron og en rekke andre på pro-EU-siden. Statsminister Cameron og hans meningsfeller har igjen og igjen hamret inn budskapet gjennom valgkampen: «Ikke ta risikoen ved å gå ut. Storbritannias økonomi vil tape stort ved en brexit». Pro-EU-siden ble beskyldt for skremselspropaganda, men de fleste eksperter, og markedet, trodde det ville slå inn til slutt hos velgerne.

Denne gang skjedde ikke det som som regel skjer i folkeavstemninger: at flertallet velger status quo. For mange velgere ble ikke status quo oppfattet som det trygge. Hovedargumentet fra leave-siden om immigrasjon har slått gjennom hos mange. Mange velgere føler at immigrasjonen er en trussel for deres egen velferd, Storbritannias velferd. Generelt er det et budskap fra velgerne om at mange ikke er tilfreds slik det er i dag.

I Storbritannia etterlater valgkampen seg en dypt splittet befolkning. Skottland har stemt klart for å bli. Det har også London og store deler av Sør-England, mens Nord-England har stemt for å gå ut. Og nesten halvparten av hele befolkningen ønsket ikke dette.

Nå  blir oppgaven å bygge bro mellom britene som har stått på hver sin side. Men først og fremst: Hvordan Storbritannia skal gå videre alene – snart med en ny leder.

Mer fra Dagsavisen