Verden

CNN-profil: – Dette landet er på et mørkt og farlig sted akkurat nå

– Donald Trump er en skremt bølle, trengt opp i et hjørne som han desperat prøver å komme ut av, sa CNN-programleder Anderson Cooper. Dagen etter stormet Trump-tilhengere Kongressen.

Den profilerte CNN-ankeren Anderson Cooper langer ut mot president Donald Trump etter Washington Posts publisering av telefonsamtalen mellom Trump og Georgias øverste valgansvarlige, republikaneren Brad Raffensperger.

– Dette landet er på et mørkt og farlig sted akkurat nå, sier Cooper i en lengre monolog på CNN (se hele klippet lenger ned i saken).

I samtalen forsøker Trump å presse Raffensperger til å «finne» flere stemmer i Trumps favør etter presidentvalget.

– Hør her. Alt jeg vil er dette: Jeg vil bare finne 11.780 stemmer, noe som er én mer enn vi har. Fordi vi vant delstaten, sier Trump til Raffensperger i den etter hvert svært omtalte telefonsamtalen.

Les også: Hør lydklippet: Trump ville presse Georgias valgansvarlige til å «finne» stemmer

– Selvkontrollen til en kjøleskapsmagnet

– Presidenten i USA har, gjennom en teipet telefonsamtale, blitt avslørt for å ha forsøkt å stjele valget. På samme tid har du republikanske lovgivere som dekker for ham, og som selv lanserer sitt eget opprør, der de prøver å ugyldiggjøre stemmene til flere titall millioner amerikanere, sier Cooper.

(Saken fortsetter under videoen)

Cooper poengterer at Raffensperger angivelig ikke hadde tenkt til å frigi opptaket med mindre han ble angrepet av Trump eller hvis Trump kom til å gi en feil fremstilling av telefonsamtalen.

– Og gjett hva som hendte. Fordi presidenten har selvkontrollen til en kjøleskapsmagnet, så angrep han Raffensperger, og så kom teipen ut. Er dette den store forhandleren? Er dette den store avtalemakeren? Er dette «The Art of the Deal»? Dette er en skremt bølle som er trengt opp i et hjørne, som han desperat prøver å komme ut av, sier Cooper.

Cooper gir følgende beskrivelse av Raffenspergers forsøk på å forklare for Trump at han tar feil.

– Det er som å snakke til et barn.

(Se hele klippet her. Saken fortsetter under videoen)

Anderson Cooper viser til at de ti gjenlevende tidligere forsvarsministrene i USA, hvorav to ble utnevnt av Trump, har offentlig advart forsvarsledelsen mot å delta i noen form for politiske handlinger som undergraver valgresultatet.

– At de i det hele tatt ser det nødvendig å komme med en slik advarsel, er en klar beskjed i seg selv, sier Cooper.

Coopers utfall mot Trump kom tirsdag. Onsdag skulle kongressen samles for å bekrefte Bidens valgseier. Ted Cruz og ti andre republikanske senatorer hadde på forhånd opplyst at de ville stemme mot valgdelegater fra enkelte delstater, med mindre Kongressen utnevner en kommisjon som skal utføre en hasterevisjon av valgresultatet, skriver NTB.

Trump-tilhengere stormet Kongressen

Trump talte onsdag for tusenvis av tilhengere som var møtt opp i Washington D.C. for å protestere mot valgresultatet. Her kunngjorde han at han ikke vil gi seg eller erklære nederlag.

Trump har lagt hardt press på Pence om å nekte å godkjenne Bidens seier. Men Pence har sagt at han ikke har myndighet til å gjøre det.

Trump reagerte ved å skrive på Twitter at «Pence ikke har motet til å gjøre det som burde ha blitt gjort for å beskytte landet og grunnloven.»

Flere titalls tusen demonstranter var samlet utenfor Kongressen. Omtrent på samme tid som republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, ba sine partifeller om å godta valgresultatet, kom det meldinger om at flere demonstranter hadde brutt gjennom barrikadene og var i ferd med å ta seg inn i bygningen, skriver NTB.

Les også: USA-kommentator til Dagsavisen: – Terrorisme

Kvinne skutt og drept

Godkjennelsen av valgresultatet i Kongressen ble foreløpig stoppet, og Kongressen stengt ned. Flere amerikanske medier meldte at visepresident Mike Pence var blitt eskortert ut fra Senatets kammer samtidig med meldingene om at demonstrantene hadde brutt sikkerhetsbarrierene og tok seg helt inn i senatssalen.

