Verden

Dagliglivet uten ebola

Gatene og strendene er fulle av folk, skolene skal snart åpnes igjen. Liberia var verst rammet av ebola, men har nå kun fem bekreftede tilfeller.

Av: Åsne Gullikstad
På det verste var landet fullstendig lammet av epidemien. Skoler og offentlige kontorer var stengt. Periodevise portforbud holdt folk inne, butikker holdt lukket og grensene var stengt i seks distrikter.
Nå har pendelen snudd i Liberia, og håpet er null ebolatilfeller snart. Normallivet vender sakte tilbake i det vestafrikanske landet.

Kun få tilfeller

Bare fem personer var bekreftet som nye smittede i Liberia i forrige uke, ifølge siste oversikt fra FNs helseorganisasjon WHO. Da epidemien var på det verste i Liberia, ble 300 nye tilfeller registrert hver eneste uke – og mørketallene var store.
– Hvis alt går bra går vi ned til null, hvis andre ikke blir syke i andre områder, sa assisterende helseminister Tolbert Nyesuwah nylig.
Det var i forrige uke kun 124 nye tilfeller bekreftet til sammen for Sierra Leone, Liberia og Guinea – en liten økning fra uka før, da det for første gang siden juni i fjor var færre enn 100 nye tilfeller.
– Vi er på god vei, men vi må være årvåkne, sier FNs utsending på ebola, David Nabarro, som mener det er naturlig at det vil gå litt opp og ned før det tar slutt.

Skoler var ebolasentre


Markedsplassene i hovedstaden Monrovia er nå igjen fulle av folk, og butikkene har begynt å åpne. Men åpningen av skolene ble for få dager siden utsatt med et par uker. Barna skal vende tilbake til skolebygninger som er blitt brukt som behandlingssentra for ebolasyke. Skoler vaskes og desinfiseres, men foreldre er likevel bekymret.
– Det vil bli en stor jobb å få elevene tilbake, sier rektor Glen Johnson ved Nathaniel v. Massaqoui skole i Monrovia til The Washington Post.

Vaksine

Mens Liberia nå håper å legge epidemien bak seg, begynner WHO og myndighetene i de verst rammede landene å forberede seg på hvordan de kan unngå et nytt utbrudd.
– Vi må regne med at stadig flere mennesker vil komme til å være utsatt for sykdommer som er smittsomme fra dyr til mennesker, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og peker på migrasjon, urbanisering og befolkningsvekst som årsaker.
– Ebolautbruddet har avslørt svakheter, ikke bare i sårbare utviklingsland, men også i det globale maskineriet som skal identifisere og raskt nøytralisere helsefarer, sa Ban Ki-moon i FNs spesialsesjon om ebola nylig.
Denne uka startet testingen av to eksperimentelle vaksiner i Liberia. I første omgang er det 600 frivillige som skal være med på utprøvingen, men opp til 27.000 mennesker kan delta etter hvert. En liberisk forsker sier injiseringen av viruset ikke innebærer noen risiko for at pasienten blir smittet av viruset.
– Det er ingen fare fordi det er en del av Zaire-stammen som er brukt i vaksinen. Det er en svak stamme, og den verken kan eller vil forårsake ebola, sier Stephen Kennedy til BBC.

Mer fra Dagsavisen