Britisk politi utstasjonert utenfor eksspion Sergej Skripals bolig i Salisbury.

Britiske forskere kan ikke bevise at nervegift ble laget i Russland

Britiske forskere kan ikke bevise myndighetenes påstand om at nervegiften som ble brukt mot eksspionen Sergej Skripal og hans datter, var laget i Russland.

– Vi har ikke identifisert den nøyaktige kilden, men vi har lagt fram vitenskapelige opplysninger overfor regjeringen, som deretter vil ha tilgang på en rekke andre kilder til å utarbeide en konklusjon, sier Gary Aitkenhead, leder ved det militære forsvarslaboratoriet Porton Down, til Sky News.

Bakgrunn: May anklager Russland for forgiftning av eksspion

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Forskerne har imidlertid klart å slå fast at nervegiften som ble brukt mot Sergej og Julia Skripal i Salisbury 4. mars, var av typen Novitsjok, en fellesbetegnelse for en type militær nervegift utviklet på slutten av den kalde krigen i det daværende Sovjetunionen.

– Vår jobb er å legge fram vitenskapelig bevis for å slå fast hvilken type nervegift det dreier seg om. Vi har identifisert at giften tilhører denne spesifikke familien nervegifter, men det er ikke vår jobb å si noe om hvor den ble produsert, sier han.

Les også: Russland antyder at Storbritannia sto bak giftangrep

Nervegifter

Russiske eksperter som deltok i utviklingsprogrammet, har uttalt at det fantes en rekke ulike typer nervegifter omtalt med fellesnavnet Novitsjok som i ettertid kan ha havnet på avveie i andre land, og at blodprøver kan gi svar på hvilken av typene det dreier seg om.

Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) har fått rettslig kjennelse til å innhente prøver av Skripal. OPCW skal onsdag holde et møte om giftangrepet bak lukkede dører i organisasjonens hovedkvarter i Haag i Nederland.

Les også: USA utviser 60 russiske diplomater og stenger konsulat i Seattle (NTB)