Verden

Burr trekker seg midlertidig som leder av etterretningskomiteen

FBI har beslaglagt telefonen til senatoren Richard Burr, som mistenkes for innsidehandel og midlertidig trekker seg som leder av Senatets etterretningskomité.

Torsdag meldte Los Angeles Times og flere andre medier at FBI-agenter kvelden før kom hjem til den republikanske senatoren i Washington og beslagla telefonen hans.

Agentene hadde også fått rettens tillatelse til å ta beslag i private datafiler og icloud-kontoen, først og fremst for å undersøke hvilken kommunikasjon Burr har hatt med aksjemekleren sin, ifølge avisas kilder.

For å få rettslig kjennelse til å gjennomføre husransakelse og ta slike beslag, må påtalemakten overbevise en dommer om at det foreligger skjellig grunn til mistanke om at det er begått en kriminell handling.

Les også: Trump raser etter rapporter om at han ignorerte korona

Dramatisk opptrapping

FBI-aksjonen blir sett på som en dramatisk opptrapping av etterforskningen av hvorvidt senatoren brøt en lov som forbyr kongressmedlemmer å handle med aksjer basert på innsideinformasjon de har fått gjennom sitt politiske virke.

13. februar, da etterretningskomiteen han ledet mottok daglige oppdateringer om koronapandemien fra amerikanske helsemyndigheter, gjennomførte Burr 33 aksjehandler og kvittet seg med aksjer i en rekke selskap der aksjekursene raste én uke senere.

Burr nekter for at aksjesalget var basert på innsideinformasjon og fastholder at informasjonen han baserte salget på, var offentlig tilgjengelig.

Les også:  Senatorer beskyldes for å tjene på korona-krisen: Dumpet aksjer etter hemmelig korona-briefing

Trekker seg midlertidig

Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, opplyste torsdag at Burr inntil videre trekker seg som leder for etterretningskomiteen.

– Senator Burr kontaktet meg i dag morges for å informere meg om beslutningen om å fratre som leder av etterretningskomiteen mens etterforskningen pågår, heter det i en kunngjøring fra McConnell.

– Vi er enige om at den beslutningen vil være til beste for komiteen, legger han til. Det er uklart om Burr også trer ut av komiteen.

Kommenterer ikke

Det amerikanske justisdepartementet ønsker ikke å kommentere den pågående etterforskningen av Burr, og senatorens advokat svarte heller ikke på henvendelser fra mediene torsdag.

64 år gamle Burr satt i Representantenes hus for North Carolina fra 1995 til 2005, da han ble innvalgt i Senatet. Han har ledet etterretningskomiteen siden 2015.

Flere andre senatorer har også måttet forklare seg til FBI om aksjesalg de gjorde i tiden rett før pandemien førte til kraftig børsfall i USA.

Mer fra Dagsavisen