Verden

Corbyn har tre uker på å minske gapet om han skal få makten

Labour har nær «null sjanse» for å vinne flertall, mener britisk valgguru. Men Jeremy Corbyn har likevel en mulighet til å bli statsminister.

Labour har en formidabel oppgave foran seg, tre uker før valget i Storbritannia 12. desember: å minske gapet fram til De konservative, som fortsatt har en god ledelse på målingene.

På en måling fra YouGov får De konservative 42 prosent oppslutning, Labour 30 prosent og Liberaldemokratene 15 prosent – en situasjon som vil gi De konservative rent flertall dersom det står seg til valgdagen, skriver The Financial Times.

– Jeremy Corbyns sjanser til å vinne et flertall i Underhuset er «nær null», påpekte Storbritannias valgguru, John Curtice, for få dager siden.

Likevel har statsminister Jeremy Corbyn en sjanse til å bli statsminister. Hvordan?

Må minske gapet

På grunn av valgsystemet i Storbritannia med enmannskretser er nasjonale målinger på oppslutning som regel ingen god indikator for resultatet – valget handler om å vinne flest kretser. Men en ledelse på 12 prosentpoeng er såpass stor at den peker på konservativ seier.

Men: Labour har erfaring med at opinionen beveger seg under valgkamp, som i 2017, da Labour gjorde det overraskende bra. Det er dette partiet håper skal slå til i år også.

Partiet har derfor absolutt ikke gitt opp håpet om at leder Jeremy Corbyn kan bli statsminister.

Svaret for Labour ligger i å minske gapet til De konservative, selv om Labour ikke klarer å bli størst, påpeker John Curtice.

Mindretallsregjering?

Den magiske grensen er 6–7 prosentpoeng forskjell, mener han. Dersom ledelsen for De konservative faller under det, får man et såkalt «hung parliament», der ingen har rent flertall, påpekte Curtice i britisk presse.

– Dette valget handler om hvorvidt Boris Johnson får et rent flertall eller ikke, sa han.

– Det kommer enten til å bli et flertall for Boris og vi går ut av EU, eller et «hung parliament» og vi går mot en ny folkeavstemning, sier Curtice, som er professor ved Strathclyde-universitetet, ifølge I News.

Han mener Labours håp ligger i at De konservative ikke greier å oppnå et rent flertall. Da kan det komme en situasjon der Labour kan danne en mindretallsregjering, basert på støtte fra for eksempel Det skotske nasjonalistpartiet (SNP), som i likhet med Labour ønsker en ny folkeavstemning.

Alle de tre store opposisjonspartiene – Labour, SNP og Liberaldemokratene – ønsker en ny folkeavstemning om EU, og kan tenkes å finne en måte å sikre dette på dersom De konservative ikke får rent flertall, det vil si minst 326 av de 650 plassene i Underhuset.

Les også: Kan Nigel Farages snuoperasjon endre utfallet av valget?

TV-duell

Den første TV-debatten mellom statsminister Boris Johnson og Labour-leder Jeremy Corbyn ga ingen klar seierherre, viser målinger i etterkant. Tirsdag kveld braket de to sammen på kanalen ITV i den første av to TV-dueller som planlegges før valget.

Siden Corbyn og Labour er underdog i valgkampen, var det Corbyn som hadde størst behov for å markere seg i debatten. Men debatten ble ingen «gamechanger», konkluderer de fleste med. En YouGov-måling viste en knapp seier til Johnson: 51 prosent mener statsministeren gjorde det best, mens 49 prosent mener Corbyn var best.

Conservative leader Boris Johnson and Labour leader Jeremy Corbyn are seen during a televised debate ahead of general election in London, Britain, November 19, 2019. Jonathan Hordle/ITV/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. PICTURE AVAILABLE FOR USE ONLY UNTIL DECEMBER 19TH 2019.

Debatten endte ganske jevnt, ifølge målinger. Foto: NTB scanpix

Hånlatter

De fleste konkluderer med at ingen av dem dummet seg ut, men at ingen av dem heller gjorde det spesielt bra. På brexit-spørsmålet, som er Boris Johnsons salgspoeng, klarte Johnson å hamre inn budskapet om at man må få «brexit gjennomført» under ham som statsminister, mens Corbyn har et problem i at han ikke vil si klart hva slags side han vil drive valgkamp på under en eventuell ny folkeavstemning.

Labour tar til orde for å forhandle fram en mykere brexit-avtale enn den Johnson har blitt enig med EU om – og at denne innen seks måneder skal legges fram for en folkeavstemning sammen med et alternativ om å bli i EU.

Corbyn sanket derimot poeng på kjernesaker som helsevesenet, fordeling og klima. Han anklaget blant annet Johnson for å ville «selge ut» det britiske helsevesenet til den amerikanske farmasiindustrien under en mulig handelsavtale med USA etter brexit, noe Johnson avviste.

Begge ble møtt av hånlatter fra motstanderne i publikum på ulike tidspunkt. Boris Johnson ble ledd av da han sa at sannheten er viktig i dette valget. Jeremy Corbyn ble ledd av da han sa at han hadde et tydelig brexit-standpunkt.

Les også: Han var hjernen bak brexit-seieren. Nå skal han sikre seier til Johnson

To mislikte ledere

Felles for begge de to lederne er at begge blir sterkt mislikt i store deler av velgerskaren, selv om begge har sine fanskarer i hver sin leir.

Det gjør valget i en «konkurranse i å være minst upopulær», har mange analytikere påpekt. Dermed vil Storbritannia uansett få en statsminister som store deler av befolkningen føler antipati mot – selv om Johnson scorer absolutt best av de to på målinger over hvem som er best likt og hvem som egner seg best som statsminister.

Les også: Derfor er det britiske valget høyt spill både for toryene, Labour og hele brexit-spørsmålet?

Mer fra Dagsavisen