Verden

Cubas nye mann

Ingen Castro, men mye av det samme: Miguel Diaz-Canel ventes å bli etterfølgeren til Raul Castro i dag.

Bilde 1 av 2

Når 57 år gamle Miguel Diaz-Canel i dag ventes å bli valgt som ny president i Cuba av nasjonalforsamlingen, blir han den første lederen i landet som er født etter den cubanske revolusjonen i 1959. Han tar over etter Raul Castro (86), som har vært president i to perioder. Raul tok midlertidig over etter broren Fidel i 2006, og tok formelt over i 2008. Fidel Castro døde for øvrig i 2016.

Ingen reformist

At Miguel Diaz-Canel ville bli landets neste leder syntes sannsynlig da han ble første visepresident under Raul Castro i 2013, håndplukket av Raul Castro selv. Diaz-Canel har allerede steppet inn for Raul Castro ved en rekke anledninger. Diaz-Canel, opprinnelig utdannet elektroingeniør, har jobbet seg oppover i gradene i Kommunistpartiet, og har blant annet vært minister for høyere utdanning. Med ham som leder vil Cuba få en leder av en ny generasjon, Men han er ikke ventet å bringe med seg grunnleggende endringer, til tross for at han har tatt til orde for å modernisere landet.

– Det er grunn til å tro at han vil være mer fleksibel og mer moderne. Men det er ikke noe som tyder på at han er noen reformist eller at han vil vrake ettpartisystemet eller slutte å favorisere den statlige sektoren framfor den private sektoren, sier Arturo Lopez-Levy ved Universitetet i Texas til Reuters.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Økonomi i vansker

Men selv om Miguel Diaz-Canel ikke er ventet å bringe veldig mye nytt inn, vil mange cubanere ha forventning om økonomisk forbedring, påpeker analytikere. Under Raul Castro ble det innført gradvise reformer.

Økonomien på Cuba er vanskelig; etter å ha krympet med 0,9 prosent i 2016, vokste økonomien med kun 1,6 prosent i fjor.

Samtidig er forholdet til USA kjølnet igjen under president Donald Trump, etter tilnærmingen som oppsto under president Obama. Obama reetablerte diplomatiske forbindelser i 2015, etter at de hadde vært brutt siden 1961. Obama besøkte dessuten Cuba som den første sittende amerikanske president på nesten 90 år.

Men Trump har opphevet flere tiltak som Obama satte i verk for å åpne turistsektoren, og i kjølvannet av påståtte lydangrep mot amerikansk ambassadepersonell i Havanna trakk USA tilbake mange av sine diplomater.

Diaz-Canel sa i mars at Cubas forhold til USA hadde stagnert under «en administrasjon som har fornærmet Cuba».

Planlagt

Raul Castro har lenge gjort det klart at han ville trekke seg som president i år, og at det ville bli en planlagt overlevering til en ny generasjon ledere. Raul vil fortsatt være førstesekretær i Kommunistpartiet, men vil trekke seg tilbake fra daglig politikk.

Brødrene Castros styre på Cuba

* Raul Castro ble født i 1931 i den østlige provinsen Holguin som den yngste av tre brødre. Han er fem år yngre enn storebror Fidel Castro.

* De to brødrene forsøkte sammen å gjennomføre et statskupp i Cuba i 1953. De mislyktes, ble fengslet og deretter sendt i eksil i Mexico.

* Få år senere, i 1959, klarte brødrene og deres militshær å styrte den USA-støttede diktatoren Fulgencio Batista. Opprørets tredje hovedperson var revolusjonslegenden Che Guevara.

* Fidel Castro ble Cubas ubestridte leder. 31. juli 2006 trakk han seg imidlertid tilbake på grunn av alvorlig sykdom og overlot makten til sin bror Raul. Siden levde Fidel svært tilbaketrukket.

* Brødrene har til sammen styrt Cuba i over 50 år. I motsetning til Fidel elsker ikke Raul rampelyset. Han er en langt mer tilbakeholden person enn det hans karismatiske bror var.

* Fidel Castro døde på Cuba 25. november 2016 i en alder av 90 år.(NTB)

Mer fra Dagsavisen