Brüssel er «verst og farligst i Europa» – flere land skjerper koronatiltakene –

Flere europeiske land innfører strengere tiltak for å få kontroll over spredningen av koronaviruset. I Belgia og Slovenia innføres nattlig portforbud.

 

I Belgia innføres portforbud mellom midnatt og klokken 5 etter at en delvis nedstenging i hovedstaden Brussel ikke fikk bremset en ny smittebølge. Dessuten er alle restauranter og barer stengt i en måned. Takeaway er fortsatt tillatt.

Statsminister Alexander De Croo ber belgierne om å ha færrest mulig kontakter utenfor hjemmet.

– Smittesituasjonen i Vallonia og Brussel er den verste og farligste i hele Europa, sa helseminister Frank Vandenbroucke til TV-kanalen RTL søndag.

Mandag hadde Belgia registrert 222.253 koronatilfeller i en befolkning på 11,5 millioner innbyggere, et tall som har mer enn doblet seg på en måned.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Belgia har verdens tredje høyeste antall Covid-dødsfall per 100.000 innbyggere, skriver BBC, bare Peru og San Marino har flere. Den siste uka har Belgia registrert 7.876 nye koronasmittede daglig i gjennomsnitt, en økning på nesten 80 prosent fra uka før, skriver BBC. Belgiske helsemyndigheter advarer om at hvis antallet sykehusinnleggelser fortsetter å øke i samme tempo, vil Belgia ha fylt opp alle de 2.000 tilgjengelige intensivplassene innen midten av november, ifølge BBC.  

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Slovenia og Østerrike: Forbud   

Også i Slovenia innføres portforbud mellom klokken 21.00 og 6.00. De innfører i tillegg forbud mot forsamlinger med mer enn seks personer og mot å bevege seg mellom regioner.

Mandag var mer enn 20 prosent av koronatestene i Slovenia positive, og landet registrerte 537 nye tilfeller.

I likhet med Slovenia innfører Østerrike forbud mot private samlinger innendørs med mer enn seks personer. Forbudet vil gjelde fra fredag og er rettet mot samlinger som bursdagsfester og brylluper, som har bidratt til spredningen av viruset de siste ukene.

Utendørs kan derimot østerrikerne samle opptil tolv personer.

Wales: Stenger butikker

I Wales innføres en såkalt «branngatenedstenging», som innebærer stenging av alle utesteder og de fleste butikker fram til 9. november, opplyser landets myndigheter.

Waliserne får beskjed om å holde seg hjemme og får ikke møte folk fra utenfor husstanden. Det blir også munnbindpåbud på offentlige steder, og videregående skoler går over til nettundervisning.

Det ble registrert 3.870 nye koronatilfeller mellom 10. og 16. oktober, men myndighetene melder om store mørketall.

I koronakarantene?: Satt i karantene i 26 år (+)

Polen: Stadion blir sykehus

I Polen omgjøres hjemmebanen til det polske landslaget i fotball, som normalt rommer 58.000 mennesker, til et midlertidig koronasykehus.

– Vi håper å ha de første 500 sengeplassene klare i løpet av uka, sier Michal Dworczyk ved kontoret til den polske statsministeren.

Sykehuset, som skal settes opp i konferansedelen til nasjonalarenaen, vil ha rundt 50 intensivplasser.

Polen opplever økt smitte for tida og innførte strenge tiltak i helga.

(NTB/Dagsavisen)

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.