Verden

– Da skolene stengte, sendte vi barna til besteforeldrene

– Da skolene stengte, sendte de fleste av oss barna til besteforeldrene, forteller italienske Francesca Bartoli. Hun mener sterkere tiltak burde vært satt inn med én gang.

– Hvis andre land skal lære noe fra Italia, må det være at man ikke kan vente og se, men innføre sterke tiltak mot koronaspredning med én gang. I Italia har alt skjedd gradvis, sier Francesca Bartoli på telefon fra Nord-Italia, i et intervju med Dagsavisen.

Hun er en av de mange vanlige italienere som nå lever med koronakrisen tett på. Som mange andre i Italia og andre land i Europa, er Francesca Bartoli nå hjemme. Hun er permittert fra bedriften hun jobber i. Barna på seks og ni år er også hjemme.

Men for Bartoli er den verste krisen geografisk nær. Hun bor i den lille byen Novellara i regionen Emilia-Romagna, like ved grensen til Lombardia, den hardest rammede regionen i Italia.

Les også (+): Når kan vi møtes igjen?

Kun skolene stengte

De siste dagene er det innført enda strengere tiltak, både i hele Italia og i regionen Lombardia, etter at tallene på smittede og døde har skutt fart fra dag til dag.

Én viktig feil ble gjort i starten da de første tiltakene ble iverksatt, mener Francesca Bartoli.

– Allerede i slutten av februar stengte skoler og barnehager her. Men da var det ikke noe annet som ble stengt. Vi gikk på jobb, alle aktiviteter var fortsatt åpne. Det betydde at mange barn ble plassert hos besteforeldre, de som først og fremst skulle vært beskyttet, forteller hun.

Dette gjaldt både henne selv og barna, og mange hun kjenner. De hadde ikke så mye valg.

– Skolestengningen var det første steget, men ikke nok, og ikke nok for å få folk til å forstå. Bortsett fra at skolen ble stengt, var livet vårt normalt. Folk dro i parker med besteforeldre og med venner, forteller Bartoli.

A young girl walk with her elderly grandparent along a tree lined avenue in Rome, Italy, Thursday March 5, 2020, after the Italian government closed all schools to assist in the fight against the COVID-19 virus. Some of the most vulnerable people, grandparents, have been forced to face possible virus infection as they look after young family members in playgrounds and parks in the city.(AP Photo)

En liten jente og bestefaren i en gate i Roma. Mange eldre og yngre lever tett på hverandre i Italia. Foto: NTB scanpix

Italienere lever sosiale liv med mye kontakt mellom generasjoner, og det var naturlig for mange både å fortsette å møte besteforeldre og å bruke besteforeldre som barnevakt.

– Det er vår kultur, vår tradisjon og mentalitet. Det er hvordan samfunnet vårt er organisert, sier hun.

Det har så langt gått bra med hennes egen familie. Byen hennes er ennå ikke ekstremt hardt rammet. Men med nærheten til Lombardia frykter innbyggerne der hun bor at det skal spre seg også der.

– Det er ingen god følelse, det er vanskelig å være positiv, sier hun.

Les også: Hvorfor er det blitt så ille i Italia? Fem faktorer.

Gikk sin gang

Francesca Bartoli jobber i et middels stort selskap, og har både PC og bedriftstelefon som hun kan bruke hjemme. Men da skolen ble stengt og hun spurte arbeidsgiveren om hun kunne jobbe hjemmefra, fikk hun beskjed om at de ikke var i såkalt rød sone, og at det kun gjaldt for de som bodde i Lombardia.

Siden forrige uke har hun imidlertid jobbet hjemmefra, og fra mandag denne uka ble hun permittert.

Det er uansett ikke like lett for alle i Italia å arbeide hjemme som for mange her i Norge. Til det kreves for eksempel teknologiske løsninger som ikke alle har.

Mange store arbeidsplasser har så langt ikke stengt lokalene. Det gjelder for eksempel storbyer som Milano i Lombardia. Dermed har mange fortsatt å ta t-banen inn og ut av byen i rushtrafikken. Selv om mye har vært stengt, har derfor mye også gått sin gang.

###

«Andrà tutto bene» – alt vil bli bra. Et maleri av Francesca Bartolis barn med et budskap mange italienere klamrer seg fast til. Foto: Privat

Strammer inn

Etter rekordtall på antall døde og smittede fra dag til dag i Italia, har den verst rammede regionen, Lombardia, innført nye regler fra helgen som var:

* Ingen sport utendørs, heller ikke individuelt.
* Ingen bruk av kioskautomater.
* Alle ikke-nødvendige forretninger stenges. Unntak for matbutikker og apotek.
* All byggevirksomhet innstilles. Unntak for arbeid på sykehus, veier og jernbane.
* Alle utendørsmarkeder stenges.

Også nasjonalt innføres strengere tiltak. Statsminister Guiseppe Conte kunngjorde i helgen at all ikke-nødvendig produksjon skal stenges.

Løper etter viruset

Problemet i Italia er at tiltakene alltid har vært på etterskudd etter virusspredningen. Nedstengningen har gått trinnvis: Først byer, så regioner, så hele landet. Det har også gått trinnvis når det gjelder hva som innbefattes i tiltakene.

– Nå løper vi etter det, sier statssekretær Sandra Zampa i det italienske helsedepartementet, ifølge The New York Times.

Men Zampa sier samtidig at Italia har gjort sitt beste ut ifra informasjonen landet har hatt. Hun sier at i etterpåklokskapens lys burde det aller meste vært stengt med én gang, men at dette ikke var like lett å se når man sto midt oppe i det i begynnelsen. Det har vært viktig å tenke på økonomien også.

Italia har måttet gå opp løypa for andre land i Europa og USA – i et helt ukjent terreng.

Trenger hjelp

Francesca Bartoli mener det er bra at tiltakene nå strammes inn, men sier at mange bedrifter som ikke driver helt nødvendig virksomhet i praksis ikke stenger.

– Mange ber om unntak fra regelen. For eksempel må min mann fortsatt på jobb. Han jobber med produksjon av hageutstyr, det er jo ikke essensiell produksjon. Men bedrifter er redd for å tape store penger, og uten garantier fra myndighetene er det ikke lett å stenge. Vi trenger mer bevissthet, men også mer hjelp fra myndighetene, sier hun.

###

Francesca Bartoli tilbringer dagene i og rett utenfor hjemmet sitt i Novellara i Nord-Italia. Foto: Privat

Hun mener den trinnvise nedstengningen i Italia i kritiske uker har fått store negative konsekvenser.

– Men det handler ikke bare om at man ikke har forstått. Siden en stor del av næringslivet i Italia holder til her i nord, har man selvsagt ønsket å finne tiltak uten å stoppe aktiviteten. Men økonomien vil rammes svært hardt uansett. Kanskje hadde det vært bedre å stoppe det meste med én gang for en kortere tid, sier Bartoli.

Forstår ikke

I byen hun bor i er de fleste butikker, restauranter og kaféer stengt. Det skjedde stort sett av eierne selv, fordi kundene uteble. I den lille byen med 15.000 innbyggere er det ingen store kjeder.

Bartoli sier det er vanskelig særlig å få eldre til å forstå at de må holde seg inne.

– Jeg måtte selv bruke harde ord til min mor for at hun ikke skulle gå i butikken. Jeg sa at dersom hun kommer på sykehus, kan vi ikke besøke henne. De eldre har sine rutiner, og selv om de forstår, er det vanskelig å akseptere situasjonen, forteller Bartoli.

Sprer seg til sør

Nå har viruset spredt seg fra nord til sør i Italia, ved at mange som er fra sør men som studerer eller jobber i nord, har dratt sørover.

I Italia fungerer det meste bedre i nord enn i sør, også helsevesenet.

– Jeg er redd for hva som vil skje dersom det virkelig sprer seg i sør, sier Francesca Bartoli.

Les også: Studie: 99 prosent av døde i Italia hadde andre helsekomplikasjoner

Mer fra Dagsavisen