(Saken fortsetter under videoen)

En kvinne ble behandlet for kritiske skader etter hun var blitt skutt i brystet på Kongressens område. Dustin Sternbeck, talsperson for politiet i Washington D.C, bekrefter overfor Washington Post at kvinnen er død.

Taus Trump

President Donald Trump var lenge taus om de rystende bildene som gikk direkte over hele verden. Først over en time etter at demonstrantene hadde tatt seg inn i kongressbygningen sendte Trump en melding på Twitter hvor han ba folk om å forbli rolige og følge beskjedene politiet på stedet måtte gi.

– De står på landets side. Forhold dere fredelige, skrev Trump før han på nytt ble taus.

Senere gikk han langt i å forsvare demonstrantene som stormet Kongressen.

– Dette er slikt som skjer når en hellig valgskredseier blir så useremonielt og ondskapsfullt tatt fra flotte patrioter som er blitt så dårlig og urettferdig behandlet så lenge. Gå hjem med kjærlighet og i fred. Husk denne dagen for alltid, skrev presidenten på Twitter.

Meldingen er senere blitt slettet av Twitter.

Flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus sier at Kongressen vil fortsette arbeidet med å sertifisere Joe Bidens valgseier onsdag kveld, skriver NTB.

– Vi har besluttet å fortsette i kveld i kongressbygningen når den er klarert for bruk, sier Nancy Pelosi i en skriftlig uttalelse.

Les også: Georgia-valget betyr «alt» for Biden: – Vil utgjøre en enorm forskjell

Senatsvalget i Georgia

Samme dag har det vært annen runde i senatsvalgene i delstaten Georgia. Demokraten Raphael Warnock har vunnet det ene senatsvalget mens Jon Ossoff fra Demokratene er av flere amerikanske medier blitt utropt til vinner i kampen mot David Perdue om den siste senatsplassen.

Med seier i begge valgene i Georgia vil Demokratene få et knappest mulig flertall i Senatet. Den nasjonale oppmerksomheten, og pengebruken i valgkampen, har derfor vært langt større denne gangen enn det som er vanlig ved denne typen oppgjør, skriver NTB.

Election workers check-in, sort, and signature verify absentee ballots for the state's U.S. Senate runoff election at the Beauty P. Baldwin Voter Registrations and Elections Building on Tuesday night, Jan. 5, 2021, in Lawrenceville, Ga. (Curtis Compton/Atlanta Journal-Constitution via AP)

Valgmedarbeidere registrerer, sorterer og kontrollerer signaturer på forhåndsstemmer. Foto: Curtis Compton / Atlanta Journal-Constitution via AP / NTB

I starten av opptellingen var det knapp demokratisk ledelse, men noen timer senere var situasjonen snudd. Utover natten halte imidlertid demokratene innpå da flere stemmer kom inn fra overveiende demokratiske fylker.

(Saken fortsetter under videoen)

– Georgia, hele nasjonen ser mot dere. Makten ligger bokstavelig talt i deres hender, sa Biden på et valgkampmøte i Atlanta mandag.

Les også: Trumps og Bidens siste ord til velgerne i Georgia

– Gjentok anklager om valgfusk

– Mye står på spill i dette valget, sa avtroppende president Donald Trump da han mandag deltok på et valgkampmøte i byen Dalton i Georgia.

Presidenten brukte mye av sin tale på å klage på utfallet av presidentvalget i november. Nok en gang gjentok han udokumenterte anklager om valgfusk og påstander og at det egentlig var han som vant valget.

President Donald Trump arrives to speak at a campaign rally for Sen. Kelly Loeffler, R-Ga., and David Perdue at Dalton Regional Airport, Monday, Jan. 4, 2021, in Dalton, Ga. (AP Photo/Evan Vucci)

President Donald Trump ble mottatt av en jublende folkemengde da han gikk på scenen i Georgia mandag kveld. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

– Biden skal ikke få ta Det hvite hus, ropte Trump til en jublende folkemengde, til tross for at presidentvalget for lengst er avgjort.

Les også: Trump angripes av sin tidligere kommunikasjonssjef: – Han har gjort USA svakere, sykere og fattigere

Historisk

Med sin seier blir baptistpresten Warnock fra Martin Luther Kings kirke i Atlanta den første svarte senatoren fra Georgia noensinne og den første demokratiske senatoren fra den tradisjonelt republikanske sørstaten på flere tiår.

###

Demokraten Raphael Warnock blir den første svarte senatoren fra sørstaten Georgia. Foto: Jim Watson / AFP / NTB

Warnock har allerede holdt en tale som New York Times tolker som en seierstale, der han takker velgerne i Georgia og lover at han skal jobbe for alle, enten de har stemt for ham eller for Kelly Loeffler, skriver NTB.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen