Barn lever farlig i Syria. Her går noen barn foran et syrisk militærkjøretøy i Talbiseh utenfor byen Homs.

Bruker barn som skjold i Syria

Syriske regjeringsstyrker brukter barn som menneskelig skjold, melder FN. Barn skal også være torturert.

Forkjempere for menneskerettighetene mener at rundt 1.200 barn er drept i løpet av det 15 måneder lange opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad og hans regime.

FNs spesialrapportør for barn i væpnede konflikter, Radhika Coomaraswamy, er opprørt.

– Jeg har sjelden sett slik brutalitet mot barn som i Syria. Jenter og gutter blir arrestert, torturert, drept og brukt som menneskelige skjold, sa Coomaraswamy i forbindelse med lanseringen av den nye rapporten tirsdag.

Plassert foran vinduer

Hun viser blant annet til en episode nær landsbyen Ayn l'Arouz i Idlib-provinsen nordvest i Syria 9. mars.

– Barn ble brukt som skjold av soldater og militsfolk, som plasserte dem foran vinduene i busser som fraktet inn styrker til et angrep, forteller spesialrapportøren.

Blant de 11 personene som ble drept på den første dagen med angrep mot Ayn l'Arouz var tre unge gutter. Senere ble to gutter på 14 og 16 år skutt og drept, og likene deres ble brent, sier Coomaraswamy.

Skutt i hodet

Rapporten ble ferdigstilt før massakren i Houla 25. mai, der 49 av de 108 sivile som ble drept skal ha vært barn. Noen av dem var så små som to og tre år, og ble skutt i hodet eller fikk hodeskallen knust med stumpe gjenstander.

Ifølge FN-rapporten forteller de fleste av barna som har blitt utsatt for tortur at de ble banket opp, fikk bind for øynene, ble slått med strømførende ledninger, brent med sigaretter og fikk elektrisk støt mot kjønnsorganene. Mange skal også ha blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Volden mot barn øker

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch ber Sikkerhetsrådet om å innføre flere sanksjoner mot Assad-regimet på bakgrunnen av overgrepene mot syriske barn.

Tove Wang, generalsekretær i Redd Barna, sier FN-rapportens funn samsvarer med det hun fikk høre da hun i slutten av april besøkte syriske flyktninger i Jordan.

– De fortalte at de så barn under ett år bli slaktet. Barn fortalte meg at de så søskenbarn bli drept. Noen av kvinnene fortalte om gutter som ble torturert, sier Wang til NTB.

– Det var snakk om enkelttilfeller da. Volden mot barn har eskalert nå, sier hun.

Overgrep på begge sider

HRW understreker at det begås overgrep mot barn fra begge sider i konflikten. Gruppen sier den har troverdige opplysninger om at flere av de væpnede opposisjonsgruppene, deriblant opprørshæren Den frie syriske hær, rekrutterer barnesoldater.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier rapporten har avdekket noen av de mange grove overgrep som skjer mot barn i konfliktrammede land.

Myndighetene i Syria, samt flere militsgrupper som støtter dem, var en av fire nye punkter på FN «skammens liste». De tre andre er organisasjoner og politiske partier i Sudan og Jemen.

Hele listen inkluderer 52 grupper eller organisasjoner i elleve land. Her finner vi alt fra det nasjonale politiet samt det USA-fiendtlige Haqqani-nettverket i Afghanistan til Herrens motstandshær i det sentrale Afrika, sudanske regjeringsstyrker og ulike opprørsgrupper i Darfur. (NTB)