Verden

Bunnskrapt kasse

Det blir stadig vanskeligere for Aten å finne penger til å betale tilbake det landet skylder.

Hellas’ finansminister Yanis Varoufakis har tømt kommunekasser og andre offentlige organer som universiteter og sykehus, for å skrape sammen nok penger til å betale tilbake et nytt milliardavdrag på landets store statsgjeld.

Metodene blir stadig mer kreative, og denne gangen brukte den greske regjeringen lånte penger fra et krisefond fra Det internasjonale pengefondet til å betale tilbake penger til nettopp det samme Pengefondet, ifølge kilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Ingen ny avtale

Uroen over at ingen vet hvor mye penger Hellas faktisk har igjen, sprer seg nå over Europa. Finansminister Varoufakis sier selv at det kan handle om et par uker før statskassa er helt tom, og det er usikkert om det finnes nok penger til å betale ut lønninger og pensjoner i slutten av måneden. Hellas har vært i fare for å gå tom for penger en rekke ganger de siste fem årene, men forskjellen nå er at de internasjonale långiverne i EU og IMF nekter å gi mer lån før Aten har forpliktet seg til nye reformer.

Konflikten handler særlig om pensjonsreform og fleksible arbeidsmarkedslover, skriver tyske Der Spiegel.

Samtidig er det tegn på at Hellas og EU nærmer seg hverandre, ifølge tidsskriftet.

EU skal være klar for å godta at venstreregjeringen i Aten gjennomfører tiltak som gjør livet lettere for de svakeste og fattigste grekerne, men da må Aten til gjengjeld innføre tiltak som skattlegger de rikeste hardere. Skatteinnkrevingen må økes for at Hellas skal bli i stand til å bære sine egne sosialutgifter i framtida. De siste fem årene har den greske økonomien vært fullstendig avhengig av internasjonale lån for å holde seg flytende.

– De røde linjene er ikke fleksible, men våre røde linjer og deres røde linjer kan finne en felles plattform, sa Varoufakis før møtet i eurogruppen mandag. Slovakias finansminister Peter Kazimir var mindre positiv og sa at til tross for at stemningen er blitt noe bedre er det ikke mulig å spore en innholdsmessig forbedring i diskusjonene, skriver avisen Financial Times.

I juni forfaller nye 1,5 milliarder euro i avdrag til betaling.

Om Hellas ikke lenger greier å betale tilbake avdragene til kreditorene er landet konkurs og må trolig forlate euroen.

Gresk exit

En «grexit» var lenge ansett som det verst tenkelige scenarioet for hele EU, men nå har holdingene endret seg, og særlig Tyskland virker mer klar enn tidligere for at Hellas kan komme til å forlate euroen.

Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble åpner nå for at Hellas bør gjennomføre en folkeavstemning om euromedlemskapet. Den Syriza-ledede regjeringen truet tidligere i år med dette.

– Hvis den greske regjeringen mener den bør avholde en folkeavstemning, da bør den gjøre det. Kanskje dette vil være den rette måten å la det greske folket bestemme om de er klare for å godta de nødvendige tiltakene eller om de vil ha noe annet, sa Schäuble.

I dag skal styret i Den europeiske sentralbanken (ESB) vurdere om de fortsatt skal gi kriselån til greske banker.

Mer fra Dagsavisen