Verden

Conte står fast på at EU må spleise på koronagjelda

Italias statsminister Giuseppe Conte sier EU må ta i bruk hele verktøykassa for å komme seg over koronakrisen og tar igjen til orde for felles gjeld.

Conte mener såkalte koronaobligasjoner må til, om EU skal klare å komme seg over sjokket koronaviruset har påført økonomien. Obligasjonene vil innebære at alle eurolandene får et felles ansvar for gjelden som den økonomiske krisepakken medfører.

– Vi står overfor det største sjokket siden andre verdenskrig, og Europa er nødt til å komme med et svar, sier Conte i et intervju med tyske Süddeutsche Zeitung i forkant av en videokonferanse med EU-ledere til uka.

Conte sier i intervjuet at obligasjonene ikke vil «gjøre all eksisterende og framtidig gjeld felles», men at de vil være «spesialdesignet og tidsbegrenset».

Sammen med Tyskland og Nederland i motstanden står Finland, mens Spania og Frankrike står med Italia på motsatt side.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Har ikke glemt Hellas

Etter langdryge samtaler tidligere denne måneden, ble EUs finansministre enige om en innledende økonomisk krisepakke verdt om lag 500 milliarder euro, tilsvarende drøyt 5.600 milliarder norske kroner, mens forslaget om koronaobligasjoner ble tilsidesatt.

Rundt 240 av de 500 milliardene skal komme fra det europeiske krisefondet ESM. Midlene derfra avhenger av økonomiske tilpasninger hos mottakerlandene, noe italienerne er skeptiske til.

– Vi har ikke glemt at grekerne ble tvunget til uakseptable ofre for å kunne motta lån, sier Conte til avisa.

Conte er ikke overbevist om at betingelsene vil være mindre strenge denne gangen, og sier at koronaobligasjoner er den eneste måten å vise verden at Europa er sterkt og sammensveiset.

Både Conte og hans spanske motpart Pedro Sanchez har advart om at unionen kan stå i fare om den ikke finner fram til en felles løsning på koronakrisen.

Alene

Statsministeren sier også at Italia, som har blitt hardest rammet av pandemien i Europa, sto alene i begynnelsen av utbruddet i februar.

Kun USA har flere dødsfall som følge av pandemien enn Italia.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen beklaget tidligere denne måneden til italienerne for mangelen på en «felles europeisk respons» i krisens utbrudd.

Mer fra Dagsavisen