Verden

Danner allianse

Podemos forsøker å styrke sine sjanser foran nyvalget i juni ved å danne allianse med det lille partiet IU.

Bilde 1 av 2

Faren for en fortsatt uavklart politisk situasjon etter nyvalget som skal holdes i Spania 26. juni, er fortsatt stor. Nå forsøker derfor spanske partier å gjøre det de kan for å endre resultatet av forrige valg i desember, som førte til en politisk krise som har vart i snart et halvt år.

Strategisk

Mandag kveld kunngjorde de to partiene Podemos og Izquierda Unida (IU) at de danner en allianse foran valget, slik at de kan komme styrket ut av det. En slik allianse kan føre til at de til sammen får flere representanter i nasjonalforsamlingen enn sist.

Flere måneders forsøk i vinter førte ikke til noen løsning på hvem som skal regjere. Valget i desember ga ingen partier rent flertall, og det var ingen som klarte å få til et tverrpartisamarbeid som kunne sikre en levedyktig regjering. Det var det sittende regjeringspartiet, konservative Partido Popular (PP), som fikk flest stemmer, og som siden valget har ledet en overgangsregjering. PP har ønsket en storkoalisjon med Sosialistpartiet (PSOE) for å sikre stabilitet, men dette ønsker ikke Sosialistpartiet.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mange hindre

Årsaken til situasjonen er at det politiske landskapet er endret de siste par år i Spania: Mens det tidligere kun var de to store partiene PP og Sosialistpartiet som dominerte, har de det siste året fått sterk konkurranse fra to andre partier: Nykommerpartiet Podemos og sentrumspartiet Ciudadanos, som har tatt steget til den nasjonale arenaen fra å være et regionparti i Catalonia. Frustrasjon over økonomien, korrupsjon og makteliten blant de etablerte partiene er hovedårsaken til velgernes endringer.

Tredje størst

Podemos ble det tredje største partiet ved valget i desember, og et av regjeringsalternativene det har vært snakket om er en stor venstrekoalisjon. Men Sosialistpartitet og Podemos er ingen opplagte samarbeidspartnere. Blant annet har Sosialistpartiet satt som krav at Podemos avviser muligheten for en folkeavstemning om uavhengighet for regionen Catalonia, men det vil ikke Podemos. Sosialistene forsøkte heller å få til en regjering med sentrumspartiet Ciudadanos, en løsning som heller ikke fikk nok støtte.

Deler stemmer

Det nye samarbeidet mellom Podemos og IU øker konkurransen på venstresiden mot Sosialistpartiet. IU er allerede en samling av ulike små partier, blant annet Kommunistpartiet og De Grønne. Podemos oppfattes også som et venstreparti, selv om partiet selv avviser at det har noen bestemt plass på den politiske skalaen.

De to skal drive valgkamp som separate partier med sine egne partinavn, men skal dele stemmene etter en fordelingsnøkkel: Ifølge avtalen skal Podemos få seks plasser for hver plass IU får. Ved valget i desember fikk Podemos og deres regionale allierte 69, mens IU bare fikk to – men noe av årsaken til dette er valgsystemet, som gjør det vanskelig for partier med stor geografisk spredning av velgerne sine å få representanter inn. De to partiene håper den nye valgalliansen skal gi større uttelling i antall representanter.

Mer fra Dagsavisen