Røyk steg i morgentimene fredag opp fra hotellet der Taliban-opprørere tok gisler og forskanset seg vest for Kabul.

Brukte hotellgjester som skjold

Norske soldater bisto afghansk politi i kampen mot Taliban for a tilbake makten over hotellet utenfor Kabul.

Minst 16 personer ble drept i kampene i og rundt hotellet fredag, og av disse var tolv sivile, ifølge det afghanske innenriksdepartementet. Tre hotellvakter og en politimann mistet også livet. Dessuten ble et ukjent antall Taliban-opprørere drept.

– Vi kan nå bekrefte at det afghanske spesialpolitiet (CRU) har tatt kontroll over hotellet og at gislene er befridd. Ingen av de afghanske styrkene eller de norske spesialsoldatene, som veiledet under operasjonen, er skadd, opplyser forsvarssjefens talsmann Bent-Ivan Myhre til NTB.

– Menneskelige skjold

Opp til 300 mennesker skal ha oppholdt seg inne i hotellet da Taliban gikk til angrep natt til fredag.

– De brukte sivile som menneskelige skjold, og tidlig på morgenen ble rundt 50 personer fra lokalbefolkningen holdt som gisler, sa en talsmann for innenriksdepartementet i Kabul.

Opprørerne skal ha vært bevæpnet med raketter og automatvåpen, og enkelte av dem bar ifølge nyhetsbyrået Reuters vester med sprengstoff og var forberedt på å sprenge seg i lufta. Afghansk politi med støtte fra NATO-soldater stormet hotellet i morgentimene, tolv timer etter at angrepet startet.

Krevende operasjon

Oberstløytnant Myhre roser afghanernes innsats i en slik type operasjon, som han påpeker er krevende.

– Vi er godt fornøyd med at vi nok en gang fikk se at afghanerne kan planlegge, lede og gjennomføre selvstendige operasjoner på en så profesjonell måte, sier han.

– Det viser at den grundige treningen de har fått fra våre spesialsoldater, har virket, tilføyer han.

Utlendinger og rike afghanere

Taliban skal ha valgt seg ut hotellet som mål, fordi det var populært både blant vestlige tilreisende og velstående, vestligorienterte afghanere.

Da den islamistiske militsen tidligere i år varslet sin våroffensiv, ble det truet med flere angrep mot rikfolk og utlendinger.

Analytikere antyder at Taliban kan ha skiftet taktikk og nå retter mer oppmerksomhet mot angrepsmål i byområder. Tidligere førte militsen sin geriljakrig først og fremst på den afghanske landsbygda, blir det påpekt. (NTB)