Verden

Cameron ber pressen rydde opp

Få orden i eget hus eller vær forberedt på en presselov - det er beskjeden fra regjeringen til pressen i Storbritannia.

Det var veien videre i britisk presse som ble diskutert da avisredaktører i Storbritannia møtte statsminister David Cameron i Downing Street i går. Debatten de neste ukene vil være avgjørende for hvor stramt britisk presse skal reguleres heretter, og de politiske partiene er uenige.

Klokka tikker

En sjeldent enstemmig ros fra pressen ble David Cameron til del i forrige uke, da statsministeren gikk imot forslaget om å trosse 300 års historie og opprette en presselovgivning i Storbritannia.

Men i går var tonen strengere fra Cameron under møtet i Downing Street: pressen må vise at den er villig til å gjøre grundige endringer.

- Jeg fortalte dem at klokka tikker, sa Cameron etter møtet i går.

Cameron ber pressen om etablere et uavhengig kontrollorgan så raskt som mulig.

Lov eller ikke?

Det er den såkalte Leveson-rapporten om britisk presse, som ble publisert i forrige uke, som er bakgrunnen for debatten.

Granskingskommisjonen gjennomførte i 16 måneder en omfattende høring på bakgrunn av den rystende praksisen med telefonavlytting som ble avslørt i enkelte deler av pressen. Nå har den lagt fram en rekke forslag til hvordan man skal sikre en bedre etisk standard og kultur i britisk presse.

Hovedforslaget er at det skal opprettes et nytt og uavhengig kontrollorgan for pressen, som skal erstatte dagens presseorgan, Press Complaints Commission. Organet skal settes opp av mediebransjen selv, men være uavhengig av både presse og politikere. Det skal være klageinstans og overvåke standarden i pressen, og kommisjonen foreslår at organet skal støttes opp av en presselov.

Og nettopp det siste er det kontroversielle punktet. Britisk presse har lang tradisjon med selvsensur, og britiske redaktører reagerer sterkt på at pressen skal underlegges en lov, noe de mener kan true den frie og uavhengige pressen. David Cameron støtter dette, mens regjeringspartner Liberaldemokratene og opposisjonspartiet Labour mener man nå bør lytte til Leveson-kommisjonens anbefalinger og innføre en lov.

Men heller ikke Det konservative partiet vil garantere at det ikke blir noen lov: Kulturminister Maria Miller, Camerons partifelle, sa mandag i parlamentet at pressen må ta på alvor en rekke av hovedforslagene fra Leveson-kommisjonen, ellers kan en presselov bli en realitet - selv om dette etter hennes mening ikke er ønskelig.

- Vi vil handle i tråd med anbefalingene Leveson-rapporten foreslår, dersom pressen ikke handler. Det kan inkludere lovgivning, sa Miller.

Mens pressen er klar på sin motstand mot en lov er det nemlig ulike røster i pressen også når det gjelder et nytt organ: Mens enkelte innrømmer at man trenger et nytt uavhengig presseorgan som kan fungere bedre som vaktbikkje overfor mediene enn dagens organ, mener andre at man skal fortsette som før.

- Men det er nødt til å bli en bevegelse. Hvor lang tid det tar vet jeg ikke. Men hvis det tar for lang tid, vil vi få en lov, sier redaktør Chris Blackhurst i The Independent, som støtter en endring, til BBC.

- Greier ikke selv

Leveson-kommisjonen, mener pressen har vist gang på gang at den ikke har vært sitt ansvar bevisst. Det er tabloidpressen som er syndebukken: det var avisen News of the World som foretok de mest omfattende avlyttingene, og som til slutt ble trukket inn som en følge av avsløringene.

Nå må det skje omfattende endringer dersom pressen skal gjenopprette tilliten blant publikum, mener Leveson-kommisjonen. Det mener også det store flertall av befolkningen, ifølge målinger.

Labour og Liberaldemokratene mener også det ikke er noen vei utenom en lov.

- Det er en fullstendig selvmotsigelse om man sier man vil implementere Leveson-anbefalingene uten en lov. Leveson mener er lov er essensielt, sier Labours nestleder Harriet Harman.

Leder Ed Miliband har sagt han vil ha en avstemning i Underhuset innen slutten av januar om det ikke er noen tegn til at kommisjonens ulike forslag vil tas på alvor.

asne.gullikstad@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen