Britisk valg i hund(re)

Firbeinte venner over hele Storbritannia holder eierne sine med selskap ved valglokalene. Statsminister Boris Johnson hadde med seg Dilyn, mens London-ordfører Sadiq Khan og Luna oppfordret til å stemme Labour.

Statsminister Boris Johnson avla sin stemme i London torsdag formiddag. Med seg hadde han hunden Dilyn, som i september i år flyttet inn i statsministerboligen med Johnson.

Johnson var langt fra den eneste som tok med seg sin firbeinte venn for å stemme. 

I London var det flere hunder som måtte vente utenfor valglokalene mens eierne deres stemte. Foto: Niklas Halle'n/NTB scanpix

Emneknaggen #dogsatpollingstations, eller hunder ved valglokaler, har blitt mye brukt under både lokale- og nasjonale valg i Storbritannia de siste årene (se bildegalleri med enda flere hunder øverst i saken). Torsdag var intet unntak, og også Labour kastet seg på med en egen oppfordring til hundeeiere.  

I en Twitter-video oppfordrer de velgere på tur med hunden sin til å stemme på vei til parken.

Labours London-ordfører Sadiq Khan hadde med seg hunden Luna da han avla sin stemme torsdag.

– Luna sier «Stem Labour», ifølge Khan. 

Ingen hund, men Elmo

Labour-leder Jeremy Corbyn stilte uten hund da han stemte i Islington i London. Der ble han imidlertid møtt av en mann utkledd som Elmo fra TV-serien Sesame Street (som norske Sesam Stasjon er basert på). 

Elmo ble stanset av sikkerhetsvakter da han forsøkte å nærme seg partilederen, ifølge The Guardian. 

Jeremy Corbyn og kona Laura Alvarez ser på en person utkledd som Elmo. Foto: Hannah McKay/NTB scanpix

Les også: Kan taktisk stemmegivning endre alt i siste liten? Det håper filmstjernen Hugh Grant

Landet rundt

Torsdagens valg er det tredje på nytt parlament i Storbritannia på under fem år. Både De konservative og Labour har omtalt valget som den viktigste avstemningen på en generasjon. 

Det var på forhånd ventet at rundt 30 millioner skulle møte opp for å avlegge sin stemme ved ett av de rundt 40.000 valglokalene.  Samtlige av Underhusets 650 plasser var på valg, og i alt stilte 3.321 kandidater. 

Hunden Lilly er med eieren sin til et valglokale i Brighton. Foto: Glyn Kirk/NTB scanpix

De første valgdagsmålingene er ventet rundt klokka 23 norsk tid, mens resultatene kommer utover kvelden og natta. Johnsons konservative parti har hatt en klar ledelse på meningsmålingene før torsdagens parlamentsvalg.

Brexit ble på forhånd utpekt som det viktigste spørsmålet i valget. Johnson har i valgkampen lovet å ta Storbritannia ut av EU innen 31. januar. Corbyn har på sin side lovet en ny folkeavstemning om brexit.

Les mer i Dagsavisens Guide til valget i Storbritannia: Slik fungerer det og dette står det om