Verden

Burkaforbudet møter motstand

Både politiet og det offentlige transportselskapet i Nederland har sagt at de ikke kommer til å prioritere det kontroversielle forbudet.

Bilde 1 av 2

Dagsavisen har tidligere skrevet om burkaforbudet som Nederland innførte i dag. Nå melder The Gurdian at forbudet har møtt stor motstand i landet.

Både politi og transportselskaper har signalisert at de ikke ønsker å håndheve det kontroversielle forbudet.

I loven står det at det er forbudt å gå med skimasker, balaclava, hjelmer som dekker ansiktet, niqab eller burka i offentlige bygg. Det inkluderer skoler, sykehus og ombord på offentlig transport. Bærerne av plaggene kan velge å enten betale mellom 150 og 450 euro eller fjerne plagget. Det er ikke forbudt i gatene ellers.

Politiet misliker forbudet 

Selv om forbudet trådte i kraft i dag, har politiet uttalt at de ikke kommer til å prioritere håndheving av forbudet. I tillegg skal de ifølge avisen ha signalisert at de syns det er ukomfortabelt å skulle nekte kvinner med niqab eller burka tilgang til å anmelde saker på politistasjoner med mindre de fjerner plagget.

Les også: Israelsk klesmerke kritiseres for islamofobisk reklamefilm

Kommer ikke til å instruere sine ansatte 

Heller ikke transportselskapene i Nederland setter pris på forbudet. Etter politiets uttalelser, slang flere transport slelskaper seg på, og informerte om at de ikke kommer til å be sine ansatte om å innta en autoritetsrolle overfor personer med plaggene når politiet ikke er tilstedet.

Talspersonen for det offentlige transportselskapet RET, Pedro Peters uttalte seg om saken:

– Politiet har fortalt oss at forbudet ikke er en prioritet hos dem, og at de derfor ikke vil kunne komme innen 30 minutter etter de blir tilkalt i det hele tatt, sier han.

– Det betyr at hvis en person i burqa eller niqab blir stoppet på et av våre transporttilbud, vil ikke våre ansatte ha tilgang på hjelp fra politiet. Det er ikke opp til våre ansatte å håndheve loven eller dele ut bøter, la han til.

De ansatte har likevel fått beskjed om å infomere personer om loven, men ikke nekte dem adgang.

Les også: «Hjelper det å være moralpoliti i en svart-hvitt-debatt?»

Foreslo borgerarrest 

Ettersom forbudet har skapt mye forvirring, foreslo den konservative avisen Algemeen Dagblad i en lederartikkel at de som ble støtt av personer i niqab eller burqa kunne gjøre en borgerarrest.

Politiet svarte først på Twitter at de støttet forslaget, men etter mye oppstyr slettet de tweeten og la ut en beklagelse istedet.

Tweeten politiet først la ut, og senere slettet. Skjermdump: Twitter. 

Få burqa- og niqab-bærere 

Det er ukjent hvor mange som bruker disse plaggene i Nederland. Ifølge en studie utført av professor ved Universitetet i Amsterdam Annelies Moss fra 2009, var det bare rundt 100 kvinner som brukte disse plaggene daglig, og rundt 400 kvinner gjorde det ved noen anledninger, skriver The Guardian.

Nederland er det skjette europeiske landet som har innført forbud mot ansiktsdekkende plagg. Trenden startet i 2011 da frankrikets daværende president, Nicolas Sarkozy sa at slike plagg ikke var velkomne.

Flere aktivister har imidlertid sagt at de vil betale bøtene til kvinnene, og Amsterdams borgemester Femke Halsema er misfornøyd med loven, og det er forventet at byens myndigheter ikke kommer til å håndheve forbudet, skriver avisen.

Amnesty International har sagt at slike forbud bryter kvinners rett til å velge hva de har på seg, men en dom fra Den europeiske menneskerettsdomstolen fra 2014 slo fast at slike forbud ikke er i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjon.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Mer fra Dagsavisen