Verden

Camerons etterfølger?

STORBRITANNIA: Han er vittig, euro-
skeptisk og kontroversiell. London-ordfører Boris Johnson omtales som David Camerons mulige arvtaker, og nå tar han steget mot nasjonal politikk.

PROFILEN

Hvem: Boris Johnson

Hva: Ordfører i London.

Vil Boris Johnson utfordre David Camerons lederskap i Det konservative partiet? Politikere og analytikere har spekulert i flere år, til tross for avvisninger fra Johnson selv. Men denne uka bekreftet den karismatiske lysluggen at han vil prøve å stille som parlamentsmedlem foran valget i mai neste år, dersom han finner et sted å være kandidat.

- Stjernespiller

Det har bare styrket spekulasjonene: Dersom De konservative ikke får ny tillit ved parlamentsvalget, kan det være duket for lederdebatt i partiet, og det spekuleres i om Johnson nå er i ferd med å posisjonere seg for et slikt scenario.

Johnson hadde opprinnelig sagt at han ikke ville prøve seg som parlamentsmedlem før hans periode som borgermester i London løper ut i 2016, men har nå altså likevel funnet at det er tid for å ta steget tilbake til den nasjonale politikken. Han har også tidligere sittet i parlamentet.

Statsminister David Cameron har uttalt at han er glad for å få drahjelp av den populære tory-politikeren før valget neste vår.

- Jeg vil ha mine stjernespillere på banen, uttalte statsministeren fra sin sommerferie i Portugal.

Men Boris Johnson anses likevel som Camerons viktigste utfordrer i partilederjobben. Johnson selv avviser blankt at han er noen utfordrer til Cameron, noe han har gjort i flere år allerede, ikke uten humor.

- Når David Cameron endelig trekker seg, i 2030 eller deromkring, kan det være at noe blir ledig, men det vil trolig bli fylt av en som er tenåring nå, sa Johnson i et BBC-intervju denne uka.

Ble sparket

Men London-ordføreren representerer euroskeptikerne i partiet, og anses som en som kan fiske inn mange velgere som i dag ellers ville vurdert å stemme på UK Independence Party - anti-EU-partiet som ble størst i valget til Europaparlamentet i mai. Johnson har sagt at han vil gå inn for fortsatt medlemskap, men bare dersom det blir innført omfattende reformer som gir Storbritannia mer makt.

Selv om Boris Johnson både er elsket og sterkt mislikt, er han en synlig figur og stemmes-anker med stor popularitet i London. Han er kjent for syrlige bemerkninger og tørrvittighet.

Som mange andre toppolitikere i Det konservative partiet har han elitebakgrunn, med utdanning både fra Eton og Oxford. Men framtoningen til den 50 år gamle ordføreren skiller seg likevel fra de fleste partifeller. Lysluggen plasseres gjerne under kategorien «fargerik», og er kjent for å sykle gjennom Londons gater.

Johnson ble ordfører i London da han vant over Labours Ken Livingstone i 2008. Han slo Livingstone igjen i 2012. Men Johnson har ikke alltid vært politiker. Han begynte som journalistlærling i The Times, der han ble oppsagt etter å ha blitt anklaget for å ha diktet opp sitater. Siden jobbet han for The Daily Telegraph, og som redaktør i det konservative tidsskriftet Spectator.

Om fedme og kannibaler

Johnsons løse tunge har vekket sterke reaksjoner fra tid til annen, også etter at han ble politiker. Han vekket oppsikt da han for noen år siden avviste kjendiskokken Jamie Olivers sunnhetsråd og sa at han gjerne skulle blitt «kvitt ham og si at folk kan spise hva de vil».

Befolkningen i Portsmouth fikk sitt pass påskrevet da Johnson beskrev byen som «full av stoff, fedme, underprestasjoner og Labour-representanter». Stillehavsnasjonen Papua Ny-Guinea har han assosiert med «kannbalismeorgier og høvdingdrap» - nok en uttalelse som har fått mange til å lure på om han er finslipt nok til å bli et statsministeremne.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen